Suomen Työväen Urheiluliiton liittokokous: Liikunnan tulee olla kaikkien perusoikeus, ei vain harvojen etuoikeus

19.06.2022

Kansansivistysrahaston apurahat


Suomen Työväen Urheiluliiton liittokokous on huolissaan liikkumisen eriarvoisuudesta. Tällä hetkellä liikunta kuuluu niille, joilla on muutenkin jo asiat hyvin.

Liikuntakenttä ei ole muusta yhteiskunnassa irrallinen saareke, vaan yhdenvertaisuuden haasteet nousevat esiin myös liikunnassa. Sosioekonominen asema määrittää yksilön liikuntataitoja sekä liikunnallisen elämäntavan omaksumista. Mahdollisuus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen liikuntaan ei yllä myöskään kaikkiin vähemmistöasemiin.

– TUL:n tehtävä on puolustaa myös niitä, joille liikunta ei ole perusoikeus. Seuraavan kolmen vuoden visiomme on, että kaikilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet hyvässä seurassa liikkuen ja urheillen elämänlaatunsa parantamiseen ja toimintakykynsä ylläpitämiseen. Meillä on tehtävää, sillä valitettavasti yhdenvertaisuus ei toteudu liikuntakentällä, TUL:n puheenjohtaja Lasse Mikkesson avaa.

Suomen Työväen Urheiluliiton liittokokous esittää, että jokaisen meistä tulee ottaa vastuu yhdenvertaisemmasta liikuntakentästä. Voimme aloittaa purkamalla omia ennakkoluuloja erilaisista ryhmistä sekä tekemällä konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi liikunnassa. Liikunta täytyy suunnitella lähestyttävämmäksi sellaisille tahoille, joille liikunta ei tällä hetkellä ole perusoikeus.

– Jotta voi ymmärtää ja olla rakentamassa yhdenmukaisempaa liikuntakenttää, on keskeistä tunnistaa oma etuoikeutettu asema sekä eriarvoistavia tekijöitä ja rakenteita, esimerkiksi taloudellisia, psykologisia tai sosiaalisia esteitä, TUL:n valtuuston puheenjohtaja Jari Rantala kuvaa.

Lisätiedot:
Lasse Mikkelsson, puheenjohtaja, 044 775 5343
Jari Ranrala, valtuuston puheenjohtaja, 040 511 2353