Eevi Kaasinen 90v. – Koreografi ja rytmisen voimistelun pioneeri

06.10.2020

Liikuntaneuvos ja pitkän linjan TUL-vaikuttaja Eevi Kaasinen täyttää tänään 6.10.2020 kunnioitettavat 90 vuotta. Tavoitimme Kaasisen juhlapäivänsä kynnyksellä ja kävimme kevyesti läpi hänen mittavan uransa eri vaiheita ja syntymäpäiväsuunnitelmia.

Kipinä liikuntaan syttyi jo lapsena

Kaasinen oli vasta 5-vuotias, kun hänen isänsä vei hänet ensimmäisen kerran Toukolan Teräksen harjoituksiin. Tuosta ensimmäisestä kerrasta syttyi voimakas kipinä urheilua, liikuntaa ja seuratoimintaa kohtaan.

– Joka sunnuntai Toukolan Teräksen aktiivit järjestivät hiihtokilpailuja, joihin isäni minut jo 5-vuotiaana vei. Tästä alkoi oikeastaan innostukseni seuratoimintaa kohtaan. Olin jo tuolloin myös kiinnostunut runoista ja lausunnasta. Seuran aktiivit pitivätkin meille kerhotoimintaa, jossa opetettiin tanssia ja lausuttiin runoja. Aloin esiintymään kaikissa mahdollisissa kevät- ja joulujuhlissa, joita seura järjesti ja olin vasta 5-vuotias, kun jo ensimmäisen kerran lausuin runon julkisesti, Kaasinen kertoo.

Kulttuuria kehittämässä

Vielä 1940 ja 1950-luvuilla TUL:ssa ja muutenkin suomalaisessa urheilu- ja liikuntakulttuurissa korostuivat niin sanotusti vahvojen miesten lajit eli paini ja nyrkkeily. Näihin aikoihin Kaasinen alkoi kuitenkin kehittää koreografioita voimistelujoukkueille, joihin usein liittyi myös runollisia elementtejä.

– Vaikka olin alkujaan Toukolan Teräksessä enemmän perinteinen urheilija, innostuin kuitenkin lopulta enemmän liikkeen kauneudesta. Pääsin mukaan joukkuevoimistelujoukkueeseen, jonka kanssa harjoittelimme Mäkelän koululla. Rakensin ohjelmia joukkueellemme aina jonkin aiheen ympärille. Välillä olimme merenneitoja, välillä tuulessa huojuvia puita. Usein kirjoitin myös näiden voimisteluohjelmien yhteyteen runon, jonka kävin lausumassa esimerkiksi ennen esitystä, jonka jälkeen tytöt vetivät suunnittelemani ohjelman läpi, Kaasinen avaa.

– Muutamia selkeitä kohokohtia löytyy tottakai, joista olen erityisen ylpeä. Pääsimme esimerkiksi vuonna 1988 yhdessä Liikuntakasvatusliiton, Turun Jyryn ja Porin Naisvoimistelijoiden joukkueiden kanssa Amerikan matkalle. Tuohon aikaan korostettiin seurojen välistä yhteistoimintaa ja tuo reissu on jäänyt erittäin positiivisesti itselleni mieleen. Vuosina 1991 ja 1992 tähtäimemme olivat SM-kisoissa. Vuonna 1991 jäimme hopealle esityksellä, jonka aiheena oli kurjet. Idean tähän aiheeseen sain kesämökillä, jossa pääsin läheltä seuraamaan kurkiparven liikkeitä. Vuonna 1992 onnistuimme voittamaan SM-kultaa ohjelmalla, jonka aiheena oli metsän neidot. Tässä ohjelmassa metsän neidot muuttuivat välillä eläimiksi, jolloin he esimerkiksi matkivat hirvien ja lintujen liikkeitä, Kaasinen muistelee.

Rytminen kilpavoimistelu saapuu Suomeen

Rytminen kilpavoimistelu tuli Suomeen 1970-luvulla. TUL:n toimijat innostuivat lajista ja se tulikin voimakkaasti mukaan liiton toimintaan.

– Lähdin itsekin luonnollisesti mukaan rytmisen maailmaan. Meillä sattui tuolloin olemaan seurassa erittäin lahjakas tyttö nimeltä Riitta Immonen, jonka uraa lähdimme tuolloin yhdessä viemään eteenpäin. Immonen päätyi lopulta voittamaan kolme neliottelun Suomen mestaruutta ja en edes muista kuinka monta välinekohtaista Suomen mestaruutta. Immosen lisäksi haluan mainita myös Marita Kallioniemen, joka edusti niin ikään Suomea kansainvälisissä kisoissa. Olimme aivan ensimmäisten joukossa, jotka rytmistä kilpavoimistelua Suomessa kehittivät ja olenkin erittäin ylpeä siitä, että olimme lajia Suomeen tällä tavalla tuomassa. Vuonna 1976 järjestimme muun muassa lajin ensimmäiset kansainväliset kilpailut Suomessa, jotka jopa televisioitiin, Kaasinen kertoo.

Aktiivista eläkeläistoimintaa

Jäätyään eläkkeelle Kaasinen aloitti ohjaamaan Malmin eläkeläisille. Ohjelmassa oli liikunnallista ja kulttuurillista tekemistä.

– Vedin Malmin eläkeläisille voimistelua, runonlausuntaa ja kävimme myös usein esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa sekä muille eläkeläisryhmille eri puolilla Suomea. Perinteeksi muodostui myös, että eläkeläiset harjoittelivat talven ajan ohjelmia ja kesällä järjestettiin kesäjuhlat, joissa eri ryhmät esittelivät talven aikana hiomiaan ohjelmanumeroita. Itse olin tekemässä kolmea eri ohjelmaa, joista varsinkin viimeisin on jäänyt mieleen, sillä se esitettiin upeissa puitteissa Levitunturin juurella, Kaasinen kertoo.

Liikuntaneuvos Eevi Kaasinen täyttää tänään 6.10.2020 90 vuotta, mutta valitettavasti koronapandemia estää isommat juhlallisuudet tänä vuonna. Kaasinen kuitenkin suhtautuu positiivisesti tilanteeseen.

– Valitettavasti kuulun ikäni puolesta riskiryhmään ja koska itselläni on sen verran iso suku, niin en voi millään kaikkia kutsua juhlimaan tässä tilanteessa. Olenkin sanonut kaikille, että annetaan tämän korona tästä nyt mennä ja juhlitaan sitten 90+ vuosia, kun tilanne on rauhoittunut, Kaasinen naurahtaa.

Koko TUL-perheen puolesta erittäin lämpimät onnittelut Eevi!