Talvisia tunnelmia Suur-Helsingin Pakkasjuhlassa

21.01.2019

Tilaisuutemme oli osa TUL100-juhlavuotta ja siksi meillä oli esillä TUL:n 100-vuotisnäyttely, johon kuuluu videokooste TUL:n menneiden vuosien liittojuhlista, ja Suur-Helsingin piirin juhlanäyttely

Ohjelmamme ovat perinteisesti ”omin voimin” toteutettuja. Luotamme siihen, että ehdotettu esiintyjä tai esitys on hyvä, kiinnostava ja tuo hyvän mielen läsnäolijoille. Niin oli tälläkin kertaa.

TUL:n Suur-Helsingin piirin veteraanijaoston edustajana ja tilaisuuden isäntänä Jaakko Vastamäki avasi tilaisuuden. Hän kertoi, että veteraanijaoston kokouksessa 7.1.2019 on valittu uudeksi puheenjohtajaksi Ritva Kima ja varapuheenjohtajaksi Harri Rinne. Ritva Kima esittäytyi ja totesi, että monet hänet jo tuntevatkin Toukolan Teräs ry:n puheenjohtajana.

Kaisa Pudas, joka ei ole vielä veteraani-ikäinen, musisoi kaksirivisellä haitarilla mukavia laulelmia kivoine sanoituksineen, jotka olivat erilaisia, johon olemme tottuneet. Kaisa on aloittanut haitarin soiton 9-vuotiaana viisirivisellä haitarilla. Hän on opiskellut kansanmusiikkia, pääaineena laulu.

Toiminnanjohtaja Marjo Lehtinen kertoi lyhyesti tulevasta juhlavuodesta ja sen mukanaan tuomista tapahtumista ja muista työkiireistä.

Hän kertoi myös, että TUL:n toimisto muuttaa samassa talossa pienempiin tiloihin ja mainitsi, että nykyiselle arkistossa olevalle materiaalille on mietittävä uusi säilytyspaikka.

Hän toivoi, että mahdollisimman moni osallistuisi TUL100 Teatterigaalaan 14.6.2019 sekä Joukkojen juhlaan 15.6.2019 Jäähallilla. Lisäksi hän kertoi, että Joukkojen juhlan Kuntoilijat-ryhmä on täynnä, mutta Työläiset-ryhmään mahtuu vielä.

Sisko Salonen oli lupautunut pitämään meille taukojumppaa ja sen hän tekikin. Sisko on vanha liittojuhlien kävijä, jumpparyhmien vetäjä ja vielä tänäkin päivänä hän vetää taidolla liikuntahetken vanhalla rutiinilla.

Eevi Kaasinen on usein osallistunut tilaisuuksissamme vierailijana ja lausunut runoja. Niin tälläkin kertaa. Runojensa ohella hän näytti meille naisvoimistelijoiden ohjelmat SM-kisoissa vuosina 1991 ja 1992, joihin hän oli suunnitellut ohjelman. Ohjelmiin on tehty varta vasten musiikki. Lisäksi saimme nähdä matkakuvia Yhdysvalloista, kun TUL:n naiset olivat esiintymiskiertueella 30 vuotta sitten.

Hanna Jokela on myös toivottu vieras tilaisuuksissamme runojen lausujana. Tällä kertaa hän esitti Katri Valan runon, jossa runoilija on käyttänyt runsaasti värisanoja, kuten punainen, vihreä ja sininen, jotka ovat TUL:n edellisen logon värit. Nyt uudet logot ovat joko punaisia, sinisiä tai mustia.

Meitä oli paikalla 40 veteraania ja vierailijat. Tilaisuudessa nautimme myös iltapäiväkahvit kinkku- tai kasvispiirakan kera. Myöskään arpajaisten merkitystä ei voi väheksyä, sillä meillä oli 100 voiton arpajaiset eikä yhtään arpaa jäänyt myymättä. Voitot oli saatu lahjoituksina, josta suuri kiitos kaikille lahjoittajille. Arpajaisten tuotto käytetään toiminnan tukemiseen.

Teksti ja kuvat: Paula Kaunismäki