Rekolan Raikkaan kunniapuheenjohtaja Jaakko Vastamäki

16.05.2021

Jaakko Vastamäki henkilökuva

Rekolan Raikkaan hallitus kutsui 28.3.2021 Jaakko Vastamäen seuran kunniapuheenjohtajaksi kiitollisuuden osoituksena Rekolan Raikkaan hyväksi tehdystä työstä.

Urheilu tulee mukaan leikkeihin

Jaakko Vastamäki on 1940-luvun lapsia. Hän asui Tapanilassa ja aloitti siellä myös koulun, kunnes perhe muutti Asolaan 1950. Urheilun hän aloitti 9-vuotiaana ja urheili aktiivisesti 15 vuotta. Vuonna 1952 hän oli kävelemässä yhdessä Asolan tuttujen poikien kanssa Rekolan urheilukentälle, jossa oli meneillään Rekolan Raikkaan kilpailut. Jaakko Vastamäki pääsi osallistumaan 3-otteluun. Palkintona oli kunniakirja, joka hänellä on edelleen tallessa. Hän jäi mukaan Raikkaan toimintaan ensin urheilijana, myöhemmin seuran toimihenkilönä ja nykyisin ikäihmisten liikuttajana ja itse myös liikkujana Raikkaan veteraaneissa.

Kilpaurheilu ja ahkera harjoittelu

Vuonna 1954 oli TUL:n liittojuhlat, johon Rekolan Raikkaan 20 poikavoimistelijaa osallistuivat Veikko Kankkusen johdolla. Heille oli hankittu asusteet varta vasten liittojuhlille. Harjoitustahti oli ollut koko edellisen talven tiivis. Ryhmässä oli mukana myös Jaakko Vastamäki, joka oli tuolloin 11-vuotias. Ohjelma oli pitkä ja se vaati myös hyvää muistia. Nuorille urheilijapojille tämä oli samalla seikkailu, sillä he olivat ensimmäistä kertaa Helsingissä liittojuhlilla esiintymässä ilman vanhempia.

Varsinaiseksi Jaakon leipälajiksi muodostui vuosien varrella monipuolisesti yleisurheilu, jossa hänelle kertyi useita piirin mestaruuksia. Näistä mainittakoon mm. alle 17-vuotiaiden sisähyppykilpailut, johon kuului vauhditon pituus- ja korkeushyppy sekä 3-loikka. Voittoja täydensivät alle 20-vuotiaiden 10-ottelun voitto sekä 10 kertaa saavutetut piirin mestaruudet yleisurheilussa alle 20-vuotiaiden sarjassa, lajeina kuula ja kei-häänheitto. Jaakon oma kilpaurheilu-ura loppui loukkaantumiseen vuonna 1967, joka samalla oli stoppi ak-tiiviselle urheilulle.

Työelämä vei mukanaan

Jaakko Vastamäki aloitti Vantaan kaupungilla taloussuunnittelijana 1967, josta alkoi kiireinen jakso työelämässä, perheen perustaminen ja muutto Koivukylään. Apulaiskaupunginjohtajaksi hänet valittiin 1980 ja sillä tehtävänimikkeellä hän toimi 12 vuotta. Tehtävänimikkeet ja työnkuva muuttuivat ja hänestä tuli peruspalvelujohtaja, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2003. Oman työnsä ohella hän mm. toimi Vantaan Sähkölaitoksen hallituksen sekä hallintoneuvoston varapuheenjohtajana vuosina 1975–1995.

Pitkä vaikutusvaltainen toiminta Raikkaan riveissä

Raikkaan puheenjohtajana Jaakko Vastamäki on toiminut 1983 sekä 1986–1997, varapuheenjohtajana 1984–1985 ja seuran sihteerinä 1966–1968. Hänen 13 vuoden puheenjohtajakauteen mahtuu Raikkaan menestysvuodet, erityisesti hiihdon, yleisurheilun, painin ja triathlonin saralla. Puheenjohtajakautensa huippukohdaksi Jaakko mainitsee kilpaurheilun ohella seuran 60-vuotisjuhlan, Havukosken uudella koululla 23.4.1989. Juhlan ohjelma rakentui lähes omin tai koivukyläläisin voimin. Juhlassa TUL:n puheenjohtaja Matti Ahde vihki Raikkaan lipun. Lipun olivat Rauno Mäkisen ja Jaakon ohjeiden mukaan suunnitelleet ja valmistaneet Vantaan Käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen oppilaat.

Oltuaan aikoinaan aktiivinen urheilija 15 vuotta, Jaakko koki, että hänellä oli puheenjohtajana mahdollisuus hoitaa urheiluseuraa niin, että urheilu olisi keskeinen asia ja että Raikas olisi seura, jossa jokainen huomioisi toinen toisensa. Jaakon mielestä urheilu opettaa häviämään, sillä tappiosta oppii aina jotain uutta. Urheilu on vaaraton tapa hävitä, mutta sekunnit ja sentit ovat lahjomattomia. Liikunta oli ja on tärkeää erityisesti nuorille, sillä se pelastaa monelta pahalta.

