Retropyöräilyä Kemissä sunnuntaina

"Ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari." Ei ollut tällä kertaa Jaguaari merkkisiä polkupyöriä retropyörätapahtumassa, joka järjestettiin Kemi 150 v. ja TUL 100 v. -hengessä. Kymmeniä iloisia retrohenkisiä pyöräilijöitä kokoontui Kemin vanhan torin liepeille ja TUL-saliin. Myös ilman pyörää olevia tuli paikalle: osa kiinnostuksen vuoksi, osa kahvittelemaan ja osa ihan muuten vaan "turisemaan".

Leikkimielisin kisan parhaan näköisestä vanhasta polkupyörästä voitti Svea-niminen kaunotar, joka on tehty – omistajan arvion mukaan – 1949. Pyörän on valmistanut Veljekset Mattson Pietarsaaresta. Hyvänä kakkosena palkittiin ”pirrikellolla” vuoden 1939 Reima-naistenpyörä. Kolmanneksi kiri Hermes merkkinen armeijan käytössä ollut 40-luvun kokovihreä miesten pyörä. Neljännen sijan vei ansaitusti Peto, jonka arveltiin olevan 60 – eikun 70 vuotta vanha. Omistaja yritti nuorentaa kultaväriäkin saaneen pyörän ikää. Pyörää on valmistanut Pyörä ja Terä Oy Tampereella.

Tässä tasaväkisessä kisassa helmaverkon omaava ruotsalainen Husqvarna jäi nippa nappa palkintosijan ulkopuolelle. Suosiko palkintoraati suomalaisuutta? Mukana oli myös ruosteinen Hermes ja paremmassa maalissa oleva armeijamallinen ajokki.

Parituntisen tapahtuman lopuksi pyöräilijät ajoivat kunniakierroksen Sauvosaaren ympäriajon muodossa Sisäsataman kautta.

Kemin Pyöräilijät ry vastasi järjestelyistä ja muutakin talkooväkeä oli mukana. Mukavan tapahtuman jatkoa seuraa ensi kesänä ja saatiin ”ammattilaiselta” hyviä vinkkejä tapahtuman laajentamiseksi. Joten malttakaahan odottaa ensi vuoteen ja pitäkää huolta pyöristänne, unohtamatta itseänne.

Teksti ja kuvat: Pirkko Pehkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *