Marko Taipalvesi 17.12.1973–4.1.2019

04.02.2019

Karkkilassa 17. joulukuuta 1973 syntynyt Taipalvesi uurasti vielä joulun edellä Kouvolassa järjestettyjen TUL:n hallimestaruuskilpailujen johtajana tuttuun luotettavaan tyyliinsä tarjoten siinä ohessa kisaväelle syntymäpäiväkonvehteja. Neljä päivää vuodenvaihteen jälkeen sydän petti ja hän menehtyi pitkäaikaissairauksien loppukomplikaatioon.

Taipalvesi oli koulutukseltaan sähköasentaja, mutta toimi suurimman osan urastaan metallialan perheyrityksen toimitusjohtajana.  Lähes kaiken vapaa-aikansa Taipalvesi uhrasi rakastamalleen lajille petankille, tai petanquelle, niin kuin hän halusi lajia kutsuttavan. Hän olisi mielellään eriyttänyt lajin harrastelijoiden petankiksi ja kilpapetanqueksi.

Taipalvesi  oli Karkkilan Urheilijoiden petankkijaoksen KAU-Petanquen pitkäaikainen sielu ja moottori.  Omassa seurassaan hän ehti toimia niin pelaajana, sihteerinä, puheenjohtajana kuin kilpailuvastaavanakin. Useiden vuosien ajan hän toimitti myös seuran omaa jäsenlehteä, jossa KAU-Petanquen kilpailu- ja muuta toimintaa selostettiin hyvin seikkaperäisesti.

TUL:n petankkijaoston puheenjohtajana Taipalvesi ehti toimia vuoden 2014 alusta ja jo sitä ennen vuonna 2012 hänen valittiin TUL:ssä vuoden petankkihenkilöksi tunnustuksena pitkäaikaisesta ja tuloksekkaasta työstään lajin kehittämiseksi liiton seuroissa. Puheenjohtajan poismeno jättikin vaikeasti täytettävän aukon TUL:n petankkitoimintaan. Aivan erityisen suuren menetyksen joutuu kokemaan juuri 30-vuotista toimintataivaltaan juhlinut oma seura KAU-Petanque.

Taipalveden asiantuntemuksella oli käyttöä myös lajin erikoisliitossa Suomen Petanque-Liitossa, jossa hän toimi hallituksen jäsenenä, taloudenhoitajana ja kansallisen tason tuomarina. Innovatiivinen lajin kehittäjä, suorastaan pursusi uusia ideoita. Yhdessä veljensä Petrin kanssa hän kehitti petankissa käytettäväksi tietokonepohjaisen Swiss-peluutusjärjestelmän.

Marko Taipalvesi tunnettiin petankkipiireissä asiallisen jämptinä, mutta leppoisan rauhallisena toiminnan miehenä, joka pyrki aina hoitamaan kaikki hänelle uskotut tehtävät viimeisen päälle tunnollisesti ja hyvin.

 

Teksti: Jarkko Mänttäri, TUL:n petankkijaoston jäsen