Kelit suosivat kesäleireilijöitä niin läntisellä kuin pohjoiselle alueella

06.08.2018

TUL:n alueista ja piireistä leiritoimintaa järjestivät läntinen ja pohjoinen alue. Liiton nuorisovaliokunta oli mukana osaamisellaan 31. Pohjantähti-leirin toteuttamisessa.

Leirikausi avattiin Oulun piirin nuorten toimesta. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla oululaiset valtasivat Irjalan kesäkodin Hietasaaressa. Leirin valmistelusta vastasi piirin nuorisojaosto. Leirin ohjelmassa oli paljon lajitoimintoja ja erilasia kokeiluja. Viikko alkoi minigolfradalla ja päättyi sateisissa tunnelmissa jousiammuntaradalle sekä leiriolympialaisten mitalienjakojuhlaan. Leiripäällikkö Milja Jaatisen mukaan viikko oli erittäin onnistunut, vaikka säät hieman riepottelivatkin. Tästä on hyvä suunnata kohti TUL:n 100-vuotisjuhlavuotta 2019.

Seinäjoen Sisun nuorisojaosto herätteli henkiin omaa leiritoimintaa Sisulassa järjestämällä päiväleirin. Seuran nuorisojaostossa nähtiin tärkeänä tarjota mahdollisuus leiritoimintaan ennen juhlavuoden leiriä. Päivä sujui erinomaisesti erilaisia toimipisteitä kiertämällä. Jalkapallo- ja uintiretki suuntautui Kuortaneen keskustaan ja Kirkkorantaan, jossa päivän hiet huuhtaistiin iholta ennen saunomista. Päivä päättyi letun paistoon.

Pohjantähti-leirillä huomioidaan sekä lapset että vanhemmat

Heinäkuussa leireiltiin Kisakeskuksessa. Urheiluopisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet leirien järjestämiseen ja lajien toteuttamiseen. Pohjantähti-leirin, joka järjestettiin jo 31. kerran, tarjonta oli monipuolista. Leirillä huomioidaan sekä perheet että lapset ja vanhemmat erikseen, jotta kaikilla olisi omaa aikaa. Toiminnan monipuolisuus luonnonkauniissa Kisiksen maisemissa lienee leirin jatkuvuuden tae.

Leirillä pääsi ampumaan jousella, melomaan niin pienellä kuin isommallakin kanootilla, sai seinäkiipeillä ja törmättiin siellä Rölliinkin. Teineille oli järjestetty omaa toimintaa koko viikon ajaksi. Yksi teinien viikon kohokohdista oli yövaellus ja kanoottiretki läheiselle saarelle. TUL:n nuorisovastaava Jarkko Tenkula toimi toisen kerran leiripäällikkönä. Leiri kaipaa hivenen ravistelua, mutta peruspuitteet ja toimintamalli on kunnossa. Yhteistyötä lisäämällä ja markkinointia tehostamalla Pohjantähti-leiri voi Tenkulan mukaan kasvaa entisaikojen kukoistukseen.

Tenkula luovutti leiripäällikkyyden nuoremmalle sukupolvelle, sillä ensi vuonna johtajan saappaisiin astuu TUL:n nuorisovaliokunnan jäsen Annika Appelroth. Hän on toiminut tähän saakka leirilehti Akselin ja Elinan -toimituksessa yhdessä äitinsä Irja Appelrothin kanssa.

TUL100-juhlavuosi näkyy ensi vuoden leiritoiminnassa

Leirikesän päättäjäisiä vietettiin heinä-elokuun vaihteessa niin Kemissä kuin Nokialla. Molemmat leirit saivat nauttia helteistä ja monipuolisesta ohjelmasta. Pohjoisen leirin toteuttamisesta vastasivat TUL:n Lapin piirin nuorisojaosto Joni Vallan ja Milla Pietilän johdolla. Läntisen alueen leiri toteutettiin alueellisen toimintaryhmän kautta, missä mukana olivat kaikki piirit. Leirillä oli osallistujia kaikkien piirien alueilta. TUL:n aluetoiminta toteutuu läntisellä alueella nuorten leiritoiminnan osalta erinomaisesti.

Läntisen alueen leiripäällikkö Hannu Harju kiitteli EA-pisteen vähäistä käyttöastetta leirin aikana. Mitään vakavaa ei tapahtunut, ainoastaan pari ”ikävätapausta” ja hulivilitkin rauhoittuivat viikon aikana. Ruoka oli maistuvaa ja sitä oli riittävästi. Leiriltä tehty retki Säkänniemeen oli menestys. Erityiskiitokset Harju halusi antaa kyläpäälliköiden Annemari Keltamäen ja Nea Kunnon aktiiviselle toiminnalle. Leirikonkaria jäi harmittamaan perinteisen iltanuotion puuttuminen valtakunnallisen metsäpalovaaran takia. Kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus, summasi Harju mennyttä viikkoa.

Tämän vuoden leirin leirit ovat tähdänneet juhlavuoden leirin onnistumiseen Sauvossa 28.7.-2.8.2019. Haastamme kaikki seurat panostamaan juhlavuoden leirin onnistumiseen ja aktivoimaan nuoria osallistumaan Sauvon leirille, TUL:n nuorisovaliokunnasta toivotaan. Tätä ennen Kisakeskuksessa voi aistia kansainvälisen nuortenleirin tunnelmaa kesäkuussa 2019. Leiri on tarkoitettu 16-25 vuotiaille.

Lisätietoa TUL:n lasten ja nuorten toiminnasta.

Kuvat ja teksti:
Jarkko Tenkula
Kirjoittaja on nuorisoliikunnan vastaava