Muistokirjoitus: Naisliikunnan ja joukkuevoimistelun voimanainen Terttu Nenonen

30.01.2023

Suomalaisessa naisvoimistelussa on aina kasvanut idearikkaita ja voimakkaita naisia. Tähän joukkoon lukeutuu oulunkyläläinen ja Helsingin Jyryssä elämäntyönsä tehnyt Terttu Nenonen. Hänelle ominainen määrätietoisuus tuli esiin sekä arkisessa seuratoiminnassa, että liittojuhlien ja suurten tapahtumien valmistelutyössä. Terttu Nenonen kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 88-vuotiaana joulupäivänä 2022.

Liikunta eri muodoissaan ja erityisesti tanssi kiinnnostivat Terttua jo nuorena ja veivät hänet esiintymislavoille ja urheilukentille. Liikunnallisesti lahjakkaana hänelle tulivat tutuiksi mm. Suomen Kansallisteatterin ja Intiimiteatterin esiintymislavat.

Työura Suomen Postissa ja sen urheilutoiminnassa avasivat Tertulle monipuoliset mahdollisuudet erilaiseen kilpailutoimintaan mm. yleisurheilussa ja koripallossa. Naisten joukkuevoimistelussa Terttu voitti toistakymmentä TUL:n mestaruutta Jyryn riveissä. Samoin Koripallossa hän voitti TUL:n mestaruuden Helsingin Jyryn riveissä. 

Naisvoimistelu veti kuitenkin puoleensa ja Nenonen kouluttautui piirijärjestön ja TUL:n kursseilla joukkuevoimistelun ja naisliikunnan monipuoliseksi ammattilaiseksi. Liikunnan ohjauksen ohella häntä kiinnostivat suurten joukkojen liikuntanäytökset – työ oli perinpohjaista ja tarkkaa. Sekuntikello kädessä kierrettiin olympiastadionin kenttää ja rakennettiin näyttäviä kuvioita. Liittojuhlien yhteisvoimisteluesitykset ovatkin jääneet unohtumattomina osanottajien mieleen.

Suomalaisen liikuntakulttuurin ohella Nenonen tutustui vahvasti myös kansainvälisen liikunnan ja voimistelun virtauksiin. Tähän avautuivat mahdollisuudet TUL:n kansainvälisten yhteistyösuhteiden avulla. Ajan myötä naisvoimistelusta kehittyikin yksi vahvimmista TUL:n liikuntamuodoista, tässä työssä Terttu Nenosella oli tärkeä rooli. Valtakunnallisten tehtävien ohella Nenonen oli aktiivisesti mukana sekä TUL:n Suur-Helsingin piirin, että erityisesti Helsingin Jyryn toiminnassa, lisäksi hän toimi myös Jyryn puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Elämäntyöstään ja ansioistaan liikunnan hyväksi tehdystä työstä Terttu Nenoselle on myönnetty runsaasti huomionosoituksia mm. seuransa Helsingin Jyryn, TUL:n Suur-Helsingin piirin, Suomen Työväen Urheiluliiton, ministeriön ja valtion toimesta. Hän on saanut mm TUL:n kultaisen ansiomerkin, TUL:n kultaisen voimistelujohtajamerkin, TUL:n mestarimerkin, Helsingin Jyryn parhaan urheilijan palkinnon, Suomen urheilun kultaisen ansioristin sekä Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein.

Terttu Nenosta jäivät suremaan tytär Hani (Airi) sekä laaja joukko ystäviä.

Raimo Railo
TUL:n entinen pääsihteeri
ja Terttu Nenosen ystävä