Yhdessä kohti yhdenvertaisempaa urheilua
10.06.2025

Liikunta ja urheilu tarjoavat parhaimmillaan iloa, yhteisöllisyyttä ja osallisuuden kokemuksia, mutta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa liikuntayhteisöillä on yhä kasvun varaa. Sukupuolten tasa-arvon ongelmat näkyvät esimerkiksi siinä, miten resurssit jakautuvat eri toimijoiden kesken. Palkat, harjoitusvuorot, näkyvyys mediassa ja yhteiskunnallinen arvostus ovat yhä jakautuneet epätasaisesti. Tämä ei koske ainoastaan miehiä ja naisia, vaan koko sukupuolikirjoa. Sukupuolten moninaisuus jää usein huomioimatta, ja urheilun normit nojaavat edelleen tiukasti kaksijakoisiin sukupuolistereotypioihin. Moni kokeekin paineita mukautua tiettyihin rooleihin tai odotuksiin sen perusteella, minkälaiseksi heidät oletetaan sukupuolensa vuoksi.
Monet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat kokevat edelleen, että omasta identiteetistä puhuminen voi johtaa syrjintään tai eriarvoiseen kohteluun. Pelko ulkopuolelle jäämisestä, naureskelusta tai epäasiallisesta kohtelusta saa monet piilottamaan todellisen itsensä. Urheilulliset tavoitteet voivat jäädä toteutumatta, jos kokee, ettei voi olla oma itsensä kentällä tai pukuhuoneessa. Tutkitusti seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat, erityisesti miehet, kokevat enemmän häirintää kuin heteroseksuaaliset urheilijat.
Monissa seuroissa tehdään paljon hyvää työtä, ja esimerkiksi yhdenvertaisuussuunnitelmien luominen tarjoaa hienon mahdollisuuden pohtia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seuran toiminnassa. Tasa-arvon edistäminen ei kuitenkaan saa jäädä irralliseksi projektiksi tai yksittäiseksi koulutukseksi. Tasa-arvon tulisi kulkea läpileikkaavasti mukana kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa, niin että jokaisessa päätöksessä huomioidaan, mitkä ovat vaikutukset eri sukupuoliin. Tasa-arvotyö kuuluu meille kaikille, ja vain yhdessä tekemällä ja kasvamalla tasa-arvo voi toteutua.
Pride-kuukauden kunniaksi olemme koonneet listan konkreettisista vinkeistä, miten seuratoiminnassa voidaan huomioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt paremmin.
- Avoin keskustelu. Käydään avointa keskustelua sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuudesta sekä yhdenvertaisuuden edistämisestä.
- Ei oleteta ihmisen sukupuolta tai seksuaalisuutta ulkonäön, pukeutumisen tai muun seikan perusteella vaan suhtaudutaan avoimesti ja ennakkoluulottomasti.
- Haastetaan stereotypioita ja oletuksia toiminnassa ja myös viestinnässä. Näytetään monenlaisia harrastajia, osaajia ja toimijoita.
- Puututaan häirintään! Tehdään selväksi se, että seurassa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, ja että jokaisella on oikeus olla mukana toiminnassa omana itsenään.
- Sukupuolikiintiöt seuran hallituksessa. Kiintiöiden tarkoituksena on lisätä aliedustetun sukupuolen määrää päätöksenteossa.
- Huolehditaan resurssien jakamisen reiluudesta ja läpinäkyvyydestä, eli kirjataan säännöt esimerkiksi palkitsemisen ja vuorojen jakamisen perusteista.
- Anonyymi palaute. Tarjotaan mahdollisuus nimettömään palautteen antoon. Jos joku kokee seksuaalisuuteen liittyvää syrjintää tai häirintää, olisi mahdollisuus antaa nimettömästi palautetta.
- Vältetään tilojen sukupuolittamista. Tarjotaan mahdollisuus yksityisiin pesu- ja pukeutumistiloihin ja järjestetään sukupuolineutraali eli kaikille sukupuolille tarkoitettu wc-tila.
