Liikkeelle ympäri vuoden

21.10.2020

Aikuisten harrasteliikunnan valiokunta piti vuoden neljännen kokouksen lokakuun alussa Tampereella. Kokouksessa tehtiin yhteenvetoa kuluvan vuoden toiminnoista ja suunnattiin katse tulevaan. Tänä vuonna kannustimme seuroja ensimmäisen kerran talvisten Liikkeelle laskiaisena -tapahtumien järjestämiseen ja oli ilo huomata, että moni seura tarttui haasteeseen, vaikka vähäisen lumimäärän vuoksi pulkkamäkeen ei välttämättä päästykään. Laskiaistapahtumia järjestettiin niin ulkona kuin sisällä. Syyskuun perinteisen kuntokuukauden yhteydessä piireissä ja seuroissa järjestettiin Liikkeelle! -tapahtumia koronavirustilanteen sallimissa rajoissa. Vallitseva tilanne on aiheuttanut seuroissa monenlaista mietittävää niin viikoittaisen toiminnan pyörittämisessä kuin tapahtumien toteuttamisessa turvallisesti. Useat seurat ovatkin kuluneen reilun puolen vuoden aikana siirtäneet mm. ryhmäliikuntajumppia pidettäväksi pihalla tai etäyhteyksien välityksellä. Hienoa tilanteeseen sopeutumista seuroissa!

Askelkisa saatiin pidettyä suunnitellusti ja valiokunta onkin tyytyväinen osallistujamäärien kasvuun viime vuodesta. Kaiken kaikkiaan Askelkisan suoritti loppuun 291 henkilöä. Yhteensä askelia kerättiin kaikki sarjat ja osallistujat mukaan lukien 53 043 244 askelta. Vuonna 2019 askelia kertyi 36 096 939, joten kasvua on tullut.

Vuonna 2021 askelkisa järjestetään 13.-26.9.2021 ja toivottavasti tavoitamme siihen vielä entistä enemmän osallistujia. Ensi vuoden askelkisassa haluamme korostaa, että kilpailua tärkeämpää on kiinnittää huomiota omiin liikuntatottumuksiin ja askelkisan kautta lisätä tarpeen mukaan omaa arkiaktiivisuutta, koska suurin osa työikäisistä henkilöistä ei liiku riittävästi terveytensä kannalta. Jokainen askel merkitsee!

Kuten tiedämme, liikunta on erinomainen keino edistää terveyttä ja sitä kautta työkykyä. Tiedämme myös luonnossa liikkumisen positiiviset vaikutukset mielelle ja keholle. Tutuilla pienillä arkisilla valinnoilla voimme edistää terveyttämme mm. valitsemalla hissin sijaan portaat, kävelemällä bussipysäkin välin, pyöräilemällä töihin ja harrastuksiin sekä tekemällä taukojumppaa. Mikäli tuntuu, ettei liikunta innosta tai siihen ei löydy aikaa, aloita pienin askelin – jo tänään – esimerkiksi vartin kävelylenkillä tai parin minuutin taukojumpalla.

Liikkumisen lisäämiseksi vuonna 2021 järjestämme myös Liikkeelle laskiaisena -teemaviikon 13.-21.2.2020, Liikkeelle portaissa! -teemakuukauden huhtikuussa, Liikkeelle pyörällä! -teemakuukauden toukokuussa ja syyskuussa tutun Liikkeelle! -kuntokuukauden. Kampanjoilla valiokunta tarjoaa ideoita ja tukea harrasteliikunnan järjestämiselle sekä kannustaa ulkona ja luonnossa liikkumiseen näinä koronavirustilanteen aiheuttamina haastavina aikoina. Aina on hyvä sää ulkoilla, joten lähdetään liikkeelle ympäri vuoden!

Aikuisten harrasteliikunnan valiokunta

Kuvassa aikuisia ja lapsia liikkumassa Syvänniemen laskiaistapahtumassa helmikuussa 2020. Kuva: Syvänniemen Nousu ry.