Tampereelta uusia ideoita seuratyöhön

11.10.2021

Seuratoiminnan tulevaisuus – uusia ideoita seuratyöhön seminaari. Olympiauimari Ida Hulkko pitää esitystä.

TUL:n läntisen alueen seuratoimijat kokoontuivat puolentoista vuoden tauon jälkeen Scandic Koskipuistossa Tampereella seminaariin: Seuratoiminnan tulevaisuus – uusia ideoita seuratyöhön. Ilmassa oli aistittavissa ihmisten juhlan tunnelma – kohtaamisia, halaamisia ja keskusteluja, sekä erinomaisia alustuksia.

Päivän aluksi Tampereen piirin toiminnanjohtaja Ari Ruoholahti toivotti täyteen ahtautuneen seuraväen tervetulleeksi seuraseminaariin. Estradin valtasi ensimmäisenä Tampereen liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola. Hänen alustuksensa käsitteli 3000 hengen vuosivauhtia kasvavan Tampereen kunnallista liikuntapaikkarakentamista ja -palveluja. Paavola korosti liikuntalain hengen korostamista – kuntien tulee huolehtia liikuntapaikoista ja infrasta, sekä antaa seurojen liikuttaa liikunnan harrastajia. Seuroilla on merkittävä rooli lasten liikuttamisessa. Paavola nosti esille myös valtion rahoituksen liikuntapaikkarakentamisessa. Hänen mielestään valtion tuki tulee ohjata jatkossakin seuroille ja järjestöille, jotka liikuttavat kansalaisia.

Marika Hillberg, liikunta-alan yrittäjä ja eSport seura IQUE:n perustaja ja vetäjä. Kolme vuotta sitten perheen juniori kaipasi peliseuraa. Luuri käteen ja sellaista ei löytynyt. Toiminnan naisena Marika selvitteli seuran perustamista ja eSportin salaisuuksia, sillä nyt liikuttiin vähän vieraalla maalla. Hänen mielestään peliseura voi tarjota kokonaisvaltaista kasvattamista ja vastuuta, opettaa henkistä kasvua ja hyviä tapoja, sosiaalisten taitojen hallintaa myös verkossa ja sääntöjen noudattamista. Siihen rinnalle Hillberg toivoo ja tarjoaa rinnalle myös liikuntaa. Tässä hän näkee perinteisen urheiluseuran mahdollisuuden ja kysyykin, että voisiko näitä yhdistää. Salissa heräsi monenlaisia ajatuksia. Monta kuplaa puhkesi, kun Hillberg kertoi lajin kustannuksista, sillä hyvät pelikoneet maksavat 3000 euroa ja seurainvestointi vaatisi kymmenen konetta, ilmastoidut tilat ja riittävät yhteydet. Hillberg tarjoaakin työkaluksi kumppanuutta – kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan asioita voi tehdä yhdessä.

Rämäpää, oman elämänsä sankari Ida Hulkko TaTU Tampere ei säästellyt sanojaan. Hänen värikäs esiintymisensä ja raikas sanansäilä ei jättänyt kuulijoita kylmäksi. Nuoruusiän monipuolisen liikkumisen ja harrastamisen puolesta puhunut Ida painotti liikunnan hauskuutta, iloa ja laadukasta työntekoa. Hänen mielestään tänä päivänä erikoistutaan aivan liian aikaisin ja jatkoi kysymällä, voiko hauska olla kehittävää – KYLLÄ vain; ilon ja hauskan kautta voittoon, vaikka ei se minullakaan ole helppoa aina ollut. Virheistä voi vain oppia hän jatkaa.

Mikkelistä Tampereelle ja Tampereelta jenkkeihin ja takaisin. Tavoitteena on Pariisin finaalit ja sitä kohti kuljetaan yhdessä TaTU perheen kanssa, jossa valmentaja Jere Jännes johdattaa suojattiaan kohti menestystä. Ida korostaakin omassa harjoittelussaan avointa vuorovaikutusta valmentajien kanssa. Joskus saatetaan jopa vähän ääntä korottaa, yleensä noin kerran viikossa, hän naurahtaa. Meidän tiimi toimii hyvin just näin. Laatu korvaa määrän – iloinen ja onnellinen urheilija on hyvä urheilija päätti Ida esityksensä.

TUL:n seurapalvelupäällikkö Ilpo Laurila päätti päivän asiasisällöt ennen Arimo Mustosen viihdepläjäystä. Hän toi esille TUL:n seurapalvelujen olevan seuroja varten ja työntekijät alueilla ja Valimotiellä seurojen käytettävissä. Meillä on nyt hyvä draivi ja yhdessä tekemisen meininki, painotti Laurila. Meillä on aito halu auttaa seuroja niiden arjessa. TUL:n yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjelma on Suomen paras tai ainakin se on liikuntajärjestöjen paras, hehkutti Laurila. Yhtä hyvää työtä on tehty koulutusalustan kanssa vuolaasti työtovereitaan kiitellyt Laurila jatkoi. Meillä on pitkä matka, mutta me kuljemme sen yhdessä. Meitä tarvitaan ja yhdessä olemme osaavampia ja vahvempia. Arvopohjaiselle toiminnalle ja kumppanuuksille on kysyntää päätti Laurila esityksensä.

Kuvat ja teksti:
Jarkko Tenkula