Varapuheenjohtajan vapputervehdys

30.04.2022

Vuosien poikkeusajat ovat toivottavasti lopuillaan, ja yhteiskunta osoittaa merkkejä pysyvästä avautumisesta. Jos tällä vapulla olisi teema, se voisi olla jälleennäkeminen. Vanhat ystävät seuroista tai tutut liikuntaharrastuksista sekä lähiaikoina tai vuosina vähemmän näkemämme ystävät ovat jälleen kylän raitilla vastassa tai nostamassa maljaa vappujuhlissa. Ihmisten jälleennäkemistä sekä vapun merkitystä ja kesän tuloon liittyviä merkityksellisiä tilaisuuksia ei tule väheksyä.

Vappu on erinomainen tilaisuus kerrata arvojamme. Arvomme tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta ovat paitsi perinteikkäät ja jalot myös työkalu ottaa vastaan tulevaisuudessa kaikki eteen tuleva. Työväen Urheiluliiton osalta uutta puhtia tässä arvojemme estradilla tuo asemamme painoarvon lisääntyminen poikkeusaikojen jälkeisessä yhteiskunnan jälleenrakennuksessa. Kasvanut hyvinvointivelka sekä sen sisältämä liikkumattomuuden kuilu ovat ottaneet harppauksia jo ennestään vähäisesti liikkuvien parissa. Vastavoimana tälle on mahdollisimman matalalla kynnyksellä liikkuminen. Jokainen liikunnan ja urheilun mahdollistaja on painonsa arvoisia kullassa. Nyt ja aina.

Tämän lisäksi TUL:n arvot ovat tarpeen myös laajemmin suomalaisessa liikuntakentässä. Suomalaisessa liikuntakentässä on paljon työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saralla. Tärkeintä kaikessa on luottamus korjaaviin toimenpiteisiin vääryyksien edessä. Siihen työkaluna on avoimuus ja selkeät arvot sekä niiden jatkuva esilläpito. Asioiden hyssyttely tai ilmiselvä salailu johtaa paitsi kauheaan ilmapiiriin myös suoranaisiin vääryyksiin ihmisiä kohtaan. Väärinteolle ei tule ikinä antaa mahdollisuutta jatkua ja korjaavat toimenpiteet on oltava painokkaat, jottei voi jäädä mielikuvaa väärinkäytösten harmittomuudesta. Tilanteiden lepsu käsittely tai välinpitämättömyyden verho tyrehdyttäisi nykyisten sekä uusien toimijoiden halukkuuden osallistua yhteiseen hyväntekemiseen ja ihmisten liikuttamiseen. Tasa-arvotyöhön on panostettava vastaisuudessa aiempaa vaikuttavammin ja myös katsoa aihetta valmiiksi altiimmin reagoiden sekä laajemmalla perspektiivillä.

TUL kerääntyy kesäkuussa liittokokoukseen ja päättää muun muassa uudesta strategiasta sekä säännöistä. Poikkeusvuodet ovat harmillisesti omalla painollaan estäneet suurelta osin aiempina vuosina suunnitellut tärkeät sisällöt ja liikunnalliset tapahtumat. Tämä ei tarkoita että TUL olisi levännyt laakereillaan, vaan toimintaa on mukautettu tilanteiden mukaan ja tapahtumia on järjestetty poikkeusolojen sallimissa rajoissa, ihmisten turvallisuus ensisijalla. Toivon nyt toteutuvaksi päätyvän aiemmin suunnitellun kuin myös uudella tarmolla päätetyn toiminnan kutsuvan laajasti ihmiset liikkumaan ja liikuttamaan toisia. Työmme on tärkeää ja yhteiskunnan painavimmat pilarit nojaavat toimintamme vaikuttavuuteen. Työtämme ei myöskään ole ilman tekijää. Vappuna saa ja pitää nostaa malja myös omalle jaksamiselleen sekä itselleen. Olemme kaikki sen ansainneet, uskokaa pois.

Arvokas liikuntatyömme tulee kantamaan tulevaisuudessakin hedelmää ja sen kansanterveydelliselle vaikutukselle on isoa tilausta. Liikkumisen ilosanoma yhdistettynä laajempaan tasa-arvon ja oikeudenmukaiseen ihmisten huomioimiseen yhteiskunnassa on avainasemassa yhteiskuntamme menestymisessä. Haluan näistä lähtökohdista kannustaa jokaista jaksamaan ja tukemaan toisia jaksamaan. Vuorotellen ottaessamme ohjaksia ja yhdessä tukemalla sekä tekemällä siirrämme isotkin haasteet edestämme.

Olkoon vappu työläisjuhlan lisäksi myös kaikkien jaksajien, toisia tukevien ja tärkeimpänä: rakkaimpiemme juhla – unohtamatta itseämme! Tehdään ja toimitaan jatkossakin yhtä tomerasti. Meistä jokainen on tärkeä.

Hyvät ystävät ja kanssaliikkujat,

Ihanaa työväen vappua ja liikuttavaa vuotta!

Henrik Nyholm
TUL:n 1. varapuheenjohtaja