Kansainvälinen yhteistyö voimistaa –yhteistyötä Jõudin kanssa

16.12.2021

Tilaisuudessa Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n tervehdyksen esitti virolaisten kanssa tuloksellista yhteistyötä yli kolmekymmentä vuotta tehnyt Hannu Kiminkinen. Työväen Urheiluliiton tiivis yhteistyö Jõudin ja sen alaisten maakunnallisten alueliittojen kanssa käynnistyi onnenkantamoisena TUL Savon piirin toiminnanjohtajana ja liiton painin lajipäällikkönä pitkään toimineen Kiminkisen toimesta vuoden 1989 maaliskuussa Tarton maakunnan Elvassa.

TUL:n organisaatioiden ja Jõudin kanssa on toteutunut pääsääntöisesti vastavuoroisuuteen pohjautunutta yhteistyötä kuntoliikunta-, nuoriso- ja veteraanitoiminnassa, hiihdossa, jalkapallossa, kreikkalais-roomalaisessa painissa, koripallossa, lentopallossa, petanquessa, rantapainissa, saappaanheitossa, salibandyssa, speedwayssa, pöytätenniksessä, shakissa, suunnistuksessa, tenniksessä, triahlonissa, uinnissa, yleisurheilussa ja voimanostossa.

Vuosien saatossa TUL:n toimijat ja joukkueet ovat osallistuneet Viron valtakunnallisille kesä- ja talvipäiville Saarenmaan Kuresaaressa, Haapsalussa, Põlvassa, Rakveressä, Tallinnassa, Tartossa, Valgassa, Viljandissa ja Võrussa. Vastavuoroisesti virolaiset ovat osallistuneet TUL:n liittojuhlille, piirien ja seurojen juhlatapahtumiin.

Toimeenpanevana moottorina tässä yhteistyötoiminnassa on ollut TUL Savon piiri. Suomen Työväen Urheiluliitolla, liiton painijaostolla ja Savon piirillä on ollut suuri vaikutus Jõudin CSIT:n jäsenyyteen, minkä myötä kansainvälisen työväen urheiluliiton painitoiminta vahvistui tuntuvasti vuosituhannen alkupuolella.

Jõudille toiminnallista voimaa verkostoitumisesta

Jõudin alaisuudessa toimii hyvin itsenäisesti viisitoista (15) maakunnallista urheiluliittoa, joilla omat jäsenseurat ja yhteistyökumppanit. Liiton terävimmän johdon kertoman mukaan Jõudin todellinen voima pohjautuu maakunnallisten alueorganisaatioiden toimintojen tukemiseen.

Valtakunnallisen liiton tärkein tehtävä on maakunnallisten liikunta- ja urheilutoimintojen tukeminen. Jõud toteuttaa tiivistä yhteistyötä myös Työväen Urheiluliiton toisen hyvän yhteistyökumppanin Eesti Spordiselts Kalevin kanssa. Tästä yhteistyöstä on hyvänä esimerkkinä kreikkalais-roomalaisen painin nuorten liitto-ottelutoiminta Kalev – TUL – Jõud. Ilman Jõudin mukaantuloa tähän toimintaan 50-luvulla käynnistynyt painin liitto-ottelutoiminta olisi loppunut.

Eestimaa Spordiliit Jõud järjestää ensi vuoden maaliskuussa yhteistyössä Ida-Virumaa Spordiliidun kanssa itäisessä Virossa valtakunnalliset 14. Viron Talviurheilupäivät, joihin koronapandemian salliessa suomalaiset ovat erittäin tervetulleita. 14. Eestimaa Talimängud tapahtumakokonaisuuden toiminnallinen sisältö ja järjestämispaikkakunnat tulevat selviämään Jõudin kotisivulta www.joud.ee.

Teksti: Hannu Kiminkinen
Kuva: Taavi Nagel Jõud