Eino Grönille kulttuurineuvoksen arvonimi

11.12.2021

Eino Grönille kulttuurineuvoksen arvonimi. Kuvassa Eino Grönistä rintakuva.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt 3.12.2021 96 uutta arvonimeä, joista Eino Grön sai kulttuurineuvoksen arvonimen. Grön on iskelmämusiikin kiintotähti, joka teki myös ansiokasta painiuraa laulu-uransa alkutaipaleella.

Eino Grön on yksi suomalaisen iskelmämusiikin legendoista. Poikkeuksellisen Grönin laulu-urasta tekee hänen pitkä laulu-uransa. Ensimmäiset esiintymiset ja levytykset Grön on tehnyt jo 1950-luvulla ja jatkaa menestyksekästä esiintymistä edelleen.

”Olen esiintynyt nyt 80 vuosikymmenellä, se on aika pitkä aika. En ole ainakaan löytänyt ketään alan ihmistä, kuka olisi tehnyt samoin”, Grön kertoo.

Eino Grön teki laulun ohella ansiokasta painiuraa. Merkittävä kilpailu oli 1963 vuoden TUL:n kansainväliset mestaruuskilpailut, joissa Grön selätti painin maailmanmestarin. Kisat olivat kovat ja Grönin lopullinen sijoitus oli neljäs.

”Se oli kova kansainvälinen kilpailu, mutta onnistuin yllättämään itseni ja monet muut siinä, hieno kokemus. Tavallaan oma aktiiviura painijana päättyi siihen, kun lauluesiintymisiä alkoi olemaan siinä vaiheessa niin paljon”, Eino Grön muistelee.

Grön on kerännyt useita palkintoja ja tunnustuksia uransa aikana. Kulttuurigaalassa 25.11.2021 Eino Grön palkittiin myös Suomen musiikin Kunniagalleriaan. Kunniagalleriaan voidaan valita henkilö tai esiintyjäryhmä, joka on kuulunut musiikkimaailman eliittiin tai jolla on ollut poikkeuksellinen merkitys musiikin historiassa. Grön on jättänyt poikkeuksellisen jäljen suomalaiseen musiikkiin paitsi laulamalla useiden vuosikymmenten läpi, hän on myös kiertänyt maailmaa laulamalla iskelmää ja kasvanut osaksi suomalaista iskelmäkulttuuria.

”On sitä tullut kierrettyä maailmaakin. 70-luvulla kiersin Yhdysvaltoja ja sitten myöhemmin Australiasta aina Itä-Aasiaan”, Grön muistelee.

Joulukuu on joulukonserttien aikaa ja Grön jatkaakin kulttuurineuvoksen arvonimellä tuttuun tapaan joulukonsertteja.

”Laulan niin kauan kuin jalka ja ääni pelaa. Sitten kun nämä asiat eivät suju, on aika lopettaa. Tässä elämässä on parempi katsoa päivä kerrallaan”, Grön summaa.

Urheilun menestykset

Vuosina 1953-57 neljä piirimestaruutta sarjoissa 52-62 kg.
TUL:n miesten kr.room.painin mestaruuskilpailut 1959 sarja 67 kg sija 3.
TUL:n Suur-Helsingin piirin mestaruus vuonna 1972 sarja 82 kg.
Muita huomattavia saavutuksia:
Vuonna 1963 Grön selätti Klaus-Jurgen Pohlin ja samoissa kilpailuissa hän paini ratkaisemattoman bulgarialaisen Modevin kanssa.
Vuonna 1959 hän selätti TUL:n mestaruuskilpailuissa moninkertaisen Suomen mestarin Petter Nordlundin ensimmäisen minuutin aikana.