Muistokirjoitus: Rytmisen voimistelun uranuurtaja Kerttu Riikonen

06.02.2023

Kerttu Riikonen.

Rytmisen voimistelun uranuurtaja, TUL-aktiivi ja Valkeakosken Koskenpoikien kunniapuheenjohtaja Kerttu Riikonen on kuollut.

Kerttu Riikonen, os. Nummi menehtyi kotonaan Helsingissä keuhkokuumeeseen 87 vuoden iässä 20.01.2023. Kerttu Riikonen oli syntynyt Urjalassa 17.03.1935.

Luova, sosiaalinen, energinen ja avulias sekä ”tullilainen henkeen ja vereen”. Muun muassa näillä adjektiiveilla voi kuvailla Valkeakosken, kuten myös koko valtakunnan liikunta- ja kulttuurielämässä monta vuosikymmentä vaikuttanutta Kerttu ”Kepa” Riikosta. Parhaiten hänet tunnetaan rytmisen voimistelun uranuurtajana Suomessa, mutta se on vain osa hänen jättämästään perinnöstä. 

Kertun liikunnalliset taipumukset ja idearikkaus huomattiin varhain. Hän aloitti ohjaamisen ja koreografioiden suunnittelun Valkeakosken Koskenpojissa jo 17-vuotiaana ja jatkoi aina eläkeikään asti. Seuran puheenjohtajana Kerttu toimi viisi vuotta vaikuttaen sitä ennen muun muassa johtokunnan jäsenenä ja naisjaoston puheenjohtajana. Hän edusti aktiivisesti seuraa myös Tampereen piirin naisjaostossa sekä piiri- ja liittokokouksissa. Ja kun Koskista puuttui petankkiseura, pisti Kerttu taas tuulemaan ja oli perustamassa tullilaista Koski-Petankkia toimien sen sihteerinä 11 vuotta. Samoin Koskenpoikien veteraanijaostoa Kerttu Riikonen veti sairastumiseensa 2013 asti.

Päätyöksi muodostui Valkeakosken Ammattikoulun liikunnanopettajuus sijaisuuden kautta. Ilman muodollista pätevyyttä opettajana toimineesta Kertusta pidettiin lujasti kiinni eläkeikään asti. Oppilaskunnan kuraattorina hän toimi koko nelikymmenvuotisen työuransa ohjaten oppilaita heidän vapaa-aikanaan. Suomen Ammattikoulujen Liikunta ja Kulttuurijärjestö SAKU:n toiminnassa Kerttu Riikonen oli mukana aktiivisesti ja hänen oppilaansa menestyivät urheilu- ja kulttuurikisoissa erinomaisesti.

Lukemattomia ovat ne tanssi- ja voimisteluesitykset, jotka Kerttu suunnitteli ja ohjasi aina ilman korvausta tehden myös puvustuksen itse. Hänen valmentamansa tanssi- ja voimisteluryhmät olivat kysyttyjä esiintyjiä niin työväen- ja ammattiyhdistysliikkeen juhlissa, kuten myös muissa karkeloissa aina televisiota myöden. 

70-luvulla Kerttu Riikonen innostui rytmisestä kilpavoimistelusta ja alkoi valmentaa lajin harrastajia Koskenpojissa. Kertun valmentamina seuran edustajat toivat lukuisia TUL:n, SM- ja PM-mitaleita Koskenpoikien ollessa lajin johtava seura Suomessa. Tunnustuksena hänet valittiin Työväen Urheiluliiton vuoden valmentajaksi. TUL:n kilpavoimistelujaostossa Kerttu oli jäsenenä kymmenen vuotta, joista puheenjohtajana kahdeksan.

Koskenpoikien suositut liikuntanäytökset, pikkujoulut sekä eri järjestöjen ja yhteisöjen vuosijuhlien ohjelmat olivat vuosikymmenten ajan Kertun harteilla. TUL:n isot kenttäohjelmat saivat hänestä osaavan suunnittelijan ja ohjaajan. Monet leiriläiset muistavat Kepan myös Kisakeskuksen leiriohjaajana.

Valkeakosken kaupungille Kerttu suunnitteli, ohjasi ja puvusti suuren suosion saaneita Valkeakoski-viikon lastenjuhlia. Kaiken tämän ohella hän vaikutti myös kunnallispolitiikassa SDP:n valtuutettuna ja eri lautakuntien jäsenenä, joista kaksi kautta sivistystoimen lautakunnan puheenjohtajana. 

Kerttu Riikosen ansiot on huomioitu myös valtakunnan tasolla ja hänelle on myönnetty Valtion Urheilun Kultainen Risti, TUL:n kultainen seuratyönohjaajan merkki, Valkeakosken Koskenpoikien ansiomitali, SAKU:n kultainen ansiomerkki sekä Työväenopiston 15 v. ansiomerkki. 

Kerttu Riikosen luovuus ja valtava energia siivittivät hänen koko elämäänsä. Vihdoin vakava sairastuminen 2013 pysäytti vielä samalla viikolla vesijumppaa ohjanneen Kertun ja viimeiset vuodet hän asui Helsingissä tyttärensä luona. Häntä jäivät kaipaamaan lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset sekä lukuisa joukko ystäviä ja sukulaisia.

 Kirjoittanut Hilkka Ahde