Pentti Saarman in memoriam

04.08.2021

Pentti Saarman muistokirjoitus. 28.7.1941 – 23.6.2021.

Kesäkuun loppupuolella meidät saavutti suruviesti, olympianyrkkeilijä Pentti ”Pena” Saarman oli menehtynyt sairauskohtaukseen Kanta-Hämeen Keskussairaalassa 23.6. Hän oli syntynyt 28.7.1941 Vanajan kunnassa.

Pentti Saarman nyrkkeili pääosin sarjassa 63,5 kg ja edusti nyrkkeilyssä Hämeenlinnan Kisaa. Hän saavutti SM-hopeaa 1968 ja Suomen mestaruuden 1970. Samana vuonna hän voitti myös Pohjoismaiden mestaruushopeaa. TUL:n mestaruudet Pentti otteli vuosina 1970 ja 1972.

Uran kohokohta oli pääsy edustamaan Suomea vuonna 1972 Munchenin olympialaisissa sarjassa 63,5 kg. Aikoinaan Pentti kertoi tähdänneensä olympialaisiin kymmenen vuoden ajan ja kisojen olleen ikimuistoiset, vaikka ottelut päättyivätkin ensimmäisellä kierroksella. Arpa heitti vastustajaksi Kuuban kovanyrkkisen Andrés Molinan ja ottelu kehätuomari keskeytti ottelun kolmannessa erässä. 70-vuotishaastattelussaan Hämeen Sanomissa Pentti kertoi nauttineensa olympialaisten tunnelmasta ja iloinneensa muiden suomalaisten onnistumisista. Munchenissä hän pääsi  vielä kehän äärelle hopeaa voittaneen Reima Virtasen avustajana.

Pentti Saarman tunnettiin nyrkkeilypiireissä hyvänä kaverina, vauhtiveikkona ja iloisena velikultana. Kehässä hän kaikkien yllätykseksi saattoi ottelun päätyttyä heittää puolivoltin, olipa sitten kyseessä voitto tai häviö, ja kehään hän joskus saapui hyppäämällä sinne kehäköysien yli. Eivätkä nämä temput aina täysin onnistuneet, mutta se ei Saarmanin vauhtia hiljentänyt.

Ammatiltaan Pentti Saarman oli palomies. Hän toimi palomiehenä Hämeenlinnassa 1969-1993 ja Rengon kunnan palokunnan palopäällikkönä vuoden ajan.

Pentti Saarmania jäivät kaipaamaan lasten ja sisarusten sekä heidän perheittensä lisäksi laaja joukko nyrkkeily- ja muuta urheiluväkeä niin omasta seurasta Hämeenlinnan Kisasta kuin eri puolilta maata.

Irja Appelroth
Kirjoittaja on Hämeenlinnan Kisan puheenjohtaja vuosilta 1971–1975