Muistokirjoitus: Urheilumies Matti Saarinen

09.08.2021

Lapsuudesta asti aktiiviselle urheilun harrastajalle oli luontevaa lähteä opiskelemaan liikunnanohjaaksi Pajulahden Urheiluopistoon 1968–69. Matin opiskelukavereita olivat mm. Pauli Nevala ja sittemmin myös kansanedustajana toiminut Reino Ojala. Kurssin jälkeen Matti Saarinen toimi Ivalossa asuntolanvalvojana 1969-1974. Tästä ajasta hänelle jäi lähtemätön kiintymys Lappiin ja lappilaiseen elämään.  Tamepreen yliopistossa Matti valmistui sosionomiksi 1976 kunnallistutkintolinjalta. Ennen kansanedustajan tehtäviä hän toimi Länsi-Uudenmaan ammattikoulutusyhtymän talousjohtajana Lohjalla 1976-1987.

Matti Saarinen teki pitkän uran Lohjan kuntapolitiikassa toimien kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 1989-1996 ja sitä ennen kaupunginhallituksen puheenjohtajana 1987-1988. Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajana Matti Saarinen toimi 1987-1991 ja 1995-2015 yhteensä 24 vuotta. Eduskuntakausien aikana hän oli mm. Valtion liikuntaneuvoston jäsen lähes 20 vuotta, mistä ajasta 10 vuotta arvostettuna puheenjohtajana, jolla oli hyvät yhteistyösuhteet kaikkiin poliittisiin ryhmiin. Eduskuntatyön aikana Matti Saarinen toimi mm. eduskunnan tilintarkastajien johdossa ja Veikkauksen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Hän toimi aktiivesti myös eduskunnan urheilukerhossa. Henkilökohtaisesti Mattia lähellä olivat tuohon aikaan erityisesti jalkapallo ja tennis. 

Matti Saarinen oli ehdoton urheilumies, jolle kaikki palloilulajit olivat mieluisia harrastuksia läpi koko elämän. Matti pelasi nuoruudessaan sarjatasolla jääkiekkoa, jääpalloa, jalkapalloa ja tennistä. Voidaan perustellusti sanoa Mattia myös tenniksen Euroopan parlamenttien joukkuemestariksi. Wimbledonissa pelatussa turnauksessa Suomen joukkue Merikukka Forsius, Matti Saarinen ja Kalevi Olin kukisti loppuottelussa Sveitsin joukkueen. Peli oli niin hyvää, että eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen sai pelien jälkeen Englannin ylähuoneen lordilta kirjeen, jossa tiedusteltiin olivatko Suomea edustaneet pelaajat todella parlamentin jäseniä, kun pelasivat niin hyvää tennistä. Puhemiehen oli helppo vakuuttaa, että kaikki ovat sääntöjen mukaisesti kansanedustajia.

Matti Saarinen oli hyvin päättäväinen, lujatahtoinen ja määrätietoinen ihminen. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi hän ehti ja saavutti elämässään paljon. Matti oli myös lyömätön tarinoiden kertoja ja ystävien sekä työkavereiden naurattaja, oli sitten kyseessä eduskuntaryhmän pikkujoulut tai urheilukaverit. Näistä Matti Saarisen hersyvistä jutuistaan on oiva esimerkki hänen 2000 vuonna julkaisema kirja Sata tarinaa.

Vaikka Matilla oli runsaasti työ- ja yhteiskunnallisia tehtäviä sekä iso kaverijoukko, niin erityisen tärkeitä hänelle olivat vaimonsa Aila Saarinen, kolme tytärtään sekä kaksi veljeään.

Haluan laittaa tähän lopuksi Helsingin Sanomien kuolinilmoituksessa 7.8.2021 olleet muistosanat:
“Hiljentynyt on sydän kallis, sammunut on katse hyvä, lepää käsi apuun valmis, meille jää vain suru syvä.”

Teksti: Seppo Virtanen
Kuva: J-P Inkinen/Yle