Tampereella tanssittiin hienot ideat eläviksi tuokiokuviksi 

20.02.2023

Tanssiryhmä, joka halaa toisiaan.

Vihdoinkin, monien erikoisten vuosien jälkeen päästiin takaisin tanssin vuosirytmiin!

Koronapandemian vuoksi on TUL:n tanssikilpailujen kisapäiviä siirretty sopiviin ajankohtiin ja arvailtu, milloin pandemia hellittää ja voimme hyvillä mielin pitää perinteiset ryhmätanssin mestaruuskilpailut turvalllisesti. Nyt jälleen helmikuun alussa olemme aikataulussa! Lauantaina 11.2. järjestetyissä kilpailuissa Tampereella oli mukana myös ohjelmistossa monia vuosia olleet disco- ja showtanssikilpailut sooloille, duoille ja trioille.  Kaksi erilaista kilpailua sujui mukavasti yhdessä, eikä syksyyn aiemmin sijoittunutta Disco- ja showtanssikilpailua tarvinnut odottaa ainakaan syksyyn asti. Saamme tälle vuodelle mahdollisesti kaksi disco- ja showtanssikisaa!

Tanssiyhteisö kokoontui Tampereelle kisaamaan ja näyttämään meille kaikille, miten tarinat taipuvat eri aiheiden ympärille hienoiksi pieniksi tanssiteoksiksi. Kymmenien koreografien ja ohjaajien ideat, monipuoliset musiikkien valinnat ja puvustukset… näiltä tekijöiltä eivät ideat lopu!

Näimme liikunnan kauneutta, menoa ja meininkiä, herkkyyttä, puhuttelevia aiheita, huumoria, ja jälleen hienoja uusia oivalluksia. Tanssisommitelma on parhaimmillaan elämys esittäjille ja myös yleisölle. Ideasta tanssittavaksi toteutettu tuokiokuva!

Tanssikilpailussa nähtiin yhteensä 40 esitystä ja osallistujia ohjaajineen eri puolilta Suomea oli lähes 400. Oli hienoa seurata myös yleisön kannustusta ja vahvaa läsnäoloa koko kilpailupäivän ajan. Kannustaminen antaa esiintyjille voimia ja auttaa eläytymään tanssin aiheeseen ihan täysillä, ja tapahtumat ovat aina parasta paikan päällä nähtynä ja koettuna. Varmasti yleisö nautti tästäkin kisasta ihan yhtä paljon kuin esiintyjät! Ennen palkintojen jakoa nähty spontaani yhteisötanssi kokosi kaikki kilpailijat yhteen pitkiksi tanssijonoiksi kilpailuareenalle. Myös tämä nostatti tanssitapahtuman tunnelmaa.

Kannustusta tarvitaan aina pisteistä ja sijoituksista huolimatta. Kaikkien ryhmien työ saleilla on yhtä arvokasta, vaikka palkintosijaa ei ehkä aina saakaan. Ennen kisaa tosin saattaa yksi ja toinen salaa miettiä, että kukahan meidän sarjassa mahtaa sijoittua toiseksi. Osallistuminen on kuitenkin tärkeääkin tärkeämpää ja eri aiheiset tanssiteokset palkitsevat myös muulla tavalla sekä esiintyjät että ohjaajat ja katsojat. Kaikille esityksille on myös seurojen omissa juhlatilaisuuksissa, tapahtumissa ja näytöksissä tämän kilpailun jälkeen oma uusi yleisönsä.

Tämä kilpailu juhlisti myös Rantaperkiön Iskun voimistelujaoston 100-vuotista toimintaa: jaosto hoiti kilpailujen järjestelyt juhlavasti parhaalla mahdollisella tavalla, eli seuratoiminnan merkeissä.

Kiitos kaikille hienoista ja mieliinpainuvista esityksistä, mukavasta yhdessäolosta ja onnea kaikille uusille tuleville koreografioille. Hervannan vapaa-aikakeskus Tampereella täyttyi tanssin ilosta, energiasta ja osaamisesta. Meillä oli hieno ja innostava tanssin päivä. Tanssin maailma on myös aiheiden osalta loputtoman rikas!

Kisojen tulokset ovat nähtävissä TUL:n Kisanet-palvelussa.

Kirjoittajana Aira Ikonen, TUL:n voimistelu- ja tanssijaosto