Muistokirjoitus: Pentti Aho

09.04.2024

Valkoisella taustalla teksti Pentti Aho 1942-2024.

Raskaansarjan painimies Pentti Aho on poissa.

Pitkän linjan painimies Pentti Juhani Aho kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana Nummelassa 24. maaliskuuta 2024. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. lokakuuta 1942. 

Ammatikseen hän toimi putkiasentajana ja ravintolan ovimiehenä.

Ahon nuoruuden urheiluharrastuksiin kuului suunnistaminen ja painiminen helsinkiläisten Koiton Riennon ja Jyryn edustajana. Suunnistuksessa hän saavutti kaksikymmentä TUL:n Suur-Helsingin piirin mestaruutta.

Koiton Riennon trikoissa hän väänsi kaksi TUL:n mestaruusmitalia ja saavutti seuran nimissä pronssitilan vuoden 1963 kovatasoisissa liittojuhlapaineissa. Raskaansarjan painija Aho saavutti Helsingin Jyryn trikoissa SM-pronssin vuonna 1965. Aho oli TUL:n edustajana useissa Euroopan maissa järjestetyissä painiturnauksissa. Vuoden 1964 olympiakarsinoissa hän oli neljäs.

Seura- ja yhdistystoiminnoissa hän toimi aktiivisesti Koiton Riennossa, Helsingin Jyryssä, TUL:n Suur-Helsingin piirissä ja Nummelan Voimailijoissa.

Pentti Ahon toimintoihin hyvin merkittävänä osana kuului painin tuomaritoiminta vuosien 1980–1995 välisenä aikana. Hänellä oli korkeimmillaan kansainvälisen painiliiton korkeatasoinen 1. tason tuomarikortti. Tämän myötä Aho toimi matto- ja arvostelutuomarina useissa kansainvälisissä turnauksissa, liitto-otteluissa ja maaotteluissa.

Painipiireissä Pentti Aho tunnettiin suoraselkäisen rehdin lupsakkaana toisia kunnioittavana miehenä.

Hannu Kiminkinen

kirjoittaja on Ahon painin tuomaritoimintaa arvostava urheilutoimija