TUL:n Varsinais-Suomen piiri täytti 100 vuotta

18.02.2019

Valtakunnan ensimmäinen TUL:n piirijärjestö perustettiin Turkuun nimellä Turun piiri 9.2.1919. TUL:n Varsinais-Suomen piiriksi laajentunut ja nimensä muuttanut yhdistys kokoaa yhä nykypäivänä jäsenseurojaan toiminnalliseen seurayhteisöön.

Piirin 100-vuotisjuhlia vietettiin Turun konservatorion Sigyn-salissa tarkalleen perustamispäivän 100-vuotispäivänä 9.2.2019. Tervehdyssanat lausui piirin puheenjohtaja Pirjo Ailanto ja juhlapuheen piti TUL:n entinen puheenjohtaja ja CSIT:n kunniapuheenjohtaja Kalevi Olin. Juhlapaikalla lämmintä TUL-henkeä oli jakamassa reilut 200 henkeä.

Tilaisuudessa palkittiin ansioituneita seura-aktiiveja ansiomerkein sekä vuoden 2018 parhaita ja lupaavia piirin seurojen urheilijoita. Juhla koostui monipuolisista tanssi- ja voimisteluohjelmista, musiikista, stand upista sekä piirin 100-vuotisesta taipaleesta kertovasta kuva- ja videoesityksestä. Myös TUL100-juhlanäyttely oli näkyvästi esillä juhlatilassa.

Juhlan sanoma oli selkeä: piiri on perustettu seuroja varten ja seurojen toimesta. Aikojen kuluessa toiminnan muodot ovat muuttuneet, mutta arvoperustamme on yhä sama: tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja vähempiosaisten puolella oleminen. Tätä päätelmää valaisee myös juhlan yhteydessä julkaistu TUL:n Varsinais-Suomen piirin 100-vuotishistoriakirja ”Vuosisata liikuntaa ja liikettä”. Monipuolisen 700-sivuisen teoksen kirjoittaja on FM Jyrki Talonen. Teosta voi tilata TUL:n Varsinais-Suomen piirin toimistosta.

TUL:n Varsinais-Suomen piiri jatkaa työväenliikkeen arvoperustan mukaisen harrasteliikuntatoiminnan ja urheilun kehittämistä maakunnassaan. Sen jäsenseurat liikuttavat vuosittain kymmeniä tuhansia varsinais-suomalaisia harrasteliikkujia ja tuhansia kilpaurheilijoita kymmenissä eri lajeissa nyt ja tulevaisuudessa.

 

Teksti: Kimmo Kamppila, TUL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja
Kuva: Mirjam Beekmann