Talkoohenkeä ja huipputuloksia: Leppävaaran Sisu 100 vuotta

15.11.2023

Sinipunaisella taustalla mustavalkokuvia naisurheilijoista ja hiihtäjistä. Lisäksi teksti Sata vuotta Sisua, Leppävaaran Sisun 100-vuotishistoriikki 1923-2023.

Espoolainen voimistelu- ja urheiluseura Leppävaaran Sisu ry täyttää 100 vuotta. Vuonna 1923 perustettu TUL:n jäsenseura juhlistaa pitkää taivaltaan Leppävaaran kulttuurikeskuksen Sellosalissa lauantaina 18.11.2023. Juhlaohjelman punaisena lankana on teema “Sata vuotta Sisua”. Juhlaesitelmän pitää TUL:n puheenjohtaja Lasse Mikkelsson.

Leppävaaran Sisu perustettiin vain muutama vuosi Suomen itsenäistymisen jälkeen. Tuolloin paikkakunnalla oli asukkaita runsaat 2 000, heistä ylivoimaisesti suurin osa työväestöä. Sadan vuoden aikana on seuran toimintaympäristössä tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia. Sisun toimialue on kasvanut kattamaan koko Suur-Leppävaaran, jossa asuu 80 000 ihmistä ja joka on Espoon nopeimmin kasvava taajama.

Alueen väestöpohja on sadassa vuodessa huomattavasti keskiluokkaistunut – ja maahanmuuton seurauksena myös kansainvälistynyt. Sisu on kuitenkin pysynyt ruohonjuuritason ja matalan kynnyksen seurana vastaamaan ajan haasteisiin. Lajivalikoimaa on laajennettu ja ajanmukaistettu jäsenistön ja asukkaiden liikuntatarpeiden ja kysynnän mukaan.

TUL:n kantavia voimia

Leppävaaran Sisu on ollut perustamisestaan saakka TUL:n kantavia voimia sekä urheilullisesti että järjestöllisesti. Työväenliikkeen vaikeimpinakin hajaannuksen aikoina Sisu on pysynyt Työväen Urheiluliiton jäsenseurana.

Sadan vuoden työ on tuonut huomattavaa kilpamenestystä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Maailmanmestaruuksia on kertynyt kaikkiaan 7, Suomen mestaruuksia 81 ja TUL:n mestaruuksia 227. Mitalilajeja ovat olleet mm. yleisurheilu, painonnosto, nyrkkeily, hiihto ja suunnistus.

Esimerkiksi yleisurheilussa Leppävaaran Sisun saavutukset ovat kovaa tasoa. Tuuli Heinonen on ensimmäinen suomalainen naisurheilija, joka alitti 400 metrin aitajuoksussa 60 sekunnin rajan (59,18 vuonna 1978). Seppo Hovisen keihäskaari 90,18 (vuodelta 1976) on yhä kansainvälistä kärkeä. Nämä tulokset ovat 1970-luvulta, jolloin Leppävaaran Sisu oli lähes koko vuosikymmenen ajan TUL:n paras yleisurheiluseura.

Tuorein sisulainen Suomen mestari on Katja Luukkola, joka voitti tyttöjen 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden 100 ja 200 metrin juoksuissa vuonna 2021.

Leppävaaran Sisun puheenjohtaja Eko Viljanen.

Yhteiskunnalista vaikuttamista

Pienenä paikallisena työläisten urheiluseurana talkoopohjalla aloittanut Leppävaaran Sisu on vaikuttanut omalta osaltaan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen, kun seuran jäsenet ovat nuoruuden urheiluharrastusten ja opintojen jälkeen siirtyneet työelämään. Seuran aktiivisia jäseniä ovat olleet mm. ministeri Seppo Lindblom, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Matti Louekoski ja ministeri Jacob Söderman.

Kansainvälisesti menestyksekkäin sisulainen urheilujohtaja on Birgitta Kervinen, joka on vaikuttanut urheilujärjestöjen luottamustehtävissä yli 40 vuotta. Hänet valittiin Sisun johtokuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1972. Sisun kautta hän nousi nopeasti Suomen vaikutusvaltaisimpiin urheilun johtotehtäviin, kuten TUL:n varapuheenjohtajaksi (1999-2006) ja SLU:n hallitukseen (1993-2004). Kansainvälinen Olympiakomitea palkitsi hänet vuonna 2017 tyttöjen ja naisten hyväksi tehdystä tasa-arvotyöstä. Toukokuussa 2023 Suomen Urheilujohtajaseniorit ry valitsi Birgitta Kervisen jatkokaudelle puheenjohtajaksi, tehtävään jota hän on hoitanut vuodesta 2021.

Juhlakirja ja näyttely – Sata vuotta Sisua

Satavuotisjuhlan yhteydessä julkaistaan Leppävaaran Sisun historiaa käsittelevä kirja “Sata vuotta Sisua”. Sen on toimittanut tietokirjailija Markku Salmi. Kirjassa on 252 sivua ja parisataa ainutlaatuista kuvaa. Kirjan hinta on 20,00 € ja sen voit ostaa Sisun 100-vuotisjuhlasta Sellosalissa 18.11.2023 ja sen jälkeen Sisun toimistolta.

Juhlaviikon ajan on Kauppakeskus Sellon kirjaston aulassa esillä seuran historiaa esittelevä valokuvanäyttely, johon on vapaa pääsy.