Turun Uimarit panostaa naisiin – joukkue Prahaan EU Nations -turnaukseen

18.09.2018

Suomen vesipallon ongelma on viime vuosina ollut tarjota vanhemmille ja kokeneemmille pelaajille haastetta, koska Uimaliiton puolelta ei aikuisten maajoukkuetoimintaa ole ollut vuosiin.

Tytöille ei ole muutamaan vuoteen ollut omaa maajoukkuetta ja tyttöjen mahdollisuus päästä poikien maajoukkueeseen on aika pieni. Muutama vuosi sitten perustettiin naisten kehitysjoukkueen nimellä kulkenut tyttöjen maajoukkue, mutta tämänkin joukkueen toiminta loppui, ja joukkueen saldoksi jäi yksi kansainvälinen turnaus Slovakiassa. Kokeneemmat pelaajat lopettavat uransa turhan aikaisin, kun kaikki mahdollinen saavutetaan liian nopeasti ja lajilla ei ole tarjota enää haasteita ja tavoitteita.

Koska Uimaliitolla ei ole ollut tahtoa tyttöjen ja naisten vesipalloilun tukemiseen, on Turun Uimarit päättänyt seurana tehdä voitavansa. Tällä kaudella seuran B- ja C-tytöt (2001-2004 syntyneet) osallistuvat CSM-sarjaan omalla tyttöjoukkueellaan. Tällä tahdotaan opettaa tytöille vastuunottoa omasta pelistään ja tarjota heille enemmän peliaikaa, joka poikien ja naisten joukkueessa jäisi vähemmälle.

Vielä isompi askel on otettu perustamalla naisten kansainvälinen joukkue (KV-joukkue). Jo keväällä laitettiin avoin haku joukkueeseen kaikille suomalaisille naisvesipalloilijoille ja halukkaita löytyikin runsaasti ja näin Turun Uimareita edustaa tällä kaudella kansainvälisissä peleissä suomalaisittain varsin kova joukkue. KV-joukkueesta osa oli mukana TU:n junioreiden leirillä Unkarissa ja lisäksi joukkue on leireillyt kolme viikonloppua yhdessä hioen taktiikoita ja kuvioita. Muualla asuvien pelaajien harjoittelua valmennus seuraa harjoittelupäiväkirjojen avulla.

KV-joukkue osallistuu ainakin neljään kansainväliseen turnaukseen, joista ensimmäisenä pelattiin Sveitsissä viikko sitten neljän joukkueen turnaus, jossa vastuksena oli sveitsiläisten lisäksi ranskalaisjoukkue. Turun Uimarit korjasi voiton kaikista neljästä ottelustaan ja juhli turnausvoittoa. Peli parani ottelu ottelulta ja valmentaja Mika Wikström piti Sveitsin reissua varsin onnistuneena joukkueen yhteispeliä ajatellen.

Tulevana viikonloppuna edessä on 8 joukkueen EU Nations -turnaus Prahassa, jossa vastusta riittää. Prahan turnaus on oiva mittari suomalaiselle naisvesipalloilulle, sillä turnaukseen osallistuu joukkueita useasta Euroopan maasta. Lokakuussa 5.-7.10. TU:n naiset pelaavat kotialtaassaan Impivaarassa seura PM-kisoissa, joissa on tarkoitus kirkastaa viime kauden hopeat kirkkaammiksi. Loppiaisena joukkue matkaa Ruotsiin perinteiseen Trettonsdags-cupiin, jossa odotettavissa on vastustajia niin Ruotsista kuin muualtakin Euroopasta. Joukkue jatkaa mahdollisesti vielä keväällä kansainvälisiä pelejään.

KV-joukkueen naisten sitoutumisesta kertoo, että joukkue rahoittaa toimintansa kokonaan itse eli käytännössä pelaajat maksavat kaiken omasta pussistaan. Tukea ei seuravetoiselle joukkueelle löydy Uimaliitosta euroakaan. Naisia ei kuitenkaan tarvinnut houkutella toimintaan mukaan, vaan tulijoita olisi ollut enemmänkin. Tämä osoittaa hyvin millainen tahto suomalaisilla naisvesipalloilijoilla olisi viedä omaa osaamistaan ja lajiaan eteenpäin. Nyt Turun Uimarit mahdollistaa naisille mahdollisuuden koviin kansainvälisiin peleihin.

Teksti ja kuva: Turun Uimarit