Muistokirjoitus: Juha Koivula

28.03.2024

Juha Koivula kantamassa seuran lippua. Lisäksi teksti Juha Koivula 1946-2024.

Sillanrakentaja Juha Koivula on poissa

Monipuolinen yhteiskunnallinen vaikuttaja Juha Koivula kuoli Varkaudessa 19. maaliskuuta 2024. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Pieksämäellä 12. toukokuuta 1946. Koivula suuntautui yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen jo kouluvuosinaan. Maailmankatsomus syveni akateemisissa opinnoissa Tampereen yliopistossa. Urheiluvaikuttajan polulle lähtö oli itsestäänselvyys, sillä isä-Kauko toimi TUL:n Savon piirin työntekijänä. 

Opintojen jälkeen Koivulan tie johti 1970-luvun alussa Varkauteen. Työläisurheiluhenkisen osaajan seuraksi valikoitui Varkauden Tarmo, jonka lukuisissa tehtävissä hän toimi. Puheenjohtajana hän organisoi usean urheilulajin yleisseuran toimintoja ja historiatoimikunnan puheenjohtajana ymmärsi myös menneisyyden tallentamisen merkityksen. Varkauden Tarmon 80-vuotishanke käynnisti paikallishistorian tallentamisen, joka johti lukuisiin julkaisuihin ja tiedeteksteihin. Kymmenet urheilijat muistavat, kuinka harjoitusohjelmiin piirtyivät kirjaimet J K. Pääsääntöisesti Koivula valmensi yleisurheilijoita, mutta myös muiden lajien edustajia. Menestystäkin ”Jussin tallin” urheilijat saavuttivat, sillä useat nousivat niin SM- kuin TUL-tason kärkiurheilijoiksi. 

Koivula oli avaintekijöitä, kun Varkauden Tarmosta tehtiin yksi suomalaisen lentopallon kärkiseuroista. Kirkkain saavutus muun menestyksen ohella oli, kun Tarmon pelaajien kaulaan ripustettiin vuoden 1989 keväällä Suomen mestaruusmitalit. Koivulan erinomaisesta kuuluttaja- ja haastatteluosaamisesta saatiin nauttia lentopallon lisäksi myös lukemattomissa muissa tapahtumissa. 

Juha Koivulan työura jakaantui kahteen osaan. Matkailun ammattilaisena hän toimi vuodesta 1974 vuoteen 1995, ensin Keski-Savon matkailuyhdistyksen toiminnanjohtajana ja tämän jälkeen Varkauden kaupungin matkailupäällikkönä. Erityisen lähellä Koivulan sydäntä oli ystävyyskaupunkitoiminta, jota toteutettiin seitsemän Varkauden kaupungin kumppanin kanssa. Iäkkäämmät varkautelaiset muistavat myös kesäisen Laulu-Varkaus-festivaalin, jota Koivula oli organisoimassa ja johon hän kutsui esiintymään suomalaisen kevyen musiikin kärkinimiä. 

Matkailualalta Koivula siirtyi vuonna 1995 liikunta- ja vapaa-aikatoimen johtotehtäviin, joissa hän toimikin eläköitymiseensä saakka. Varkauden liikuntatoimen johtavana viranhaltijana Koivulan näkemys urheilusta ja liikunnasta oli laaja-alainen. Huippu- ja kilpaurheilun lisäksi hän edisti hyvinvointia tuottavaa kuntoliikuntaa. Kunnallisen liikuntapolitiikan tehtäväksi Koivula näki uimahallin, liikuntasalien ja latuverkostojen kaltaisten peruspalvelujen tarjoamisen kuntalaisille ja seuroille. Näin hän toimi vankkumattomasti liikuntalain hengessä, jonka mukaan julkisen sektorin tehtävänä on olosuhteiden luominen ja seurojen sekä järjestöjen toimenkuviin puolestaan toimintojen järjestäminen.

Työtehtäviensä ohella Koivulan ansioluettelo järjestötoimijana on huikea. Hän toimi luottamustehtävissä muun muassa Suomen Työväen Urheiluliitossa seura-, piiri- ja liittotasolla, sosialidemokraattisissa järjestöissä, Varkauden Työväenyhdistyksessä, Suomi-Neuvostoliitto- ja Suomi–Venäjä-seuroissa, Varkauden Teatterin kannatusyhdistyksessä, Varkauden Rintamamiehissä ja Varkauden Kehitysvammaisten Tuikkeessa. Mahtuipa tekemisten joukkoon myös vaikuttaminen Varkauden kaupunginvaltuustossa sekä useissa lauta- ja toimikunnissa. Monissa kansainvälissä projekteissa ja yhteistyöhankkeissa Koivula oli arvostettu osaaja. Erityisen tuloksellista hänen yhteistyönsä oli Karjalan tasavallan urheilupäättäjien kanssa. Petroskoista löytyi myös rakas puoliso Galina, jonka menehtyminen koetteli Jussia raskaasti.   

Juha Koivula oli sillanrakentaja, jonka pyyteetön aherrus käynnisti asioita yhteiseksi hyväksi. Ansioistaan Koivula palkittiin useilla kansallisilla ja kansainvälisillä tunnustuksilla ja palkinnoilla. Arvostamaansa Varkauden urheilun ja liikunnan kunniagalleriaan hänet nimettiin vuonna 2020. Juhan lähimpinä häntä jäivät kaipaamaan Susanna ja Dimitri. Lukemattomat urheilun ystävät, yhteiskunnalliset vaikuttajat ja kanssakulkijat muistelevat lämmöllä Jussia, jonka humaania myötäelämistä he saivat kokea niin voittojen kuin vastoinkäymistenkin hetkinä.

Teksti: Hannu Itkonen ja Hannu Kiminkinen

Kirjoittajat ovat Juha Koivulan ystäviä, seuratovereita ja yhteistyökumppaneita. 

Kuva: Hannu Kiminkinen