TUL tarjoaa monipuolisia liikkumisen mahdollisuuksia

31.01.2018

Ja asiaan: Nuoret Päättäjät on TUL:n nuorille seuratoimijoille järjestämä vuoden mittainen koulutus. Koulutuksen sisältö koostuu seuratoimintaan liittyvistä käytännön asioista, kuten juridiikasta, toimijoiden vastuualueista ja markkinoinnista. Mukana oli myös vierailuja erilaisiin seuroihin, mikä oli erinomaisen toimiva ajatus. Vähintään yhtä tärkeä osa projektia on kuitenkin verkostoituminen ja aktiivinen kokemusten jakaminen toisten nuorten seura-aktiivien kanssa.

Koulutuksen tärkein anti minulle oli nimenomaan verkostoituminen. Meillä oli mahtava porukka ja uskon, että jossain merkeissä tavataan jatkossakin. Seuratoimijoilla ei ole ikinä liikaa ”vertaistukihenkilöitä”, joiden kanssa kokemuksia ja muitakin seura-asioita voi jakaa. Hyvä verkosto auttaa jäseniään tehokkaasti uralla eteenpäin niin urheilumaailmassa kuin työelämässäkin. Samalla seuratoiminta menee eteenpäin, kun hyviä käytänteitä laitetaan jakoon ja toteutetaan muuallakin kuin vain omassa seurassa.

Koulutuksen kautta aukesi myös mahdollisuuksia. Osa porukasta vieraili kesäkuussa Latviassa CSIT-kisoissa tutustumassa kansainväliseen toimintaan ja ainakin kuulemani perusteella oli hieno tapahtuma.

Itse pääsin kolmen muun nuoren päättäjän kanssa osallistumaan Unelma paremmasta -seminaariin, jossa pääsimme esittelemään visiomme unelmien liikuntaseurasta sekä kommentoimaan nimekkäiden puhujien esityksiä. Tutustuimme myös TUL:n toiminnassa jo vuosikymmeniä mukana olleisiin tekijöihin. Sukupolvien kohtaaminen jätti varmasti hyviä muistoja kaikille mukana olleille. Näitä tilaisuuksia ei ihan joka päivä tule eteen.

TUL tämän päivän nuorten silmin

Yksi parhaiten mieleen jääneistä koulutuksen osa-alueista oli markkinointi. Kataja Basketin Riku Tapio esitteli markkinointia äärettömän tärkeänä osana seuratoimintaa, ja allekirjoitan tämän täysin. Vaikka Tapio edustaakin urheilua valtaosin bisnesnäkökulmasta, tietyt lainalaisuudet pätevät niin huippu-urheilun kuin harrasteliikunnankin parissa. Myytävä tuote vain on hieman erilainen, eli miten ajatus aktiivisesta liikkumisesta omassa arjessa saadaan myytyä ihmisille.

Markkinoinnista päästäänkin luontevasti siihen, miltä TUL näyttää tänä päivänä nuorten silmissä. Kun aikanaan itse lähdin Kisakeskukseen lentopalloleirille, niin menin sinne nimenomaan pelaamaan lentopalloa. Ei minulla ollut aavistustakaan (kuin periaatteellisella tasolla) mikä on TUL tai että olisin ollut menossa nimenomaan Työväen Urheiluliiton toimintaan mukaan.

Leiristä sain vinkin tutulta valmentajalta, joka sattui olemaan myös nuoremman ikäluokan poikien liittojoukkuevalmentaja. Uskon vakaasti, että varsinkin nuorille liiton poliittinen tausta on täysin yhdentekevä asia. TUL on ainakin minun silmissäni järjestö, joka tarjoaa erilaisia liikkumisen mahdollisuuksia ikään tai puoluetaustaan katsomatta.

Kysyntää matalan kynnyksen liikuntapalveluille on, mutta pystyykö TUL vastaamaan tähän?

Teksti: Valtteri Jääskeläinen