Rekolan Raikas on taistojen kautta vahvana tässä päivässä

09.05.2019

Rekolan Raikas perustettiin pieneen, kaukaiseen seutuun Helsingin maalaiskunnassa. Kun sinne perustettiin työväenyhdistys, se toi mukanaan yhteishenkeä ja opetti järjestötoiminnan alkeita. Rekolan Raikkaan perustava kokous pidettiin huhtikuun 28. päivänä 1929 edellisenä vuonna valmistuneessa kansakoulussa. Perustavassa kokouksessa seuran jäseniksi ilmoittautui 12 henkilöä. Aluksi lajeina olivat yleisurheilu ja talvisin hiihto.

Maaliskuun 17. päivänä juhlimme 90-vuotiasta seuraamme yhdessä jäsenien ja kutsuvieraiden kanssa Lumosalissa Korsossa.

Aloitimme juhlien valmistelut jo edellisen vuoden puolella perustamalla nelihenkisen juhlatoimikunnan, joka vastasi juhlan suunnittelusta ja toteutuksesta. Halusimme tehdä juhlasta Raikkaan toiminnan kaltaisen, liikuntaa sydämellä ja tunteella, yhteiseen hiileen puhaltamalla.

Paikaksi valikoitui Lumosali, koska Havukosken koulu on remontissa. Lumosali on kaukana omasta kylästä ja se asetti tiettyjä haasteita. Mutta ei huolta, meillä oli apuna Lumosalin henkilökunta. Juhlatilan valmistelut hoituivat alusta alkaen jouhevasti ja me isäntäväkenä saatoimme keskittyä itse juhlaan.

Meillä on omalla kylällä loistava pianisti Pär Colerus, joka viritti tilaisuuden alussa kaikki tulijat juhlatunnelmaan. Juontajamme Taina Ala-Nikkola piti ohjat käsissään ja näin pysyimme aikataulussa. Tervehdyspuheessaan seuramme puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä kertoi seuran historiikkia sen alkumetreiltä lähtien. Tärkeä havainto oli, että kun aluksi toiminnassa oli vain miehiä, niin tämä on tällä hetkellä kääntynyt toisin päin eli naisia on mukana toiminnassa huomattavasti enemmän kuin miehiä. Yhteensä jäseniä vuoden 2018 oli lopussa 1427.

Rekolan Raikkaan kavalkadissa, jonka juonsi Esko Ranto, esiteltiin yleisurheilua, perhe- ja lastenliikuntaa, hiihtoa, sählyä ja kuntoliikuntaa, lentopalloa, voimistelua, painia, veteraanitoimintaa sekä triathlonia.  Oli hienoa, että saimme kavalkadiin mukaan seuran menestyneimpiin urheilijoihin kuuluvat Ghita ja Kari Gerkmanin, jotka ovat tuoneet menestystä ja mitaleita seuralle maailmanmestaruustasolta saakka.

Ohjelmassa oli joukkuevoimisteluesityksiä, joissa Seciar, Selena ja Syrenia esittivät kevään kilpailuohjelmansa. Nämä esitykset olivat todellista näyttöä seuramme hyvästä tasosta niin esiintyjien kuin valmentajien osalta.

Juhlapuheessaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen korosti liikunnan merkitystä. Hän myös ilmaisi ihastuksensa seuramme monipuoliseen liikuntatarjontaan ja harrastajamääriin.  Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto, TUL:n piirin toiminnanjohtaja Marjo Lehtinen sekä TUL:n 1. varapuheenjohtaja Riku Ahola jakoivat kultaiset seuratyön kunniamerkit seuraaville: Eki ja Helena Haapomaa, Jaakko ja Paula Kaunismäki, Sirkka-Liisa Kähärä, Esko Lerssi, Anne Pakarinen, Sini Seemer ja Kaisa Tolonen.

Tikkurilan Kisällit esittivät sikermän lauluja, joiden sanoin sivuttiin Raikkaan historiikkia ja päätteeksi he esittivät Veikko Kankkusen sanoittaman TUL:n veteraanien marssin, jonka sävel on vanhasta sotilaslaulusta. Raikkaan veteraanijaoston liikuntaesitys oli osa TUL 100 Joukkojen juhlan Kuntoilijoiden ohjelmasta, kohti liittojuhlia kesällä 2019. Viimeisenä Jaakko Vastamäki ja Paula Kaunismäki lukivat Veikko Kankkusen, Raikkaan kunniapuheenjohtajan, Raikkaan kronikan.

Juhla päättyi kahvitteluun ja rupatteluun. Onnistuneen juhlan jälkeen oli mukava palata arkeen. Tosin pikkulinnut kertoivat, että perhe- ja lastenliikunnan pieni esiintyjä oli ollut huolissaan siitä, että oli saanut liian vähän lava-aikaa. Luotetaan siihen, että tulevaisuus tuo lisää kaivattua lava-aikaa meille kaikille, yhdessä ja erikseen. Juhlavuotemme jatkuu ja kaikenlaista on luvassa.

 

Teksti: Rekolan Raikkaan juhlatoimikunta
Kuvat: Tommi Matinlassi