Pohjanmaan piiri juhlatuulella

12.03.2019

Kaikilla tulee olla mahdollisuus liikunnan harrastamiseen

”Kulje näin, kulje näin, kulje pystypäin”, aloitti Jutta Urpilainen juhlapuheensa. Hän muisteli omia liittojuhlamuistojaan vuosien varrelta ja kertoi osallistuvansa myös tämän vuoden ohjelmaan Helsingin jäähallissa. Urpilainen painotti puheessaan kaikkien mahdollisuutta liikunnan harrastamiseen. Hän näki TUL:lla ja sen seuroilla ison roolin liikuttamisessa. Yhteiskunnallinen polarisaatio näkyy myös liikunnan harrastamisessa. Onneksi eduskuntapuolueiden kesken vallitsee laaja yksimielisyys yhden harrastuksen harrastetakuusta, painotti Urpilainen.

”Lasten liikkumisesta ja liikkumattomuudesta on puhuttu julkisuudessa paljon. Puhutaan kansanterveysongelmasta, kun liikkumattomuus näkyy myös lasten ja nuorten ylipainona. Pidän lasten ja nuorten liikkumista tärkeänä kansanterveydellisenä tavoitteena, jota valtion ja kuntien tulee tukea myös taloudellisesti. Kolmeen asiaan haluaisin kiinnittää erityistä huomiota. Veikkausvoittovaroista ja kuntien budjeteista on jatkossakin tuettava seuratoimintaa, joka on avainasemassa lasten ja nuorten liikuntaharrastuksille. Lisäksi koko ikäluokan tavoittamiseksi jokaisessa koulussa tulisi olla liikuntaharrastukseen liittyviä kerhoja, kuten Olympiakomitea ja urheiluyhteisö ovat esittäneet. Kolmantena liikuntapaikkojen, leikkipaikkojen ja pyöräteiden rakentaminen ja ylläpito mahdollistaa vapaa-ajan liikkumista, painotti Urpilainen.

Suomessa elää arviolta noin 120 000 lasta köyhyydessä. Heidän lähtökohtansa elämälle ovat valitettavasti varsin erilaiset kuin perheissä, joissa vanhemmilla on vakiintunut hyvä toimeentulo. Pidän suuressa arvossa TUL:n toiminnan lähtökohtaa, joka on juuri tasa-arvon edistäminen. Lasten ja nuorten liikunnan tukeminen sekä matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksien järjestäminen kuntoliikkujille ovat juuri sitä tasa-arvotyötä, jolla pyritään mahdollistamaan liikuntaharrastus ja liikkumisen ilo kaikille, lähtökohdista tai varallisuudesta riippumatta. Tämä on näkynyt muun muassa seurojen keräämissä maksuissa tai aktiivisuudessa, joilla kuntien liikuntasalien vuokria on pyritty alentamaan ja saamaan ne lapsi- ja nuorisoliikuntaan maksuttomiksi. Tätä työtä TUL:n tulee jatkaa ja ylläpitää.”

Hän päätti puheensa kuten aloittikin, lainaten TUL:n marssia: ”rinta rinnan kulkien, luomme uuden huomenen”.

Anette Tunkkari vuoden urheilija

TUL:n Pohjanmaan piirin parhaana urheilijana palkittiin Anette Tunkkari, Kokkolan Jymy. Tämä kokenut voimailija valmistautuu uuteen kauteen ja MM-kisat ovat jo mielessä. Viime kauden saldoksi tuli viisi SM-kultaa, EM-pronssi ja MM 5. sija. Vuoden nuorena urheilijana palkittiin Sofia Sällinen Kokkolan Jymystä. Sofian, kuten veteraaniurheilijana palkitun Tomi Halmesmäen mitalisaldot ovat yhtälailla kiiltäviä ja kultaisia, kun Anettenkin. Halmesmäen seura on Lapuan Ponnistus. Vuoden valmentajana palkittiin Heimo Heikkilä Vaasan Kiistosta ja seuratoimijana Jukka Dahlström Kotirannan Kunnosta. Vuoden seurana palkittiin Himangan Roima ja joukkueena Lapuan Ponnistuksen P-17 SM pronssia voittanut futsal joukkue. Vuoden maineteko meni Ähtäriin Valppaalle ja mittavasta elämäntyöstä muistettiin Juhani Salovaaraa.

Kolmelle TUL:n kultainen ansiomerkki

Juhlassa muistettiin myös ansioituneita ja pitkäaikaisia seuratoimijoita. TUL:n kultaiset ansiomerkit saivat Pirkko Kuusi, Erkki Åsvik ja Marja-Leena Saarinen Palosaaren Urheiluseurasta ja kultaiset seuratyömerkit saivat Reima Lyyluoma Jurvan Voimasta sekä Hannele Laaksoharju, Riitta Hautamäki, Veli-Pekka Hautamäki ja Kalevi Poikonen Palosaaren Urheiluseurasta.

Pohjanmaan piirin kultaiset ansiomerkit saivat Jari Koljonen, Jukka Kuusi, Heikki Männistö, Palosaaren Urheiluseurasta, sekä hopeiset ansiomerkit Rauli Kokkonen, Jorma Kyrönperä, Helvi Riihimäki, Harri Vuorinen, Palosaaren Urheiluseurasta ja Sanna Räisänen, Kokkolan Jymy.

Juhlavuoden näyttely museossa

TUL100-juhlavuoden näyttely on esillä Vaasan Työväenmuseossa 26.4.2019 saakka. Näyttelyn avajaisia vietettiin juhlapäivänä. Näyttelyä on täydennetty piirin omien seurojen tarinoilla, palkinnoilla, asuilla ja kuvilla. Näyttelyä täydentää myös lasten piirustuskilpailun ”liikunnan iloa” tuottamat työt. Pohjanmaan piiri järjesti Riitta Keskisen operoimana lähinnä Vaasassa toteutetun projektin. Työt todellakin tuottavat iloa katsojalle ja tuovat kontrastin tähän päivään museon tiloissa.

 

Teksti ja kuva: Jarkko Tenkula
Kuvassa Pohjanmaan piirin vuoden urheilija Anette Tunkkari