Aprilliristeily kokosi TUL-yhteisön aalloille

04.04.2023

Dakota Robin seisoo TUL-taustan edessä.

Perinteinen Aprilliristeily kokosi seuratoimijat ja liikuntayhteisön aktiivit yhteen 1.-2.4. upealle Viking Grace alukselle. Risteilyn seminaariosuus herätti kuulijat pohtimaan Tulenpolttavia aiheita liikunnan ja urheilun kentältä. Aprilliristeily on monille keino yhdistää huvi ja hyöty sekä mahdollisuus tavata muita liikuntatoiminnassa ja seuratyössä mukana olevia toimijoita. Risteily on monille vakiokävijöille aina yksi kevään kohokohdista.

Seminaariosuuden avasivat Suomen Olympiakomitean liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan yksikön johtaja Petri Keskitalo sekä Suomen Työväen Urheiluliiton pääsihteeri Riku Tapio. Kaksikon viesti oli selkeä: väestön liikkumattomuus maalaa uhkakuvia yhteiskuntamme nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, mutta meillä ja esimerkiksi vastavalitulla eduskunnalla on ratkaisun avaimet käsissämme. Vain vahvalla yhteistyöllä ja yhteisellä vaikuttamisella voimme ratkaista miljardiluokan kriisin. Yhteistä tulevaisuutta ovat luomassa niin järjestöt, seurat kuin yksityishenkilötkin.

Eetikko Antti Kylliäinen avasi seminaariyleisölle hyveiden merkitystä liikunnassa ja urheilussa. Hyveet ovat keskeinen osa ihmisyyttä ja ne ovat kuuluneet kaikkina aikoina kaikkiin kulttuureihin. Suomalainen urheilukulttuuri kaipaa Kylliäisen mukaan vahvistusta: ratkaisuna hän ehdottaakin hyveiden nostamista toiminnan keskiöön urheilun ja liikunnan kaikilla tasoilla. Liitot, järjestöt, seurat ja yksittäiset urheilijat tai valmentajat voivat omalta osaltaan olla nostamassa hyveet takaisin liikunnan ja urheilun keskiöön ja osaksi kulttuurinmuutosta.

Kolmantena seminaaripuheenvuorona nähtiin monimuotoisuus- ja inklusiivisuuskouluttaja sekä ihmisoikeuksien asiantuntija Dakota Robin. Robin kertoi omasta taustastaan liikunnan ja urheilun parissa transihmisenä: sanomme monesti, että toimintamme on avointa kaikille, mutta toteutuuko tämä oikeasti käytännössä? Puhuttelevassa esityksessään Robin avasi mm. tiedostamattomien ennakkoluulojen käsittelyn merkitystä sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun roolia kaikille avoimen liikunnan ja urheilun mahdollistamisessa. ”Liittolaisuus on hyvä ja helppo työkalu inklusiivisuuden rakentamiselle”, linjaa Robin.

Seminaariosuuden jälkeen nautittiin kevyemmästä risteilyohjelmasta Hetki viihteelle -osuudessa. Saimme nauttia vauhdikkaista tanssiesityksistä Viialan Pyryn Daisies -ryhmän sekä Lamminpään Korven Keppimiesten toimesta. Osallistujia haastettiin urheiluvisassa ja risteily huipentui suorastaan hervottomaan bingoon!

Lämmin kiitos kaikille osallistujille sekä yhteistyökumppanillemme Viking Linelle onnistuneesta Aprilliristeilyviikonlopusta! Nähdäänhän Aprilliristeilyllä taas keväällä 2024?