Kansainvälisen toiminnan merkitys urheiluseuralle

1980-luvulla seuran toimintaan tuli kuvaan mukaan myös kansainvälinen yhteistyö. Vantaan kaupungilla oli ollut ystäväkaupunki Tšekkoslovakiassa, Mlada Boleslav, vuodesta 1968 alkaen. Vuonna 1984 Raikkaan urheilijat tekivät ensivierailun Mlada Boleslaviin ja vastavierailu Suomeen tapahtui 1985, minkä jälkeen vierailuja tehtiin vuorovuosin. Näihin matkoihin ja vierailuihin liittyy paljon tapahtumia ja hyviä muistoja nuorille yleisurheilijoille. Raikkaan yhteistyökumppanina oli urheiluseura TJ Autoskoda. Jaakko oli Raikkaan tärkein lenkki tässä yhteistyössä.

Raikkaan lajivalikoima kautta vuosien

Raikkaan toiminnassa on ollut hiihtoa ja yleisurheilua aina sekä myös naisvoimistelua. – Monia lajeja on seu-ran historian saatossa kokeiltu ja osa niistä on jäänyt pysyväksi osaksi seuran toimintaa. Uusia lajeja on tullut seuran toimintaan myös niin, että urheilija on etsinyt uutta seuraa ja Raikas on tarjonnut tähän mahdolli-suuden, varsinkin jos urheilija toi tullessaan valmiin ryhmän. Näitä lajeja ovat olleet mm. salibandy, paini, triathlon ja rytminen voimistelu. Uuden lajin mukana saattoi tulla myös nimekäs urheilija, kuten painijat Hannu Kinnunen ja Heikki Stark tai rytminen voimistelija Jouki Tikkanen. Menestystä toi myös Raikkaan edustajina triathlonistit Ghita ja Kari Gerkman.

Lasten ja ikäihmisten liikuttaminen

Jaakko muistuttaa, että Raikkaan toiminnassa lapset ovat kaiken edellä. Ikäihmisiä ei tule kuitenkaan unohtaa, sillä yksinäisyys on ollut ja on edelleen ikäihmisten pahin ongelma. Yhteisöllisyydellä voitaisiin ja voidaankin tehdä paljon. Raikkaan veteraanijaosto aloitti jaostona toimintansa 2004, jonka puheenjohtajana Jaakko on toiminut aina vuoteen 2020 asti.

Yhteistoiminta muiden alueen toimijoiden kanssa

Kunnossa kaiken ikää -hankkeessa (KKI) järjestettiin Marjatta-Säätiön (ent. Vanhusten kotiapusäätiö) auditoriossa tietoiskuja, milloin terveellisestä ruuasta, milloin liikunnasta sekä esiteltiin alueen järjestöjen ikäih-misille suunnattua toimintaa. Havukosken myllyn iltapäivät olivat yksi KKI-hankkeen suosituimpia tapahtu-mia. Marjatta-Säätiö oli päävastuullinen ja mukana järjestelyissä olivat Rekolan seurakunta, Koivukylän Lions, Havukosken Eläkeläiset, Rekolan-Koivukylän Eläkkeensaajat ja Rekolan Raikkaan veteraanit.

Liikunnan jatkuvuus, toisista huolehtiminen

Jaakko Vastamäki korostaa oman yhteisön merkitystä. Velvoite omasta kunnostaan huolehtimiselle jää silti ihmiselle itselleen. Olemalla mukana seuratoiminnassa, saa itselleen aina uusia ystäviä ja liikuntaelämyksiä.

Jaakko on ollut TUL Suur-Helsingin Piirin veteraanijaoston jäsen vuodesta 2004 ja sen puheenjohtajana 2005–2018. Hän on toiminut myös TUL:n veteraanijaoston varapuheenjohtajana 2005–2012. TUL:n valtakunnalliset Veteraanipäivät on järjestetty 2007 ja 2017 Vantaalla. Päävastuu järjestelyistä oli molemmilla päivillä Rekolan Raikkaan veteraanijaostolla. Vantaan kaupunki tarjosi hyvät puitteet päiville, kuten tilojen maksuttomuuden.

Urheiluseuran oven pitää olla aina auki, sanoo mies, joka on ollut Raikkaassa urheilijana, seuran puheenjohtajana ja veteraanijaoston puheenjohtajana kohta jo 70 vuotta.

– Liikunta on tärkeää meille kaikille –

Teksti: Paula Kaunismäki
Kuvat: Ulla Palonen-Tikkanen ja Jaakko Vastamäen kotialbumi