Jyvässeudun Paini-Ässät toimii vireästi

10.09.2019

Silloisten innokkaiden seurapomojen ”iloksi tai harmiksi” kävi kuitenkin niin, että muissa jyväskyläläisissä seuroissa painia harrastaneiden pikkupoikien ankaraan painostukseen pohjautuen nuorten painitoiminta käynnistettiin silloisen Keskuskansakoulun alakerran painisalissa jo syyskuussa 1964.

Tämän päivän Jyvässeudun Paini-Ässät on monipuolista toimintaa luottavaisin mielin toteuttava ja iloisesti tulevaisuuteen suuntaava painiseura, minkä toimintaohjelmaan kuuluu perinteisen painin lisäksi monenmuotoista liikuntatoimintaa.

Talkootyön turvin nuorille maksutonta toimintaa

Seurassa vahvana punaisena lankana on se, että etenkin nuorten toiminta olisi maksutonta, tulevaisuuden tähtivääntäjien ja liikunnan harrastajien alkavaa uraa ei haluta tappaa rahastamalla. Paini-Ässien toiminnallinen ideologia pohjautuukin vuonna 1963 käynnistyneeseen perinteiseen talkootyövetoiseen seuratoimintaan.

Pienen tauon jälkeen tammikuussa 2016 käynnistettiin uudelleen lapsille kohdentuvana painin harjoitustoiminta, mitä alkaneella kaudella toteutetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin Kuokkalan Graniitin painisalissa. Harjoitustoiminta on harrastajille maksutonta, seuran toimesta alle 16-vuotiaille on otettu tapaturmavakuutus. Osa harrastajista osallistuu lähialueella toteutettavaan kisatoimintaan, tässä joukossa on mukana poikia ja tyttöjä.

Syyskuussa järjestetään vapaapainissa maksuttomana olympiavoittaja Rauno Mäkisen muistopainit. Rane toimi useamman vuosikymmenen täysin talkootyötä tehden seuran junioreiden ja miesten valmentajana ja ahersi itseään säästämättä kokonaisvaltaisesti muunkin seuratoiminnan parissa.

Rantapainia myös sisähallin sannalla

Seuran toimesta kesällä 2018 käynnistettiin Rantapainitoiminta. Tämän jälkeen on järjestetty harjoitustoimintaa Tuomiojärven, Päijänteen Ristikiven ja Korpilahden sataman rannoilla ja myös sisähallin sannalla. Lisäksi on ollut kisatoimintaa, sokerina pohjalla oli elokuussa 2019 järjestetyt Rantapainin Suomen mestaruuskilpailut. SM-kisassa Paini-Ässät on joukkuepisteissä ykkönen.

Tässä Rantapainikisassa oli mukana myös Jyväskylän kaupungin virolaisen ystävyyskunnan Tarton kunnan poikien joukkue. Paini-Ässien painijat ohjaajineen matkaavat vastavierailulle Viron Tartoon tämän vuoden joulukuussa. Tulevalla Tarton keikalla ei sannalla ähelletä, vaan paikallisen urheilukoulun salissa painitaan perinteistä kreikkalais-roomalaista painia ja tytöt vapaata.

Jyvässeudun Paini-Ässät järjestää 30. marraskuuta vahvan suomalaisen painihistorian Rantapainin – Beach Wrestlingin ensimmäiset sisähallikisat. Painitaan Seppälänkankaalla Beach Parkin viileällä sannalla.

Tulevan talven ja ensi kesän toimintaohjelmaan tulee vankasti kuulumaan Rantapainitoiminta, haluamme olla suunnannäyttäjiä tässä perinteitä omaavassa tulevaisuuden lajissa. Tällä hetkellä näköpiirissä on se, että Beach Wrestling, suomalaisittain Rantapaini olisi tulevaisuudessa ainakin naisten osalta Olympiakisojen toimintaohjelmassa.

Tekstin kirjoittaja Paini-Ässien puheenjohtaja Hannu Kiminkinen toimii myös Suomen Painiliiton Rantapainin vastaavana.

Kuntoliikuntaa jäykistymisvaarassa oleville

Paini-Ässien ohjelmaan on lähes koko pitkän toimintahistorian ajan kuulunut monimuotoinen Kuntoliikuntatoiminta. KKI-hankkeen myötä tämän syksyn aikana vauhditetaan torstaista Konkkapolvien toimintaa ja lauantaista Kuntopainia. Mukaan odotetaan erikoisesti yli nelikymppisiä jäykistymisvaarassa olevia miehiä ja naisia. Nuorempia ei kuitenkaan tulla missään tapauksessa Graniitin molskilta hätistelemään pois!

Uusinta uutta seurassa on Leuanveto. Paini-Ässät on Suomen Leuanvetoliitto ry:n jäsenseura. Tämän lajin kisatoimintaan on osallistuttu leukoja lisäpainojen kera vetämällä. Näköpiirissä on se, että seura järjestäisi tulevaisuudessa yhteistyössä jyväskyläläisen naapuriseuran kanssa myös tämän lajin kisatoimintaa.

Jyvässeudun Paini-Ässät ry ei ole niin ”täysi kuin sotien jälkeen kymenlaaksolainen Hallan Visa”, mukaan mahtuu!

Hyppää rohkeasti Paini-Ässien remmiin: iloiten harrastamaan – tai muuten ahertamaan seuratoiminnan parissa.

 

Teksti ja kuvat: Hannu Kiminkinen