Illallinen Suomen taivaan alla

26.08.2019

Illallinen Suomen taivaan alla on levinnyt kaikkialle Suomessa, jopa ulkomailla asuvien suomalaisten keskuuteen. Nämä illalliset ovat ovi suomalaiseen ruokakulttuuriin, ja silloin on lupa illastaa ja kutsua mukaan ystäviä, tuttuja, jopa tuntemattomia. Pöydillä on valkoiset liinat ja tarjottavat ovat houkuttelevasti esillä. Niille, jotka on kutsuttu illalliselle, voidaan kertoa mitä on tarjolla tai pyytää tuomaan tarjottavia mukanaan eli silloin tilaisuus muuttaa muotoaan ja on nyyttäri-illalliset.

TUL:n Suur-Helsingin piirin veteraanijaosto houkutteli seurojen jäseniä saapumaan illalliselle Annalan kentän takana olevalle nurmikolle torstaina 8.8. Samana päivänä nautittiin yhteisiä illallisia muuallakin Suomessa. Me emme kuitenkaan laajentaneet kutsuamme kaikille julkisiksi, ei ainakaan tällä kerralla.

Paikalle saapuivat ensin ne, jotka tekivät järjestelyt, kuten katoksen pystyttämisen ja pöytien levittämisen. Meillä ei ollut valkoista liinaa, vaan kauniin värikäs liina pitkällä pöydällä. Pitkä pöytä siksi, että isäntäväen, joka oli Toukolan Teräs, mielestä pitkä pöytä kokosi mukana olijat mukavasti yhteen ja jos sade olisi yllättänyt, niin olisimme kaikki katoksen alla suojassa. Sadetta ei tullut, vaan poutasää suosi meitä.

Hiljalleen muuta väkeä alkoi saapua paikalle. Ystäviäkin oli pyydetty mukaan, kuten kutsussa oli mainittu. Kutsun mukaisesti toteutimme illallisemme niin, että jokainen toi omat ruoat, juomat ja astiat. Näin saimme pöydän täyteen erilaisia herkkuja, kun jokainen toteutti omia mielitekojaan. Myös vieruskaverille tarjottiin maisteja omista tarjottavista.

Puheenjohtajamme Ritva Kima oli kutsunut tilaisuuteen TUL:n hallituksen 1. varapuheenjohtajan Henrik Nyholmin, joka kertoi viimeisimmistä tapahtumista paljastamatta kuitenkaan uuden pääsihteerin nimeä*. Keskustelimme myös kesäkuun TUL100-juhlista ja hän saattoi ilokseen todeta, että vain muutama käsi jäi nousematta, kun hän kysyi, että kuka oli ollut mukana juhlissa. Saatoimme ylpeinä kertoa omista liikuntalajeistamme ja omista seuroistamme. Kulttuuri on yksi tärkeä asia urheilun ohella ja vieraamme tiesi, että joukossamme, nyt eivät olleet paikalla, on monta hyvää runonlausujaa. Hän halusi lukea meille edesmenneen runoilijan Claes Anderssonin runon ”Ajan meno”, joka sopi tunnelmaan hyvin.

Etelä-Suomen toiminnanjohtaja Marjo Lehtinen tuli lomalaisena paikalle pyöräillen. Lisäksi kutsuumme olivat vastanneet TUL100-juhlien Joukkojen juhlan Kuntoilijat-ohjelman vetäjämme Maire Ikonen ja Marja Sylman. Yhdessä oli mukava keskustella menneen kevään harjoituksista ja siitä, että tämän kaltaiset yhteiset ponnistukset vahvistavat joukkuehenkeä ja luovat jatkuvuutta seuratoiminnalle yli omien rajojen.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun vietimme yhteistä illallisiltaa. Palaute oli positiivista ja saattaa olla niin, että järjestämme ensi vuonnakin yhteisen illallisen. Ilta kokosi jäsenet yhteen pienellä, mutta itseä hyödyntävällä tavalla. Myös syksyn tulevista tapahtumista kyseltiin sillä silmällä, että kiinnostusta olisi.

Teksti ja kuvat: Paula Kaunismäki

*Myöhemmin julkaistiin tieto uudesta pääsihteeristä, joka on Riku Tapio.