Jalkapalloa kävellen? – Kyllä vain
02.10.2020
Maanantaiaamupäivisin kokoontuu Tervahallilla Kemissä entisiä seura-aktiiveja, liigapelaajia ja muuten vaan harrastajia pelaamaan kävelyjalkapalloa. Tämä kansainvälisestikin tunnettu laji on rantautunut myös pohjoiseen. Suurin osa pelaajista on iältään yli 60-vuotiaita ja TUL:laisia. Joukosta löytyy Kemin Innon, VKV:n, Kemin Pallotovereiden (KPT-85), FC Kemin (Karjalahden Ihme) sekä Karihaaran Tenhon entisiä eri sarjatason pelaajia. Mutta miksi ihmeessä aamupäivällä? Herrat toteavat yhteisesti, että saa päivän käyntiin ja nivelet liikkeelle.
”Pojat” pelaavat syksystä kevääseen sisätiloissa ja keväästä syksyyn ulkona. Pallona toimii ulkona normaali jalkapallo ja sisällä futsal-pallo. Ketterästi etenivät ja välillä näytti, että juoksuaskeliakin otettiin. Toisaalta muut pitävät huolen, että juokseminen loppuu aika lyhyeen leikkimielisesti naljaillen.
Wikipedia kertoo, että kävelyjalkapallo on Iso-Britanniassa vuonna 2011 kehitetty jalkapallon muoto, joka soveltuu erityisesti ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille. Nykyään sitä harrastetaan yli 35 maassa. Juoksemisen lisäksi lajissa on kielletty fyysinen kontakti sekä pallon potkaiseminen lantion korkeuden yläpuolelle.
Kävelyfutista voi hyvällä syyllä kutsua matalan kynnyksen lajiksi, johon on helppoa tulla mukaan ja josta saa onnistumisen elämyksiä, sosiaalista kanssakäymistä sekä kunnon ylläpitämistä, jopa kehittymistä. Liikunnan ilon ja merkityksen uudelleen löytyminen on iso asia kävelyjalkapalloilijoillekin, joilla on saattanut vierähtää aikaa aktiiviajoista. Laji sopii siis loistavasti TUL-perheeseen.
Teksti ja kuva: Pirkko Pehkonen/TUL:n Lapin piirin toiminnanjohtaja