Meripaviljonki täyttyi TUL:n veteraaneista

15.06.2019

Ensimmäisten joukossa veteraanitapaamiseen ennätti Jorma Suojanen Turun Kisa-Tovereista:

– 70 vuotta olen ehtinyt olla mukana TUL:n toiminnassa. Parasta minusta on se, että toimintaa on naperosta veteraaneihin. Ja paljon nykyisin puhutaan matalan kynnyksen liikunnasta ja sitähän tämä TUL:n toiminta on ja niin sen tulee olla jatkossakin.

Perjantai-illan ohjelmassa Jormalla on vielä TUL100 Teatterigaala ja lauantaina tietenkin Jäähallin Joukkojen juhla, tällä kertaa ei esiintyjänä vaan katsojana.

Tervetulotoivotuksen esitti TUL:n veteraanijaoston puheenjohtaja Eeva Kurki Raumalta. Hän oli iloinen, että niin moni oli ottanut vastaan kutsun saapua Helsinkiin. Eeva muistutti myös tulevista tapahtumista, Turussa marraskuussa järjestettävästä veteraanien kulttuurikatselmuksesta sekä lokakuisesta risteilystä Tallinnaan.

Seppo Hentilä, Pohjakosken Sisu

Tapaamisessa TUL:n uusimman historiakirjan kirjoittaja emeritusprofessori Seppo Hentilä kertoi ensimmäisen seuransa olleen hänen isänsä perustama Pohjakosken Sisu. Se toimi aikansa Sotkamon Visan alaosastona. Sen jälkeen Sepon seuroja ovat olleet mm. Koskelankylän Rieto Oulussa ja Leppävaaran Sisu Espoossa. Luja yhteys TUL:oon Hentilälle on tullut erityisesti  tutkimuksen kautta, onhan hän kirjoittanut myös mm. aiemmin ilmestyneen 3-osaisen TUL:n historianteoksen.

Puheenvuorossaan Hentilä pohti, mitkä olivat ne syyt, että TUL:oon vuonna 1983 perustettiin erityisen veteraanijaosto. Ensinnäkin tähän vaikutti liikuntakulttuurin voimakas eriytyminen ja sektorisoituminen, toiseksi ikärakenteen harmaantuminen, ihmiset elävät entistä pidempään ja entistä terveempinä ja kolmanneksi eläkeläisten aseman suhteellinen kohentuminen, on entistä paremmat mahdollisuudet harrastaa. Hentilän mukaan veteraanit ovat selkeästi se ryhmä, joka pyrkii vaalimaan yhteisöllisyyttä ja sitä henkeä, josta TUL on ylpeä. Hän mainitsi myös, että hienointa veteraanitoimintaa ovat erilaiset kulttuurikatselmukset ja -kilpailut sekä säännöllisesti järjestettävät veteraanipäivät.

Oman tervehdyksensä lounastapaamiseen toivat Sisun Laulajat Tampereelta. Kuoro esitti kaksi tilaisuuden miljööseen hyvin sopivaa laulua, ”On suuri sun rantas autius” ja ”Meren aalloilla”. Legendaarinen TUL:n oma bändi, jossa tällä kertaa olivat mukana kitaran kera Eko Viljanen ja Heikki Virkkunen sekä viulussa Veli-Tapio ”Velkka” Kangasluoma säestivät yhteislaulua, jonka viimeisenä numerona oli itseoikeutetusti TUL:n  marssi.

Teksti: Irja Appelroth
Kuva: Irja Appelroth