Muistokirjoitus: Kirjailija Jukka Itkonen

23.12.2021

Jukka Itkonen. Mustavalkokuva, jossa hän istuu penkillä.

Itkonen sai työstään runsaasti tunnustusta. Hänen palkittiin muun muassa Arvid Lydecken –palkinnolla, Kaarina Helakisa –palkinnolla, Vuoden runoilijana, Anni Swan –mitalilla, Tirlittan –kirjallisuuspalkinnolla, Savonia –kirjallisuuspalkinnolla ja Varkauden kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vähän ennen menehtymistään Väinö Riikkilä –seura myönsi Itkoselle Laivakello –tunnustuspalkinnon merkittävästä elämäntyöstä. Palkintoperusteiden mukaan Itkosen pitkä ja monipuolinen elämäntyö hakee vertaistaan.

Jukka Itkosen tekemiset liittyvät kiinteästi myös Työväen Urheiluliittoon. 1990-luvun alussa käynnistyneessä LETE-nuorisoprojektissa hänen osuutensa oli merkittävä. Koko projektin tunnushahmo LETE oli Itkosen luoma piirroshahmo. Ensimmäisen kerran LETE esiintyi TUL:n itäisten piirien nuorisoleirin päätteeksi lapsille luovutetuissa kunniakirjoissa. Kuvatekstiksi oli kirjattu Itkosmaisen veikeästi: LETE heittää kärrynpyörän ja hyvästit kotiväelle.

Itkosen kädenjälki näkyi lukuisissa LETE-aineistoissa. Juki piirisi eri lajien urheilija-LETEt, kuvitti nuorisoprojektin opaskirjoja ja kortistoja sekä kirjoitti tekstejä moniin LETE-kirjoihin. Lapsille tehdyt työkirjat Seuralaisen seuralainen ja Mestarien seurassa olivat pitkälti Itkosen ja Jali Westergårdin ideoimia. Projektin aikana lukemattomille lapsille ja nuorille, ohjaajille ja valmentajille tuli tutuksi Jukin sanoittama ja Eero Luparin säveltämä LETE-laulu.

Kirjailijan työnsä lisäksi Itkonen myös maalasi, äänitti kaksi omaa albumia sekä esiintyi kouluissa ja muissa yhteyksissä kirjoittamiseen kannustaen. Jukin työetiikka ja samalla arvopohja näkyi siinä, että kaikkiin toimiinsa hän suhtautui suurella vakavuudella huumoriakaan unohtamatta. Hän määritteli itsensä kansankirjailijaksi ja asettui aina pienten ja vähäosaisempien puolelle. Yksi Jukin aforismeista olikin: Rakasta vähimmäistäsi, ja sen mukaisesti hän myös toimi.r53

Urheilua Juki seurasi innokkaasti. Omat lapsuusajan pesä-, jää- ja koripallokentät vaihtuivat urheilun seuraamiseen. Vuonna 2015 hän julkaisi runokirjan Laulavat lenkkitossut – Urheilullisia liikuntarunoja. Veljelle luovuttamansa kirjan omistuskirjoituksen yhteyteen piirretyn kuvan alle ilmestyi teksti: ”Jukka Itkonen toimii jäniksenä 100 metrin pikapyrähdyksessä. Bolt on toisena.”

Jukka Itkonen oivalsi hyvin urheilun olevan osa yhteiskunnallisia ja kulttuurisia toimiamme. LETE-laulun sanoihin hän kirjasi ajatuksensa seuraavasti: ”Ei elämä voi olla kilpailua yksistään / ja tähän tapaan LETE kertoo elämyksistään: / Me kaikki täällä tarvitsemme hyvää kuntoa, / mutta myöskin hellyyttä ja myötätuntoa.”

Teksti: Hannu Itkonen, Seppo Knuuttila ja Markku Viinanen
Kuva: Hannu Kiminkinen