Muistokirjoitus: Ensio Laine

19.08.2021

Ensio Laine hymyilee mustavalkokuvassa.

Työläisurheluväki sai Turusta surunviestin: Ensio Laine on kuollut. Laine oli kuollessaan 93–vuotias, valtiopäiväneuvos, joka oli tehnyt elämänsä aikana mittavan yhteiskunnallisen uran.

Ensio ”Enska” Laine oli TUL:n kasvatti, sanan parhaassa merkityksessä. Itsenäinen työläisurheilu oli Laineelle koko elämänpituinen sydämenasia, rakkain aate.

Turun Raunistulassa kasvanut suutarinpoika innostui urheilusta jo pikkupoikana. Turun Kisa-Veikot tarjosi monipuolista urheilutoimintaa sekä monipuolista kulttuuritoimintaa. Laine liittyi porukkaan, jalkapallosta tuli hänen lempilaji. Jääkiekkoakin Laine pelasi TuKV:ssa seura- vaan ei aatetoveri Kalervo Kummolan kanssa. Jalkapallotaidot veivät edustusjoukkueeseen ja mestaruussarjaankin, myöhemmin taidot riittivät Eduskunnankin aktiiviseen jalkapallojoukkueeseen. Monipuolinen kiinnostus kaikkea urheilua, erityisesti TUL:n urheilua, kohtaan säilyi Ensio Laineella läpi elämän.

Ensio Laineen tärkein urheiluelämän anti oli kuitenkin uupumaton, monipuolinen, lämminhenkinen ja aatteellinen työ seuratasolta liiton johtotasolle TUL:ssä.

Ensio Laine oli itse omaksunut seuratasolla vahvan TUL-aatteen, työläisurheilun kokonaisuuden. Tätä aatetta hän pyrki kaikessa toiminnassaan vaalimaan ja levittämään. Valistusjaoston puheenjohtajuus TUL:ssä oli yksi Laineen järjestöosaamisista. Valistusta Laine pyrki levittämään omalla vaatimattoman persoonallisella tavalla. Asiallisesti, kiihkoilematta ja miellyttävästi TUL-aatteesta koskaan tinkimättä.

TUL:n seuraväen arvostus Ensio Lainetta kohtaan oli suuri jo 1950-luvulla Laineen toimiessa TUL:n Varsinais-Suomen piirin piirisihteerinä vuosina 1959-68. TUL-väen arvostusta Lainetta kohtaan mitattiin eduskuntavaaleissa, piirisihteeristä tuli kansanedustaja lähes 30 vuodeksi. Laineesta tuli TUL:n historian ainoa piirisihteeri, joka on noussut eduskuntaan.

Entisenä piirisihteerinä Ensio Laine tiesi hyvin koulutuksen ja kasvatuksen merkityksen TUL:n seuratoiminnassa. Siksi TUL:n oma Urheiluopisto Kisakeskus ja sen toiminta ja kehittäminen tuli Ensio Laineelle erityisen läheiseksi ja rakkaaksi. Opiston kehittämisen lisäksi Ensio Laine antoi vahvan panoksen TUL:n liittotoimikunnassa 1970- ja 1980-luvulla. Vuoden 1983 TUL:n liittokokouksessa Laine häpeällisesti puoluepoliittisella taktikoinnilla pudotettiin TUL:n liittotoimikunnasta. Liittotoimikunnan pätevin jäsen pudotettiin, totesivat TUL:n työntekijät.

Johtopaikat saivat jäädä, mutta Ensio Laine jatkoi työtään TUL:n hyväksi edelleen uupumattomalla tavalla. Hän oli tuttu näky TUL:n eri tilaisuuksissa, seurojen juhlissa, piirin Kevätjuhlassa aina veteraanitapaamissa kautta maan ja laivoillakin tutusti raittiina, mutta raittiuttaan koskaan korostamatta.

Ensio Laine oli fiksu TUL-aatteen mies.

Työläisurheiluväki hiljenee kunnioituksesta hienoa toveria kohtaan.

Teksti: Pekka Hurme
Kuva: Peter Jansson/Lehtikuva