- Vältetään normittavaa puhetta. Pyritään käyttämään vähemmän ulossulkevaa kieltä. Tyttö- ja poikaystävien sijaan voidaan puhua kumppaneista ja äitien ja isien sijaan vanhemmista.
- Tehdään yhteistyötä alueen sateenkaarijärjestöjen kanssa. Yhteistyö voi olla esimerkiksi yhteinen tapahtuma, kutsu mukaan seuran tapahtumaan, yhteistyösopimus tai osallistuminen alueen Pride-tapahtumiin.
Tapahtumat
Me Suomen Työväen Urheiluliitosta olemme mukana Helsinki Pride -kulkueessa yhdessä urheiluyhteisön kanssa ja kannustamme myös seuroja osallistumaan siihen. Helsinki Pride -viikkoa vietetään 23.-29.6.2025. Kulkue järjestetään lauantaina 28.6.2025, ja se lähtee Senaatintorilta kello 12. Lisätietoja tapahtumista Helsinki Priden verkkosivuilta. Olympiakomitean kokoamaan urheiluväen rekkaan ja kävelyblokkiin voit ilmoittautua Suomisportin kautta 20.6. mennessä tästä linkistä.
Pride-kulkueisiin ja muihin Pride-tapahtumiin voi osallistua läpi Suomen. Kulkueita järjestetään muuan muassa Vantaalla, Sodankylässä, Tampereella, Kotkassa ja Hämeenkyrössä. Lisätietoja ympäri vuoden järjestettävistä tapahtumista löydät Setan verkkosivuilta (linkki Setan sivuille).
Pride-kulkueen lisäksi TUL ry on mukana tänäkin vuonna Respect Pride -harrastejalkapalloturnauksessa torstaina 26.6. Tule mukaan kannustamaan joukkueita ja jakamaan yhdenvertaisuuden ilosanomaa! Lisätietoja voit lukea tapahtuman verkkosivuilta.
Koulutus
Lisää käytännön vinkkejä ja tietoa sukupuolten tasa-arvosta, seksuaalisesta yhdenvertaisuudesta ja seksuaalisesta häirinnästä voit opiskella verkkokoulutusalustallamme TULkouluttaa.fi. Palvelu on täysin maksuton. Kouluttajana toimii YTM & sosiologian väitöskirjatutkija Aino Nevalainen. Rekisteröidy alustalle tämän linkin kautta.
Vastuullinen urheiluseura -verkosto järjestää yhteistyössä Aseman Lapset ry:n kanssa häirintäyhdyshenkilöinä toimiville Sovittelu-koulutuksen lauantaina 16.8. Koulutuksen suoritettuaan osallistujalla on työkaluja esimerkiksi seuran, järjestön tai joukkueen sisäisten ja lasten tai nuorten välisten konfliktitilanteiden selvittämiseen ja ratkaisemiseen. Voit lukea lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittautua verkkosivuillamme (linkki verkkosivuille).
Setan monipuolisesta koulutusvalikoimasta on ostettavissa koulutustallenteita sateenkaariteemoihin ja sukupuolen moninaisuuteen liittyen. Koulutustarjontaan voit tutustua Setan verkkosivuilla.
Tasa-arvoisen ja sateenkaarisensitiivisen liikunnan ja urheilun luominen edellyttää avointa keskustelua ja konkreettisia tekoja, ja ennen kaikkea ajattelutapojen päivittämistä. Jokainen urheiluseura, joukkue ja liikuntayhteisö voi pysähtyä miettimään, miten voimme luoda ympäristön, jossa jokainen saa olla oma itsensä – turvallisesti ja hyväksyttynä? Vasta kun kaikki tuntevat kuuluvansa mukaan, voimme todella puhua urheilun yhteisöllisyydestä ja yhdenvertaisuudesta.
Tasa-arvon edistäminen ei ole vain velvollisuus – se on mahdollisuus rakentaa parempaa, reilumpaa ja inhimillisempää liikuntakulttuuria. Ja siihen meistä jokainen voi vaikuttaa.