Suur-Helsingin piirin veteraanit kävivät virkistysmatkalla Tartossa

13.05.2019

Tartto on sekä vanha että nuori kaupunki. Tartto ei ole vain Viron vaan koko Baltian vanhin kaupunki, jossa on jännittäviä paikkoja, rakennuksia ja muistomerkkejä.

Meitä veteraaneja oli 25, jotka lähdimme jo perinteeksi tulleelle kevätretkelle Viroon. Tällä kertaa suuntasimme kohti Tarttoa. Lähdimme Helsingistä, Katajanokan terminaalilta, laivana Viking XPRS, sunnuntaina 14.4. klo 10.30 ja olimme Tallinnassa klo 13.00, josta jatkoimme matkaamme bussilla.

Bussimatka kesti reilut 2 tuntia. Matkalla pysähdyimme Tuulimylly -kahvilassa. Tartossa kuljettajamme ajoi hieman harhaan, mutta löytyi kuin löytyikin V-Spa hotellimme. Majoittuminen sujui jouhevasti ja pienen hotelli- ja kylpyläopastuksen jälkeen olimme valmiita aloittamaan lomamme.

Ensimmäisenä iltana olimme varovaisen uteliaita ja jäimme hotellin yhteydessä olevaan Kvartal -kauppakeskukseen syömään Vapiano Tartu ravintolaan ja ruokailun jälkeen tutustuimme itse keskukseen. Muutamat nopeimmat kävivät jo ensimmäisenä iltana kylpylässä, joka olikin mukava, valoisa ja rauhallinen. Lopun sunnuntai-illasta jännitimme Suomen vaalien tulosta aina puoleen yöhön televisioiden äärellä. Seuraava päivä aloitettiin aamiaisella, kuten kaikkina muinakin aamuina. Sen jälkeen oli aina hieman omaa aikaa, aikaa käydä hoidoissa ja ostoksillakin.

Maanantaina lähdimme Ritva Kiman opastuksella kävelykierrokselle Tarton keskikaupungille, kierroksen alku ja loppu oli Raatihuoneentorilla. Kävelykierros keskustassa tuo kävelijälle avarakatseisuutta sekä tutustuttaa ympäristöön, jota tarttolaiset pitävät kotikaupunkinsa sydämenä. Kierroksella ohitimme suutelevat opiskelijat, vinon talon, Viron urheilu- ja olympiamuseon, kirkon, pari muistomerkkiä ja puistoa, Tarton yliopiston päärakennuksen, luontotalon, tiedekeskuksen, Tarton kauppahallin ym. Küüni-kadulla oleva Isä ja poika -veistos symboloi eri sukupolvien suhteita, joissa lapset kasvavat vanhempiaan suuremmiksi. Kävelykierroksen jälkeen oli taas aikaa käydä kylpylässä ja nauttia sen erilaisista saunoista ja altaista. Tämän jälkeen kannatti pitää pieni hengähdystauko ja aloittaa vasta sitten ruokapaikan etsintä. Tartossa on todellakin paljon eri tyyppisiä ruokapaikkoja, joissa on hyvää ja edullista ruokaa. Loppuilta meni mukavasti rupattelun merkeissä, uutisten seuraamisessa sekä tarinoiden kertomisessa, vitsejä unohtamatta.

Tiistaina oli vuorossa tutustuminen historialliseen Tarttoon. Historiallinen kierros on suunniteltu menneisyydestä kiinnostuneille ja se esittelee nähtävyyksiä ja rakennuksia historian näkökulmasta. Matkalla oli puistoja, muistomerkkejä, entinen majatalo ja sairaalarakennus, Tarton tähtitorni, pirunsilta, kaarisilta, kirkkoja, kasvitieteellinen puutarha ym. Iltapäiväkahville pysähdyimme Raekoja platsilla ja siitä kiireen vilkkaa hotellille, sillä matkamme yhteisiin hetkiin kuuluivat niin arpajaiset kuin tietovisailu. Meeri Kuismanen voitti tuotekorin arpajaisissa ja Liisa Sainio tietovisailun tiukan lisäkysymyssarjan jälkeen.

Keskiviikkona lähdimme kohti Eesti Rahva Muuseumia, jonne kävellen hotellilta meni 45 minuuttia. Osa kääntyi portilla takaisin, sillä museolla oli koululaisten päivä ja sen vuoksi siellä oli todellista hulinaa. Osa uskaltautui sisälle näyttelyyn, joista mainittakoon Uralin historia ja nyky-Eesti. Museoretken jälkeen oli aika käydä kylpylässä ennen yhteistä illallista Ruutikellarissa. Ruoka oli hyvää, tarjoilu sujui moitteettomasti. Parasta illassa oli se, että kaikki me 25 olimme yhdessä viimeisenä iltana.

Matka kohti Tallinnaa alkoi torstaina klo 12.00. Meillä oli ennen laivan lähtöä reilut kaksi tuntia aikaa ostoksille, jos niitä ei ollut vielä Tartossa ehtinyt tehdä. Laiva oli sama, jolla tulimme sunnuntaina eli Viking XPRS. Kotimatka oli kaikille mieluinen, vaikka lomamme Tartossa oli ollut   onnistunut. Ensi vuotta jo suunnittelimme, mutta ei tarkemmin, alustavasti vain.

Retkivastaavana toimi Ritva Hokkanen. Meitä lomalaisia olivat Seija ja Simo, Anja ja Pertti, Airi, Ritva ja Reijo, Jaakko ja Paula, Ritva, Sylvi ja Kari, Meeri, Arja ja Sakari, Helka, Jukka ja Liisa, Ritva, Reima ja Terttu, Jaakko ja Pirjo, sekä Seija ja Taisto.

 

Teksti ja kuvat: Paula Kaunismäki