Jarkko Tenkula: Erilainen kevät

17.04.2020

Uuden vuosikymmenen alkaessa ei kukaan osannut aavistaa millainen kevät meillä on edessä. Kaikkialla valmistauduttiin normaaliin tapaan tulevaan – koululaiset olivat koulussa ja urheiluseurat liikuttavat jäseniään. Toisin kävi, koululaiset ovat olleet etäopetuksessa ja urheiluseurat osittain telakalla. Seurojen tilannetta on vaikeuttanut erityisesti tilojen kiinni laittaminen niin kuntien kuin yksityisten toimesta. Toimenpiteet ovat kovia, mutta välttämättömiä taltuttaaksemme pandemian laajentumisen.

Muutos on myös mahdollisuus. Seurat ovat oivaltaneet sosiaalisen median hyväksikäytön entistä paremmin. Lähiliikuntapaikat ovat vaihtuneet lähimetsään ja palloilukentillä on nähty yksittäisiä pelureita. Lähes kaikki ohjattu seuratoiminta on jäissä. Suurin muutos harjoittelussa on ehkäpä joukkuelajeissa, joissa on siirrytty omaehtoiseen harjoitteluun. On hyvä muistaa, että liikkumista ei ole kielletty, vaan siihen on kannustettu. Tärkeää on huolehtia omasta kunnosta ja terveydestä.

Muutos näkyy myös kotien ohjelmoidussa arjessa. Viitenä päivänä viikossa kentillä olleet valmentajat ja ohjaajat ovat kotona perheiden ilona. Vanhemmat tekevät mahdollisuuksien mukaan etätöitä kotona ja koululaiset vaativat huomiota kotitehtävien tekemisessä. Omalta kohdaltani voin todeta, että haastetta on ollut. Toki on ollut mukava palauttaa mieleen entisen ammatin taidot perheen kuudesluokkalaisen koulutehtävien parissa. Paljon on pohdittu lasten ja nuorten asemaa, paluuta arkeen korona-ajan jälkeen. Onko kaikilla ollut mahdollisuus saada riittävästi apua ja tukea arjesta selviytymiseen. Epäilen vahvasti, että erilaiset olosuhteet tulevat vaikuttamaan monella tapaa pitemmän aikaa lasten ja nuorten kesään ja syksyyn.

Meillä seuraihmisillä on iso rooli arjen normalisoinnissa. Rajoitteiden purkautuessa seuratoiminnan rattaat tulee käynnistää mahdollisimman nopeasti. Seuraväen tulee huolehtia massoista ja tukea, jopa vetää mukanaan kelkasta mahdollisesti putoavia. Nyt ei saa antaa periksi. Nyt jos koskaan seuraväellä on näytön paikka. Nämä teot tullaan muistamaan, siinä missä kultamitalit ja isot pokaalit. Näitä tekoja arvostetaan laajasti ja niiden taloudellinen merkitys yhteiskunnalle on merkittävä. Tekojen merkitys on korvaamaton erityisesti syrjäytymisvaaraan ajautuneelle lapselle tai nuorelle. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.

Tällainen aika antaa hyvän tilaisuuden rauhoittua, antaa aikaa itselle ja perheelle. Se on myös kasvun ja oppimisen paikka kaiken hektisyyden keskellä. Se ei ole helppoa, mutta nyt sitä mahdollisuutta tarjotaan. Tartutaan kiinni tilaisuuteen ja toivotaan että nämä jäävät tähän.

On selvää, että kevään jälkeen koittaa kesä ja syksy. On selvää, että tilanne normalisoituu ajan myötä. On selvää, että me tarvitsemme toisiamme selviytyäksemme paremmin tulevasta. Mekin voimme auttaa omilla toimillamme käyttämällä paikallisten seurojen palveluja (grilli, majoitus, tilat). Sama koskee paikallista yrittäjyyttä. Kisis palvelee Raaseporissa ja Konttainen Rukalla. Käytetään näitä paikkoja. Ne ovat osa kauneinta Suomalaista luontoa.

Seinäjoella, Jarkko Tenkula