Ikurin Vire luo liikuntaa, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä Länsi-Tampereella

16.11.2023

Ohjaaja Ilona Jämsä on rientänyt vetämään sekä naisten ja että miesten maanantai-illan kuntojumpan tunnit. Hän astuu salin näyttämölle lattiatason yläpuolelle, vilkaisee vihkoonsa, jossa on ohjelmasuunnitelma, ja laittaa musiikin soimaan. Seuraavana iltana saapuu hänen kaksoissisarensa Inkeri Koski omaan ohjaajavuoroonsa ja vetää kehonhallintaa yhteisesti kaikille. Kolmantena iltana on vielä kahvakuulaa. Kaikkiaan sata voimistelijaa saapuu joka viikko salille, joku jopa kolmena iltana viikossa.

Sisarukset ovat ohjanneet kuntoliikuntaa seurassa vuodesta 1985. Ilona kertoo, että hänen perheensä muutti Ikuriin viisi vuotta sitä aikaisemmin, jolloin sisarukset olivat noin kymmenvuotiaita. Äiti vei heidät liikuntaharrastuksen äärelle lähiseuraan eli Ikurin Vireeseen. Kun riittävä ikä karttui, sisarukset hakeutuivat Varalassa järjestettyyn TUL:n ohjaajakoulutukseen ja sitten oman seuran ohjaajiksi.

TUL:n voimistelu- ja tanssijaoston esittelijä  Aira Ikonen muistaa sisarukset vuodesta 1984 lähtien, jolloin hän harjoitutti Tampereen alueen piiriohjaajana seurojen voimistelijoita liittojuhlien kenttäohjelmaan. 

Vireessä on nykyisin aikuisten jumppaa. Kun Ilona ja Inkeri aloittivat ohjaustyönsä, oli vielä isojen ja pienten tyttöjen ryhmiä ilman kilpailuja ja kuka tahansa sai tulla mukaan, mutta nämä ryhmät loppuivat 1990-luvun lopulla.

Kuinka ohjaaja jaksaa tehtävässään liki neljä vuosikymmentä vapaaehtoistyönä?

”Intohimosta”, vastaa Ilona Jämsä. Palava veto työhön tulee hänen mukaansa Ikurin Vireen hengestä, jonka ytimessä on yhteisöllisyys. Monet liikkujat ovat tulleet tutuiksi vuosien saatossa, kun harrastus on jatkunut pitkään. 

Kaksoissisarukset Ilona Jämsä (vas.) ja Inkeri Koski ovat ohjanneet Ikurin Vireen kuntojumppaa jo 38 vuotta, vuodesta 1985. Ennen ohjaustyön alkua he osallistuivat Työväen Urheiluliiton ohjaajakoulutukseen.

Mirka Vuoristo tulee pukuhuoneeseen tunnin kestäneestä uurastuksestaan ja lupaa saapua taas viikon päästä. Hän on kuntojumpannut Virelässä vuodesta 2007 lähtien, siis jo 16 vuotta. Nyt pää on märkä ja lihaskunnon harjoittaminen on ollut tehokasta, hän kertoo. ”Jumppa on monipuolista. Ohjelmaan voi osallistua oman kuntonsa mukaan. Itse arvostan sitä, että voin pitää kovaa tempoa, jolloin syke nousee.”

Sirpa Laaksonen sanoo, että jumpissa on kiva käydä, joten hän osallistuu kolmena iltana viikossa – siis kaikkiin tunteihin, mitä on tarjolla. Hän aloitti viisi vuotta sitten. Jumpat ovat hänen mielestään laadukkaita. Naisten tunnin jälkeen hänen miehensä saapuu omalle tunnilleen tuoden mukanaan perheen koiran, jonka talutushihna vaihdetaan lennossa ovella. Palauttava iltalenkki koiran kanssa ennen kodin iltapuuhia on liikunnallisen päivän kohokohta.

Ikurin Vire toiminut pian seitsemän vuosikymmentä

Ikurista tuli Tampereen kaupunginosa vuonna 1948 asemakaavan hyväksymisen myötä. Kaupunginosan ilmeessä näkyy sen rakentamisen vaihe: sodanjälkeiset rintamamiestalot, jotka rakentuivat rintamamiesten ja siirtoväen kodeiksi. Kivikkoinen korpimetsä ja saviset pellot muuttuivat nopeasti pientalojen kaupungiksi

Ikurin Vire perustettiin uutukaiseen ja omaa elämäntapaansa etsineeseen kaupunginosaan vuonna 1957. Seurasta kasvoi monilajiseura ja myös kulttuuritoimija. Jäseniä on nyt yli 600.

Seuralla on oma talo Virelä, jossa on voimistelusali näyttämöineen, kahvio sekä taukotila, jossa voi pitää kokouksia sekä pukuhuoneet. Pihassa ovat kaupungin jalkapallokenttä tekonurmineen sekä ulkokuntolaitteiden alue. Kenttää käyttävät talvisin jääkiekkoilijat. Seura pitää kaupungin yhteistoimintasopimuksella huolta kentän kunnosta, kuten jäädyttämisestä sekä pukuhuoneiden siisteydestä. Seuran tiloja voi vuokrata. Lisäksi pihassa on pikkulasten leikkikenttä. Alueen halki kulkee lenkkipolkujen ja hiihtolatujen verkosto.

Seuran urheilulajeina ovat tällä hetkellä kuntojumppa, jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu ja hiihto.

Seura on kuuluisa myös ympäristötaiteen tarjoajana. Talvisin sen toimitalon Virelän lähimetsässä on jääpatsaspolku, joka kerää paljon vierailijoita paikkakunnalle. Polku on saanut runsaasti mediahuomiota, ja sitä on esitelty mm. TV:n uutislähetyksessä.

Ikurin Vireen toimintaympäristö 

Ikurin Vireen kotipaikka on Tampere, jossa on paljon perinteisiä TUL:n seuroja. Voimisteluun osallistuu naisia ja miehiä lähikaupunginosista kuten Ikurista, Haukiluomasta, Lamminpäästä, Kalkusta, Myllypurosta ja myös lähikaupungeista Nokialta ja Ylöjärveltä.

Noin kilometrin päässä on Ikurin liikuntahalli, jossa toimivat  voimistelun kilpalajien huippuseurat Tampereen Sisu ja Tampereen Voimistelijat ja lisäksi tanssiseuroja. 

Toiminnan arvopohjana on Ikurin Vireen yhteisöllisyyden hengen arvostaminen ja kehittäminen. Monet ohjaajat ja urheilijat korostavat, että ovat kuuluneet Ikurin Vireeseen kauan, jopa vuosikymmeniä.

Voimistelutoiminta

Seura järjestää Virelän liikuntasalissa kuntojumppaa kolmena iltana viikossa sekä naisille että miehille. Osallistujia on noin sata. Kausimaksu on nyt 40 euroa, jolla saa osallistua kaikille tunneille. Jäsenmaksu on 12 euroa vuodessa.

Maanantaisin on kuntojumppaa naisille ja miehille, tiistaisin on kehonhallintaa yhteisesti naisille ja miehille ja keskiviikkoisin on kahvakuulaa naisille ja miehille.

Seuran ryhmäliikunnan ojauksesta vastaavat Ilona Jämsä ja Inkeri Koski. He ovat ohjanneet seurassa vuodesta 1985 lähtien. Ilona toimii seuran voimistelujaoston puheenjohtajana. Ohjaajat toimivat vapaaehtoisina.

Teksti: Ulla Palonen-Tikkanen

kirjoittaja kuuluu TUL:n voimistelu- ja tanssijaostoon