Lasse Gustafsson 1932–2018

Perinteikkään 112-vuotiaan Turun Pyrkivän vaikuttajahahmo Lasse Gustafsson kuoli 1.12.2018 sairauskohtaukseen. Vuotta aikaisemmin hän oli sokeutunut silmäleikkauksen jälkeen. Samoihin aikoihin menehtyi rakas Ulla-vaimo. Suurista vastoinkäymisistään huolimatta Lasse säilytti positiivisuutensa sekä elämänuskonsa loppuun asti. Elannon perheelleen Lasse hankki Wärtsilän ja Valmetin telakoilta laivojen pääkoneita kooten ja ajaen.

Pyrkivään nuorukainen liittyi 40-luvulla. Urheiluseuralla oli paikallisen väestön keskuudessa hyvä maine ja asukkaiden luottamus. Raunistulaa pidettiin vuosisadan alkupuolella ”paheiden pesänä”, jossa osa nuorista juopotteli, tappeli, trokasi ja vietti siveetöntä elämää. Pyrkivän urheiluseuralle syntyi sosiaalinen tilaus koota nuorisoa terveiden harrastusten pariin. Laaja-alaisena yleisseurana Pyrkivä tarjosi jo silloin monipuolista toimintaa sekä urheilun että kulttuurin alueilla.

Aikuisiässä Lasse hakeutui yleisurheilun pariin. Tehtävien kirjo oli laaja, toimitsijatasolta suurten kilpailujen johtajaksi.  Erikoisuutena mainittakoon, että ahkerasta seuratyöntekijästä tuli myös maailmanennätysmies. Hän oli yksi juoksijoista, kun Pyrkivä 1970 teki vuorokauden juoksussa Raunistulan kentällä uuden maailmanennätyksen. Joukkueessa pinkoi 61 juoksijaa. Seuran johtohenkilöinä Lasse Gustafsson ja Pentti Honkasalo muodostivat dynaamisen kaksikon vieden Pyrkivää menestyksellä eteenpäin 50-luvun lopulta 80-luvulle saakka sekä urheilullisesti että talouspuolella. Pyrkivä oli edennyt Raunistulan kujilta kansainvälisille kentille. Telinevoimistelussa Kaino Lempinen otti olympiapronssin Helsingissä 1952. Pyrkivän miesten jalkapallojoukkue voitti SM-kullan 1954.  Ismo Salmi loikki kolmiloikan Suomen mestariksi 1970. Saavutuksista vain muutama mainiten.

Lassen elämässä oli erittäin tärkeätä urheiluseuran lisäksi Pyrkivän Urheilutalo. Valmistuessaan vuonna 1956 Urheilutalo oli Turun suurin. Lasse oli talkootöissä yhtenä ahkerimmista. Urheilutalon valtuuskuntaan Lasse valittiin vuonna 1971. Valtuuskunnan puheenjohtajana hän oli vuodesta 1990 vuoteen 2014. Säätiön hallituksessa Lasse toimi ennen kaikkea taloudenhoitajana mittavan ajan. Kun Urheilutaloa korjattiin jatkuvasti, niin kaikki tiedot olivat talousmiehen paperilla ja  päässä.

Pyrkivän Urheilutalon tanssit olivat 1950-luvulta lähtien käsite Turussa. Niitä hoit Lasse yhdessä Pentti Honkasalon kanssa. Järjestelyt hoidettiin useimmiten Yksinäiset Ystävät ry:n kanssa. Soittamassa olivat maamme eturivin orkesterit. Urheilutalo on myös ollut tuhansien pyrkiväläisten eri lajien harjoituspaikka.

Pyrkivällä Lasse tapasi myös vaimonsa, kun Lasse oli illalla järjestämässä papereitaan säätiön huoneessa. Tällöin kahvilan emäntänä toiminut Ulla alkoi yhä useammin tuomaan ahertajalle iltapalaa. Tätä kautta he päätyivät avioliittoon.

Lasse Gustafssonille on ansioistaan myönnetty TUL:n kultainen ansiomerkki ja kultainen seuratyömerkki, Pyrkivän kultainen plaketti ja seuratyömerkki sekä urheilun hopeinen ansiomitali kullatuin ristein.

 

Teksti: Hannu Lindholm ja Heimo Välimäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *