Harry Seidler: Tasa-arvo ja yhteisöllisyys korona-aikana

15.06.2020

Kun Suomessa alkoivat maaliskuussa suuret järjestelyt koronapandemian vuoksi, näkyi se myös hyvin voimakkaasti koko liikuntaperheessä. Kun esimerkiksi liikuntapaikat, urheiluopistot ja koulujen liikuntasalit sulkivat ovensa, monet liikuntavaikuttajatahot jäivät melko tarkalleen tyhjän päälle miettien, miten tästä eteenpäin ja miten tulee toimia. Myös media on osaltaan rummuttanut liikunnan romahtamisesta, johon haluankin antaa omaa ajatustani ja kokemuksiani liikunnan kuluttajan näkökulmasta, sekä TUL tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan silmin.

Hyvinvointia innovaatioiden kautta

Vaikka kaikki tiedämme, että taloudellinen romahdus on todellisuudessa ollut se kovin isku niin urheiluseuroille, kuin urheiluopistoillekin, joissa on jouduttu lomauttamaan henkilöstöä, sekä tekemään paljon poikkeusjärjestelyjä, pidän toisena tärkeänä huolena ihmisten hyvinvoinnin ja ennen kaikkea henkisen jaksamisen tilan tällaisena poikkeavana aikana, jossa Suomea on koeteltu tämän kevään ja kesänkin tiimoilla.

Me suomalaiset olemme osoittaneet jälleen puurtajan vahvat voimavarat monella sektorilla, sillä monet työn ja harrastuksen keskeytyksen kokeneet henkilöt ja yritykset ovat olleet todella innovatiivisia luodessaan korvaavaa toimintaa, soveltaen ja muokaten toimintaa siten, että kaikki turvallisuus on otettu mahdollisimman hyvin huomioon korona-ohjeistuksia noudattaen.

Tämän innovatiivisen luovuuden keskiössä on kasvanut suureen rooliin useiden seurojen ja urheiluliittojenkin arvoissa esiintyvät tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus. Niistä usein puhutaan paljon, mutta nyt niiden aika on todella ollut tulla isosti esiin, hienoa!

Omakohtainen kokemukseni löytyy kasvattajaseurani Itä-Hakkilan Kilvasta, jossa olen ohjannut runsaan 20 vuoden ajan kehitysvammaisten salibandya ja jalkapalloakin siinä ohessa näille arjen sankareille.

Kun maaliskuussa harjoitukset pysähtyi kuin seinään, sain lähes kaikilta urheilijoilta puheluja ja tekstiviestejä, milloin päästään treenaamaan, miten käy kevään leirin, joku jopa hädissään kysyi, loppuiko toiminta kokonaan. Tästä alkoikin yhteisöllisyyden polku rakentumaan uudella ja vahvalla tavalla välittömästi. Ryhmäläiset alkoivat ideoimaan korvaavaa liikuntaa, ryhmäkodeissa pelailua pienryhmissä, fillariretkiä, luontopolkuja, kukin kykyjensä mukaan. Voitte kuvitella, kuinka innokkaasti minulle ilmoittavat, miten ovat tahoillaan liikkuneet, joten tuon ryhmän kanssa on hyvä  suunnata syyskuun alussa kohti uutta harjoituskautta ryhmänä ja paras palkinto heille on syksyn aikana tavoitteena oleva leiriviikonloppu urheiluopistolla, joka nyt keväältä peruuntui.

Haluan kertoa, kuinka pääsin ohjaamaan tätä ryhmää. Vantaan kaupunki etsi seuraa, joka ottaisi kehitysvammaiset sateenvarjon alle sählyn merkeissä, olin tuolloin varapuheenjohtajana ja sanoin ääneen kokouksessa, että kokeillaan. Muutama pelihetki koulun salissa ja leiri jo seuraavana keväänä Kisiksessä, missä leirin päätteeksi jäin kasan alimmaiseksi ja leirillä mukana olleet vanhemmat sanoivat, nyt taidettiin saada ohjaaja tähän ryhmään ja sillä tiellä olen edellen. Soveltavan liikunnan ajatuksella mennään, hyödyntäen valmennuskoulutuspolkua ja hauskaa on ollut. Tärkeintä arjen sankareille on olla rehellinen ja hyvä kaveri.

Yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Urheiluseuran varapuheenjohtajan ja puheenjohtajan tehtäviä hoitaessani lähes 20 vuoden ajan on tapahtunut isoja askelluksia parempaan myös monikulttuurisuuden osalla. Muistan hyvin ne hetket, kun ensimmäiset maahanmuuttajanuoret halusivat tulla mukaan ryhmiin ja kuinkas ollakaan, nyt se on arkipäivää, että kaikki mahtuvat mukaan. Näin maailma muuttunut tälläkin saralla oikeaan suuntaan ja suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus ovat saaneet niille kuuluvan tilan.

Olen myös ilolla havainnut, kuinka pyörä- ja sauvalenkeillä, sekä Sipoonkorven kansallispuiston reiteillä on liikkujien määrä lisääntynyt hienosti ja yhteisöllisyys näkyy myös kehittyneen hyvään suuntaan. Aina kun pysähtyy tauolle, tulee joku juttelemaan liikunnasta. Olenkin arvioinut, että liikuntaryhmien ollessa tauoillaan, on liikkuvalla kansalla tarve päästä puhumaan liikunnasta ja sen merkityksestä koko yhteiskunnalle. Ja mikä parasta, mainitsee moni ääneen sanat yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus sekä tasa-arvoisuus.

Nyt, kun tilanne on alkanut pienin askelin palautua kohti normaalia, on ollut ilo huomata, kuinka tärkeää on niin lapsille kuin vanhemmillekin päästä omien lajiensa pariin koko ryhmän voimin. Kävin kotiseurani futis-areenalla katsomassa nuorten harjoituksia fillarilenkillä ja se fiilis, mikä välittyi kentältä, antoi itsellekin taas luottamusta tulevasta, paremmasta ajasta.

Hallitus- ja valiokuntatyö motivoi ja tarjoaa elämyksiä

Minulle on suotu suuri kattaus liikuntakentän näkemystä ja kokemusta, kun olen saanut toimia TUL:n hallituksen jäsenenä ja sen myötä myös tasa-arvovaliokunnan veturina vuoden 2019 kesästä lähtien. Molemmissa rooleissa on korostunut meille kaikille tärkeä asia päällimmäisenä, kaikilla pitää olla oikeus liikkumiseen ja liikunnan iloon! Kun mietin polkua, miten kaikkeen tähän on tultu, ovat urheilutermein sykähdyttävimpiä hetki olleet TUL:n Seurajohtajakoulutuspolku 2000-luvulla, monet liitojuhlaleirit, sekä lukemattomat hienot hetket TUL-perheen ystävien kanssa eri tapahtumissa.

Valiokunnan työssä olen muiden aktiivisten jäsenien ja esittelijämme kanssa päässeet hyvään vauhtiin työssämme, jonka alkupotkuna käynnistimme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman päivitystyön vuoden 2019 lopulla, joka nyt on saatu valmiiksi. Valiokunnan sisällä käytiin erittäin hyvää keskustelua eri aiheista ja haluttiin nostaa aiemman ohjelmatyön oheen uutena kohtana myös paljon julkisuudessakin esillä ollut aihe, kiusaaminen ja häirintä, sekä muu epäasiallinen kohtelu. Tämän aiheen tiimoilta valiokunta julkaisi myös liiton sivuilla kannanoton alkuvuodesta 2020.

Kevään 2020 aikana on valiokuntatyössä käynnistetty esteettömyyskysely, jonka tulokset jalostuvat myös kesän aikana. Lisäksi on käynnistetty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelmasta koulutusmateriaalin valmistelutyö, joka tullaan tarjoamaan TUL:n seuroille materiaaliksi seurojen koulutuksiin.

Kesän aikanakin Suomi liikkuu, osa rennommin, osa hikipisaroita tavoitellen, toivotankin kaikille lukijoille tasa-arvoista kesäfiilistä!

Tutustu TUL:n päivitettyyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelmaan täältä.

Harry Seidler,

TUL hallituksen jäsen
Tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja
TUL-Suur-Helsinki, piirihallituksen jäsen
Kasvattajaseura Itä-Hakkilan Kilpa ry, Vantaa
Jäsenyys seurassa vuodesta 1972- jatkuu

Peliura 1972-1990
Erotuomariuraa 1982-1996
Varapuheenjohtaja 1996-2004
Puheenjohtaja 2004-2016
Valmennusuraa eri vaiheissa 20 vuoden ajan, jalkapallo ja kehitysvammaisten salibandy