Muistokirjoitus: Eero Reijonen oli järjestötoiminnan monipuolisuusmies

21.09.2023

Eero Reijonen seisomassa järvimaiseman edessä.

Painivaikuttuja ja järjestötoiminnan monipuolisuusmies Eero Reijonen menehtyi vaikean ja monivuotisen sairauden uuvuttamana 17. syyskuuta Muhoksella. Reijonen oli syntynyt 5.10.1940 Pohjois-Karjalan Liperissä. Ammatikseen Reijonen toimi kaivinkoneenkuljettajana. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Koko ikänsä, 14-vuotiaasta lähtien, hänen urheiluseuransa oli Muhoksen Voitto. Nuoruusvuosina hän pelasi seuran joukkueessa pesäpalloa, saavuttaen Voiton peliasussa vuonna 1956 Työväen Urheiluliiton juniorimestaruuden.

Muhoksen Voiton johtotehtäviin hän ajautui vuonna 1967. Reijonen toimi johtokunnan jäsenenä, sihteerinä ja kahteen otteeseen myös puheenjohtajana. Painitoiminnan pariin hän tuli voimallisesti 70-luvun puolessa välissä. Seuran painijaoston puheenjohtajana hän toimi Muhoksen Voiton toiminnallisen kukoistuksen aikaan. Hänen puheenjohtajuutensa aikana seura saavutti useita joukkuepainin Suomen mestaruuksia, ja seuran painijat arvokisojen mitaleita. Tapio Sipilä voitti muun muassa maailmanmestaruuden.

Reijosella oli toimimisen virtaa hyvin laajalle sektorille. Työväen Urheiluliiton Oulun piirin hallituksessa hän oli yli 20 vuotta, toimien pitkään piirijärjestön puheenjohtajana ja TUL:n valtuuston jäsenenä. Reijonen toimi myös 18 vuoden ajan Työväen Urheiluliiton painijaoston puheenjohtajana. 

Suomen Painiliiton hallitukseen hän tuli valituksi ”ns. urheilun eheytyksen” jälkeen ensimmäisten joukossa, toimien hyvin sovittelevana hallituksen jäsenenä vuosien 1995–1998 välisen ajan. 

Painin johtotehtävien ohessa Reijosen hyvin merkittävänä panoksena oli ottelujärjestäjän tehtävien hoitaminen mm. useissa kansainvälisissä turnauksissa. Hän toimi myös valtakunnan tasolla painin ottelujärjestäjien kouluttajana.

Eero Reijonen osallistui voimakkaalla panoksella myös Muhoksen kunnallispolitiikkaan, mm. kunnanhallituksen ja valtuuston jäsenenä.

Eero Reijoselle on myönnetty vuonna 1987 TUL:n kultainen ansiomerkki, ja korkea-arvoisen TUL:n maljan hän pokkasi vuonna 1999. Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi laitettiin hänen takkinsa rinnuksiin vuonna 1996 ja kullattu risti Oulussa vuonna 2004. Suomen Painiliiton kultaisen ansiomerkin saajana hän oli ensimmäisten TUL-taustaisten henkilöiden joukossa vuonna 2006.

Rauhallisen, leppoisan ja yhteistyötä sovitellen rakentaneen Eero Reijosen pientä päivitystä odottava ansiolista löytyy www.tulpaini.fi verkkosivun henkilötieto-osiosta.

Teksti ja kuva: Hannu Kiminkinen

Kirjoittaja on Reijosen kanssa liki 30 vuotta yhteistyötä tehnyt urheilutoimija.