Muhoksen Voiton juhlakirja: Tahdolla,Voimalla ja Taidolla

08.11.2019

Muhoksen Voitto on vahva  TUL:n yleisseura, jonka riskit painijat ovat nostaneet  kansakunnan ja maailman tietoisuuteen painimolskilta.

Seura on MM-, EM-, PM- ja SM-mitaleilla mitattuna maamme kärkiseuroihin lukeutuva painiseura. Kirkkain  voittolaistähti on yhdeksän arvokisamitalia voittanut  maailmanmestari Tapio Sipilä. Toni Hannula, Mikael Lindgren, Kari Väliaho ja Matti Moisala ovat muut arvokisoissa mitaleja painineet. SM- ja TUL-mitaleita voittolaisilla on roimasti mitattuna ”sinkkiämpärillinen.”

Menestysvuosien tulisieluinen valmentaja Mikko Ranta ohjasi ja opasti mestareita ja koko seuran painiporukkaa. Mikko voitti omalla painiurallaan lukuisia TUL:n arvomitaleita. Nykyään Muhoksen Voitto tunnetaan naisten ja tyttöjen painista. Naisten ja tyttöjen painin päävalmentajana toimii Antti Rasinkangas.

Voitto julkaisi marraskuun ensimmäisenä päivänä  85-vuotisjuhlakirjan. Kulttuurikeskus Koivu ja Tähti täyttyi voittolaisista ja Voiton ystävistä. Seuran puheenjohtaja Helena Kohtalo-Törmänen emännöi tilaisuutta. Juhlakirjan tekijät ovat tietokirjailija Jouni Kauhanen ja valokuvaaja Esko Jaukka.

Vaikka Voitto on ”vasta” 85-vuotias seura, ovat sen juuret jo 1910-luvulta, jolloin työläisten urheilutoiminta Muhoksella käynnistettiin. Voiton entinen, pitkäaikainen puheenjohtaja Eero Reijonen korosti  erityisesti  voittolaisten, ahkerien naisten merkitystä arkisessa seuratyössä: ”Ilman naisten seuratyötä ja panosta olisimme olleet usein pulassa.” Reijonen itse toimi aikanaan TUL:n painijaoston puheenjohtajana ja Suomen Painiliiton hallituksessa.

Juhlakirja on yksi parhaimmista TUL:n seuroista tehdyistä julkaisuista. Kirjaa voi tilata Voiton puheenjohtajalta Helena Kohtalo-Törmäseltä puhelimitse numerosta 0405564113 tai seuran pitkäaikaiselta johtokunnan jäseneltä, valokuvaaja Esko Jaukalta puhelimitse numerosta 0400 266197.

Esko Jaukka ja Jouni Kauhanen ovat nouseet merkittäviksi muhoslaisiksi historiantuntijoiksi. Heidän käsialaansa on myös Muhoksen vasemmistolaisesta työväenliikkeestä kirjoitettu mielenkiintoinen teos.