Vieraskynä: Nautitko matkasta vai pitääkö päästä pikaisesti perille?
03.06.2024
Maailmaa puhututtaa kaksikin huolestuttavaa ja toisiinsa osittain liittyvää kriisiä: ilmastokriisi ja liikkumattomuus. Kumpaankin täsmälääkkeenä voi tarjota lihasvoimin liikettä, joka edistää sekä liikkujan että maapallon hyvinvointia. Lihasvoimin voi liikkua arjessa, kävellen, pyörällä tai miksei muillakin menopeleillä, kunhan oppii nauttimaan itse matkasta.
Pyöräilyn ja kävelyn lisääminen muuttaisi yhteiskuntia
Vähän faktaa alkuun: Liikenne- ja viestintäministeriö on linjannut, että 35-38 % kuljettavista matkoista pitäisi taittaa kävellen tai pyörällä vuoteen 2030 mennessä. Työ-, opiskelu- tai asiointimatkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen on arkeen linkittyvä tapa kerryttää pienissä pätkissä terveyttä tukeva liikkumisannos. Fyysisen liikkeen kerryttämisen lisäksi terveyshyötyjä tulee myös henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntyessä. Pyöräilystä ja kävelystä hyötyvät yhteiskunnat laajemminkin muun muassa vähenevinä terveysmenoina päästöjen vähentymisen myötä: On laskettu, että pyöräily tuottaa yhteiskunnalle 0,18 euroa kilometriltä ja kävely 0,37 euroa. Pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuuksien lisääntymiseen liittyvät myös toimivat joukkoliikenteen matkaketjut.
Matkaketjuttamisen mahdollisuudet
Matkaketjuttaminen tarkoittaa julkisen liikennevälineen monipuolista käyttöä ja sen yhdistämistä johonkin muuhun, esimerkiksi lihasvoimin toimivaan menopeliin. Lihasvoimin liikkumalla ja kuntoa kohottamalla matkasta saa mielenkiintoisemman ja hyödyllisemmän, sekä tietysti päästöttömän.
Me Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry:n Lihasvoimin liikkeelle -hankkeessa kokeilimme eri tapoja matkaketjuttaa noin 10 kilometrin matkan Helsingin Pitäjämäestä Lauttasaaren liikuntapuistoon käyttäen julkisia liikennevälineitä ja eri tapoja liikkua omin lihasvoimin. Matkaketjuttajat edustivat eri urheilumuotoja tai tässä tapauksessa liikkumismuotoja: scoottausta (sähkötön temppupotkulauta), parkouria ja pyöräilyä.
Ketjuttajat toivat matkalta seuraavanlaisia terveisiä: Pyöräilijä koki, että matkalla pystyi nauttimaan maisemista ja valitsemaan reitin niin, että se sisälsi ihania luontokohteita. Kiitosta sai myös se, että pyörille on nykyään myös omia vaunuja, mikä helpottaa matkan tekoa. Scoottaajat taas käyttävät julkisia etsiessään erilaisia kaupunkiympäristön tarjoamia lokaatioita ja liikkuessaan parkeille, joissa sitten treenaavat näyttäviä temppujaan. Lisäksi scootin saa mukaan kaikkiin liikennevälineisiin. Parkourin avulla etenijä sanoi lajinsa olevan omiaan yhdistettynä julkisiin, koska matkan varrelta löytyy aina sopivia parkourspotteja.
Voit tutustua tarkemmin matkaketjuttamiseen oheisen videon kautta:
Matka jo itsessään nautinto ja hyödyllinen terveydelle
Lyhytkin lihasvoimin liikuttu matka tuottaa terveyshyötyjä välittömästi. Jo parin minuutin liike hyödyttää liikkujaa. Siksi julkisesta toiseen sukkuloiminen välineellä tai välineittä kannattaa. Terveysliikunnan suosituksissa kehotetaan noin puolen tunnin kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa 5–7 päivänä viikossa, mutta kyseisen puolen tunnin voi myös pätkiä: ”Terveysliikunnasta saatavat hyödyt saavutetaan, sillä muutaman minuutin pätkissä kerrallaan riittävät. Esimerkiksi kolme kertaa 10 minuuttia päivässä näyttää tuottavan terveyden kannalta saman hyödyn kuin kerran 30 minuuttia”, toteaa Terveyskirjasto Duodecim.
Tuplahyödyt saadaan, kun matkaketjuttamisen tarjoama liike auttaa päästöjen vähentämisessä. Ja puhutaanko jo triplahyödyistä, kun mukaan lisää nauttimisen matkasta!
Mukavaa kesää kaikille lihasvoimin liikkujille!
Teksti ja kuvat:
Katja Arpalo
Asiantuntija, Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry edistää liikunnan avulla kestävää, hyvinvoivaa ja tasa-arvoista maailmaa.
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe on ensimmäinen ja ainoa suomalainen liikuntaa päävälineenään käyttävä kehitysyhteistyöjärjestö. Tarinamme alkoi jo vuonna 2001. Tuemme koulunkäyntiä liikunnan ja terveyskasvatuksen keinoin sekä edistämme laadukasta liikunnanopetusta kehittyvissä maissa.