Jarkko Tenkula: Olemme suurten haasteiden edessä

13.04.2021

Tyhjä jalkapallokenttä, kuvituskuva.

Reilu vuosi sitten Suomessa alkoi Covid-19 aika. Olemme selviytyneet Pohjanmaalla erinomaisesti, mutta ei ilman haasteita. Olemme olleet nokkelia, notkeita ja innovatiivisiä. Olemme oppineet uusia asioita ja olemme valmiimpia tulevaan, joka sekin näyttää haastavalta.

Urheilun ja liikunnan näkökulmasta tarkasteltuna lasten ja nuorten liikkuminen ja korkeamman tason kilpaurheilu ovat olleet keskiössä. Molempien merkitys on iso. Edustus- ja kilpaurheilussa katsomotulojen ja myyntitulojen menettäminen vaikuttaa seurojen lähitulevaisuuteen ja sarjojen läpiviemiseen. Seurat ovat keksineet lähettää pelejä maksullisten kanavien kautta ja saaneet osan menetetyistä lipputuloista takaisin. Uskon vahvasti, että ihmiset löytävät takaisin katsomoihin ja seuraava kausi talvilajeissa pelataan normaalisti. Tulevan kauden kesälajeista en ole niin vakuuttunut.

Kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja. Suuremmaksi haasteeksi yhteiskunnallisesti nostan lasten ja nuoren liikkumisen tarpeen. Ohjattua harrastustoimintaa on jouduttu tauottamaan. Seuroilla on iso tehtävä yhteiskunnan normalisoinnissa. Paluu harrastusten pariin tulee onnistua riittävän matalalla kynnyksellä. Liian moni nuori on jäämässä syystä tai toisesta pois ohjatusta toiminnasta. Nyt tarvitaan etsivää harrastustyötä. Liikkumisen mallin luominen on yksi osa tätä etsivää työtä ja sen avulla on mahdollisuus puuttua liikunnan harrastamisen yhä syvempään polarisaatioon. 

THL:n, lajiliittojen ja AVI:n, sekä alueellisten nyrkkiryhmien ristiriitaisuus tai ehdottomuuden puute on antanut lisää tilaa luovuudelle. Seurat ovat joutuneet puntaroimaan ja arvottamaan lasten ja nuorten liikkumisen ja totaalisen kiellon välillä. Uskon, että olemme onnistuneet siinä erinomaisesti, sillä tartuntatapaukset ovat olleet vähäisiä lasten ja nuorten harrastuksissa. Tosin viime aikoina urheiluväkeäkin ovat piinanneet virusmuunnokset ja ”koronaväsymys”. 

Jaksetaan vielä hetki, jos toinen. Nautitaan omatoimisesta liikunnasta, perhekeskeisyydestä ja keväisestä auringonpaisteesta. On aika laulaa ja tanssia, kun on sen aika; on aika pelata futista, on aika leikkiä ja liikkua; aina on aika olla ihminen ihmiselle.

Hyvää kevättä,

Jarkko ”jakke” Tenkula 
Toiminnanjohtaja
Lasten ja nuorten toiminnan vastaava
futsalin, jalkapallon, keilailun ja tenniksen lajipäällikkö