Muistokirjoitus: Heimo Kinnula
18.01.2024
Joulukuussa 2023 tavoitti TUL:n urheiluväen, erityisesti nyrkkeilyväen, suruviesti. TUL:n huippunyrkkeilijä ja huippuvalmentaja Heimo ”Hemppa” Kinnula on kuollut Helsingissä 85-vuotiaana.
Nyrkkeily on ollut koko TUL:n historian ajan liiton vahvimpia urheilulajeja aina 1920-luvun työläisolympiakisoista lähtien. Tätä menestysjatkumoa edusti Ylivieskasta lähtöisin ollut, Helsinkiin ja Työväen Nyrkkeilijöihin Olympiastadionin salille vuodesta 1961 uskollisesti kotiutunut Heimo Kinnula.
Nyrkkeilijänä Kinnula otteli 153 ottelua voittaen mm. Neuvostoliiton mestarit kahdesti sekä Eestin, Ruotsin, Tshekkoslovakian ja Liettuan mestarit. Suomen mestaruuksia Kinnula ei voittanut: SM-kehässä hänet saatiin vääryydellä häviämään Jorma Limmoselle 1964 ja hänet jätettiin pronssille 1965. Kaikki muut Messuhallissa, paitsi tuomarit, näkivät Kinnulan paremmaksi.
Erikoinen Suomen nyrkkeilyhistorian ja Kinnulan nyrkkeilyuran näytelmä liittyy Tunisia-Suomi nyrkkeilymaaotteluun 1965. Maaottelukarsinnassa Kinnula kohtasi Risto Merosen. Karsinnassa kaikki tuomarit olivat Nyrkkeilyliitosta, myös kehätuomari. Karsinnat olivat salaiset, ja ottelut järjestettiin lukittujen ovien takana. Ruskeasuon salissa saivat olla vain yksi avustaja ottelijaa kohti: Kinnulaa avusti Eki Ahlroos ja Merosta Elis Ask, ammattilaispromoottori ja TUL:n kasvatti. Ottelussa hyväkuntoinen Kinnula piti vauhtia, hallitsi ottelua ja Meronen kärsi tappion. Silloin Elis Ask teki häpeällisen teon, ja lähti kesken ottelun pois Merosen nurkasta ja koko salista jättäen nyrkkeilijän yksin kehään! Kinnula voitti ottelun ja lähti Tunisiaan.
Tunisia -maaottelu on nyrkkeilyn, mutta myös kansainvälisen politiikan historiaa. Tunisian valtionpäämies Bourguiba ja Suomen Urho Kekkonen olivat ystäviä, ja niinpä nyrkkeilymaaottelu oli osa Kekkosen valtiovierailua. Maaottelun banketissa olivat molemmat joukkueet, mutta myös Bourguiba, Kekkonen ja pääministeri Ahti Karjalainen. Komea banketti, jossa ruokaa ja juomaa riitti, muisteli Hemppa.
TUL:n Kisakeskuksessa järjestettiin vuonna 1965 ensimmäinen eri lajien kuukauden mittainen valmentajakoulu. Nyrkkeily oli yksi lajeista ja Heimo Kinnula yksi oppilaista. Siitä alkoi Heimo Kinnulan uskomattoman ansiokas ja pitkä valmentajaura, joka jatkui pitkälle 2000-luvulle saakka. Kinnulan näki lähes joka ilta ja päivä, kolme kertaa viikossa Olympiastadionin nyrkkeilysalilla valmentaen niin aloittelijoita kuin huippujakin uskollisen ystävällisesti ja määrätietoisesti. Kehän kulmissa Hemppa oli aina eri kilpailuissa avustaen ja neuvoen suojattiaan. Valmentajakoulu 1965 tuotti TUL:n nyrkkeilylle vankat menestyksen pohjat, sillä tuon koulun kasvateista Topi Mikkola, Taisto Tuominen, Yrjö Sikiö ja Kalevi Taipale tekivät Kinnulan lisäksi vuosikymmenten ajan menestyksellistä valmennustyötä TUL:n hyväksi.
Valmennustyön lisäksi Heimo Kinnula oli uskomattoman avulias ja aktiivinen kaikessa seuratyössä ja talkootyössä. Hemppa oli aina mukana järjestysmiestehtävissä, muuttokeikoilla, halonhakkuissa ja avustajana näytelmissä. Erityinen positiivinen muisto Hempalle tuli Olympiastadionin hienosta ”Paavo Nurmi -oopperan” avustajatehtävästä. Hemppa sai järjestäjiltä rintaansa tunnuksen ”Artist”.
Heimo Kinnulan uskollisuus ja pitkäjänteisyys näkyi myös työelämässä. Iltaharjoitusten jälkeen Hemppa lähti yöksi Valtion Rautateille hommiin huolehtimaan VR:n vaunujen kunnosta seuraavaksi aamuksi, jotta meidän matkustavaisten olisi turvallista mennä VR:n junilla. Todellinen työn ja yötyön sankari.
Heimo Kinnula oli mies, johon TUL saattoi aina luottaa, kun liiton itsenäisyyden turvaamisesta oli kysymys.
Teksti: Pekka Hurme