Harry Seidler: Tasa-arvovaliokunnan kuulumisia

25.09.2020

Tasa-arvovaliokunnan työskentelyssä hyvä fiilis!

On ilo aloittaa tuolla otsikolla valiokunnan kuulumisten ja ajatusten viestintä TUL-perheelle!

Me yhdessä saamme tehdä tätä työtä valiokunnassa, jossa tavoitteemme on ottaa kantaa ja kehittää tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden polkua liikunnan monimuotoisessa ympäristössä.

Jokainen tuntee arjen käänteissä suurta huolta ja epävarmuutta siitä, miten tämä Covid-19-tilanne vaikuttaa kaikkiaan koko liikuntakentän nyky- ja myös tuleviin hetkiin miettien samalla, miten tiedotamme asioista ja miten hoidamme asioita niin liiton kuin seurojenkin kaikessa toiminnassa niin, että kaikilla olisi jatkossakin myönteinen, turvallinen, tasa-arvoinen ja yhdenvertainen mahdollisuus liikuntaan.

Nämä ovat asioita, joita valiokuntatyössämmekin pohditaan kaiken muun työmme ohessa, ja joissa on hyvä aina käyttää tärkeänä työvälineenä liiton tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelmaa. Sen päivitystyö saatiin maaliin kuluvan vuoden kesällä, ja se onkin jo löytänyt tiensä lukijoille monessa piirissä ja seurassa.

Kannanotot ovat osa valiokuntamme työtä. Viimeisimmän tekemämme kannanoton aiheena oli esteettömyys, johon liittyy myös valiokunnan toteuttama esteettömyyskysely, josta on saatu tulosraporttikin valmiiksi. Sitä oli tarkoitus esitellä lokakuun tasa-arvoteemaisella seminaariristeilyllä, joka valitettavasti peruuntui, mutta asia on aina ajankohtainen, joten työmme ei mene hukkaan – meistä kuullaan tuonkin parissa sopivalla hetkellä myöhemmin.

Häirintä- ja kiusaamistapaukset ovat olleet myös työmme keskiössä vahvasti; se on aihepiiri, josta niin liikunnan kuin koulumaailmankin parissa kuulee aivan liikaa ikävää uutisointia. Häirintään, kiusaamiseen ja muuhun epäasialliseen kohteluun tulee aina puuttua välittömästi.

Valiokunnan työpöydällä on hyvässä vireessä myös loppuvuodesta valmistuvien eettisten ohjeiden työstäminen TUL:lle.

Syksyn aikana työstämme myös kannanoton liikuntakuvioissa paljon esille nousseesta maksuttomasta rikosrekisteriotteesta, jonka käyttöönoton niin vapaaehtoisten kuin työsuhteessakin olevien henkilöiden osalta on tarkoitus ennakoivasti turvata erityisesti lasten ja nuorten toimintaympäristöä.

Kaiken työmme takana on ajatus ja tavoite kehittää koko TUL-kentälle kulttuuria, jossa jokainen saa harrastuksissaan loistaa ja iloita saavutuksista turvallisesti ja tasa-arvoisesti.

Vaikka kokoustaminen onkin pitkälti pidetty sähköisessä maailmassa meidänkin työssämme, yksi kokous on sentään ollut elokuussa livenä Oodissa. Olemme saaneet hyvän sykkeen ja ilmapiirin työllemme, josta isot kiitokset kuuluvat meidän valiokuntamme aktiivisille tiimitekijöille.

Liikunnallista syksyä kaikille – liikunnan syke tuntuu ja luo tunnetta!

Harry Seidler

Tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja