Naisvoimistelun ohjaaja ja koreografi Birgitta Salo on kuollut

18.04.2018

Birgitta, Piri, Salon ensimmäinen seura oli Varkauden Tarmo ja myöhemmin Helsingin Työväen Naisvoimistelijat, Elannon Isku ja Soukan Into. Hän oli pitkään Elannon työntekijänä. Piri voimisteli HTNV:n ja Iskun esiintymisjoukkueessa ja ohjasi Iskun joukkueita.

Iskun joukkueissa hän osallistui sotavuosina 1942–1944 myös rintamakiertueille Kannaksella ja Lapissa. Piri oli mukana Helsingin olympialaisten voimistelukilpailujen järjestelyorganisaatiossa. TUL:n Naistoimikuntaan hän kuului vuosina 1951–1967.

Piri Salo laati ja ohjasi useita suurten kenttäohjelmien koreografioita TUL:n liittojuhlille ja Naisten Liittopäiville sekä piirijuhlille. Liittojuhliin hän ohjasi vuosina 1959 ja 1969 pikkutyttöjen ohjelmat. Naisten Liittopäivät, joita järjestettiin viidet vuosien 1956–1976 välillä, olivat TUL:n naisten erityislaatuisia voimannäytteitä, ja niistä neljässä Piri oli keskeisessä tehtävässä. Hän laati vuonna 1956 Tampereelle tyttöjen ohjelman ja vuonna 1961 Turkuun naisten vanneohjelman, mikä oli jo uutta tyyliä luova ja rohkea valinta. Vuonna 1966 hän laati Jyväskylään ikinuorten ohjelman.

Salo toimi useissa liittojuhlaprojekteissa koulutusohjaajana; tehtävään kuului kenttäohjelmien opettaminen piiriohjaajille sekä ohjauskierrokset seuroissa ja piireissä ympäri maata. Samalla hän opetti nuorille ohjaajille suurten ohjelmien ohjausta ja niiden paperille kirjoittamista.

Suurta luovuutta ja ideoiden rikkautta pursui myös hänen voimistelu- ja tanssiohjelmiensa koreografiat, joita seurajoukkueet saivat ohjelmistokursseilta käyttöönsä – muistammehan muun muassa ”Boleron”, ”Messitytöt marssilla”, ”Skottilainen tanssi”, ”Tarantella”, ”Unkarilainen tanssi” ja lukuisat muut.

Sadat voimistelujohtajakurssilaiset ja alkeiskurssilaiset saivat oppia Pirin äidillisestä ja kannustavasta ohjauksesta Kisakeskuksen urheiluopistossa. Hauskoja olivat Pirin kurssien illanistujaiset ja laulutuokiot takan ääressä. Piri oli optimistinen, valoisa luonne ja hänellä oli loistava opettamisen taito.

Birgitta, Piri, Salolla oli TUL:n kultainen ansiomerkki ja Suomen urheilun hopeinen ansioristi.

Teksti: Eila Uitto
Kirjoittaja oli Piri Salon työtoveri TUL:n kursseilla ja liittojuhlaprojekteissa.