#AstettaAlemmas – yhteiset energiansäästötalkoot

13.10.2022

Astetta Alempi huoneenlämpötila.

Energiakriisi eli energian hinnan ja saatavuuden ongelmat haastavat koko paitsi koko yhteiskuntaamme myös koko Eurooppaa. Kansallisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan avulla varmistetaan, että energiaa riittää kaikkeen tarpeelliseen. Olemme mukana energiansäästötalkoissa ja haastamme koko liikuntayhteisön mukaan!

Miten vähentää energian kulutusta tehokkaasti?

⚡️Laske salien, pukuhuoneiden ja muiden tilojen lämpötilaa. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Siksi säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua. (astettaalemmas.fi).

⚡️Astetta lyhyempi suihku. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä. Voit myös säätää suihkun painetta pienemmäksi ja veden lämpötilaa viileämmäksi.

⚡️Vähennä yksityisautoilua. Kestäviä liikkumismuotoja ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Myös kimppakyytejä suosimalla voi vähentää polttoaineiden kulutusta. Voitteko organisoida yhteiskyydit harrastukseen?

⚡️ Astetta harvemmat löylyt. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite (astettaalemmas.fi). Harvenna saunomiskertoja, suosi yhdessä saunomista ja vältä saunan turhaan päällä pitämistä.

Energiansäästäminen vaatii konkreettisia tekoja ja päätöksiä. Uskalletaan yhdessä laskea energian kulutusta astetta alemmas.

Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja. Sen keskiössä ovat konkreettiset ja nopeavaikutteiset toimintaohjeet energiansäästöön suomalaisille kuluttajille, kotitalouksille ja taloyhtiöille. Lisäksi kampanja haastaa suomalaiset organisaatiot ja yhteisöt sitoutumaan oman näkyvän energiateon tekemiseen ja siitä viestimiseen.  Lue lisää www.astettaalemmas.fi.

Linkkejä:
Olympiakomitea: Urheilun suositukset energiansäästöön 
Astetta alemmas -kampanja: Energiansäästövinkkejä
Valtion liikuntaneuvosto: Liikuntapaikojen energiakustannusten nousua kompensoitava harrastamisen turvaamiseksi