Perinteinen Polkupyöräretki

28.05.2021

TUL Satakunnan piiri järjesti perinteisen Polkupyöräretken Porista Yyteriin sunnuntaina 23.5. Retkeä on järjestetty nyt 19 kertaa. Viime vuosi jäi koronapandemian vuoksi väliin ja tämän vuoden retki taas oli ensimmäisiä tapahtumia, joita voitiin järjestää pandemian jälkeen. Joten pientä jännitystä oli ilmassa, lähteekö porukka liikkeelle vielä tapahtumiin.

Aamu oli keväinen ja aurinkoinen, linnut visersivät, luumu- ja kirsikkapuut kukkivat ja puissa oli jo lehdet auenneet. Sää oli mitä parhain pyöräretkeä varten. Järjestäjät kokoontuivat klo 9.30 lähtöpaikalle Porin Etelärantaan Polyfooniapatsaan luokse. Kertasimme kaikkien tehtävät ja jaoimme järjestäjille huomioliivit. Kohta alkoi saapua ensimmäisiä osallistujia. Osa saapui pyörillä Noormarkusta asti, joten heillä olikin jo ”verryttelylenkki” tehty valmiiksi. Kaikkiaan osallistujia tuli noin 20 hlöä. Kello 9.55 mentiin valmiiksi jonoon turvavälejä pitäen. Toivotimme kaikki tervetulleeksi mukaan retkelle. Annoimme ohjeet retkelle ja kerroimme, että puolivälissä on pieni jaloittelutauko jumpan merkeissä. Tasan klo 10 lähdimme matkaan. Sain kunnian olla veturina letkan edessä huolehtien matkavauhdista, jota pyrin pitämään noin 17km/tunnissa. Puolivälissä tuli Irma ja letkan viimeisinä tulivat Veikko ja Keijo huolehtien, ettei kenenkään tarvitse yksin ajella. Matkaa oli tiedossa 21 km Porista Yyteriin.

Pääsimme hyvin vauhtiin. Tunnelma oli rentoa ja hyväntuulista. Pyöräillessä tuli juttua erilaisista pyöräilijän käsimerkeistä. Retkellä osallistui myös Anu, joka harrasti kilpapyöräilyä. Hän näyttikin meille useita merkkejä, miten takana olevia pyöräilijöitä varoitetaan tulevista möykyistä, kiertoesteistä, ohituksista, pysähdyksistä ym. Kiitos vinkeistä! Matka taittui huomaamatta ja kohta olikin eka kymppi täynnä. Puolivälissä pysähdyttiin jaloittelemaan. Paikalla oli myös huoltopiste ja mehutarjoilu, joita hoiti Tuija ja Timo. Kun kaikki olivat saapuneet paikalle, niin pidin pienen jumppa- ja venyttelytuokion. Moni oli vasta aloittanut tämän vuoden pyöräilyt, joten tauko tuli tarpeeseen. Jumpan jälkeen matka jatkui kohti Yyteriä. Tähän asti reitti oli ollut tosi tasainen, mutta loppumatka oli pientä ylä- ja alamäkeä ja tietenkin vastatuulta, koska kohti merenrantaa oltiin menossa. Rento meno kuitenkin jatkui ja kohta oli jo 15 km täynnä. Pian näkyi myös Kaanaan vesitorni. Siitä ei sitten ollutkaan enää kuin muutama kilometri perille Yyteriin. Perillä oli jälleen mehutarjoilua ja huoltopiste. Aurinko paistoi, juteltiin osallistujien kanssa ja syötiin eväitä. Retki onnistui hyvin ja kaikilla oli hyvä fiilis. Takaisin Poriin jokainen sai ajella omaan tahtiin. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille!

Ensi vuonna onkin tiedossa 20-vuotis -Juhlapyöräily su 22.5., joka toivottavasti saadaan toteuttaa ns ”normaalisti”, eli tiedossa pyöräretken lisäksi myös grillausta, nokipannukahvia, teemaväriä, musiikkia! Kaikki ovat tervetulleita mukaan!

Terveisin,
Päivi Luontola