Joukkuevoimistelun Suomen mestaruuksista kamppaillaan Turussa

23.04.2018

Pyrkivän voimistelujaostolla on pitkä kokemus erilaisten tapahtuminen ja kilpailujen järjestämisestä, mutta nämä ovat ensimmäiset SM-kilpailut. Aiemmin on järjestetty omia Stara-tapahtumia, aluekilpailuja ja TUL:n mestaruuskilpailuja.

– Jaosto oli erittäin otettu ja kiitollinen kun Voimisteluliitto vuosi sitten tarjosi tätä mahdollisuutta kisojen järjestämiseen. Meidän ei tarvinnut hetkeäkään asiaa pohtia vaan päätös kisojen järjestämisestä oli itsestäänselvyys ja suurella innolla lähdimme heti asiaa työstämään, kertoo voimistelujaoston puheenjohtaja Mari Jämsén.

Kisajärjestelyt ovat sujuneet rutiinilla ja järjestelyistä vastaava kisatiimi on osoittanut osaamisensa. Ainoa asia mikä luo pientä jännitystä on uusi kilpailupaikka. Tammikuussa avatussa palloiluhallissa ei ole ennen järjestetty joukkuevoimistelukilpailuja.

– Kupittaan urheiluhallin tunnemme kuin omat taskumme ja siellä järjestäminen on ollut helppoa, nyt olemme joutuneet tutustumaan kisahalliin ja miettimään asioiden sujuvuutta siellä. Halli on kuitenkin moderni ja toimiva ja me saamme sinne suuren lämmittelytilan joukkueille, mikä on aina iso plussa, toteaa Jämsen.

Naisten sarjassa on mukana vuosien tauon jälkeen myös turkulaisedustus kun järjestävän seuran ja Lahjan Tyttöjen yhteistyö joukkue Sanix Valens kilpailee yli 16-vuotiaiden SM-sarjassa. Joukkue saavutti pronssia helmikuussa Tartossa kansainvälisessä Miss Valentine kilpailussa ja maaliskuun karsintakilpailussa se lunasti paikan toukokuun EM-kisoihin. Huhtikuun puolivälissä joukkue teki debyyttinsä World Cupissa Itävallan Grazissa. Joukkue sijoittui 22 joukkueen kilpailussa kymmenenneksi mikä oli nuorelta joukkueelta hieno tulos. Edellisestä turkulaisesta World Cup edustuksesta oli ehtinyt kulua jo useampi vuosi.

Kilpailussa on mukana myös hallitseva maailmanmestari joukkue Tampereen Sisun Minetit. Joukkue voitti maailmanmestaruuden viime keväänä kotikisoissa Helsingissä. Maaliskuunssa Vantaalla käydyssä World Cupin 1. osakilpailussa Minetit nappasi kultamitalit ennen Venäjän Madonnaa ja Expressiaa. Taistelu SM-kullasta tulee kuitenkin olemaan tiukka sillä Vantaalla neljänneksi sijoittunut Olarin Voimistelijoiden OVO Team oli Grazin Worl Cupissa jo hyvin lähellä Minettejä ja varmasti molemmat joukkueet ovat tehneet vielä kovasti töitä, jotta ohjelmat ovat entistä upeammassa kunnossa SM-kisoissa.

SM-kilpailut ovat myös viimeinen näyttö MM-kisoihin ja siellä julkaistaan maajoukkueemme. MM-kisat järjestetään kesäkuun 8.-10. päivä Budapestissa ja sinne myös Sanix Valensilla on kova halu. Se olisi joukkueen hienosti sujuneelle kevätkaudelle upea päätös.

Teksti: Mia Salonen
kuvat: Marko Rikkonen