Leppävirralla heiteltiin TUL:n mestaruuksista

12.04.2021

Leppävirran urheilukenttä oli lauantaina vielä lähes puolen metrisen lumikinoksien peitossa. Puskutraktorilla ajettiin suurimmat lumet pois, ja painonheittopaikka saatiin järjestettyä asfalttitielle. Perinneurheilukisoissa ei vaadita suorituspaikoilta liikoja, matalankynnyksen liikunnasta kun on kyse.

Lauantain TUL:n mestaruuskilpailuun lisäsi jännitystä vallitseva koronatilanne. Mestaruuskilpailut päätettiin järjestää hybridikilpailuna: kilpailuihin oli mahdollista osallistua etänä ja paikanpäälle kisaamaan pääsi rajoitettu määrä osallistujia. AVIn toimesta paikalle oli hälytetty Leppävirran johtava lääkäri Jari Lukkarinen, joka tarkasti, että kaikki sujuu rajoitusten mukaisesti.

”Täällä on kaikki kunnossa. Erinomaisesti huomioitu turvallisuus, ja etäkisamahdollisuus on ollut hieno idea”, kommentoi Lukkarinen.

Kisapaikkoina toimivat Lahti, Juankoski, Ylistaro ja Korso. Vaikka kyseessä on matalankynnyksen liikuntaa, niin tietenkin joukosta löytyy myös huipputuloksia.

Suomen monipuolinen perinneheittourheilija, Leppävirran Urheilijoiden Jukka Vesterinen tempaisi rengasta 27,76 metriä. Rengas painaa kuusi kiloa. Yhdenkäden paino lensi 18,60 metriä, heittopainon paino on reilut 11 kiloa. Leppävirran Urheilijoiden Pirjo Saukkonen teki tulokset naisten rengas 5kg -sarjassa, jossa rengas lensi 13,52 metriä. Naisten paino lensi 12,17 metriä, naisten heittopaino painaa 7,2 kg. Oman ikäluokkansa N50-sarjan painoa Saukkonen heitti 15,32 metriä (5,44 kg).

Päivän kovinpia tuloksia oli Lahti Sportin Jarkko Karstilan painonheitto tulos 20,69 metriä. Paino painaa 9,08 kiloa. Ylistaron Kilpa-Veljien Juhana Mäkelä lennätti miesten painoa 17,34 metriä. Korson Kaiun Heikki Turunen heitti M70 sarjassa painoa 20,10 metriä, paino painaa 5,44 kiloa. Leppävirran Urheilijoiden Terttu Kilpeläinen heitti N75-sarjassa rengasta 8,03 metriä, renkaan paino oli 2 kiloa. Juankoskella heitettiin myös ilmeisesti maailman vanhinta heittolajia hevosenkenkää, josta löytyy Amerikasta tuloksia jo 1800 luvulta.

Suomen Perinneurheiluliiton lajivalikoimaan kuuluvia lajeja on monia muitakin kevään korvilla ohjelmassa. Tulevana viikonloppuna on kisoja heittolajeissa, Leppävirralla on kentät lumen peitossa, Varkaudesta taitaa jo löytyä sulia hiekkakenttiä.

Kuva ja teksti: Jorma Kalervo Rajakannas