TUL valmentajia Valmentajien Kunniagalleriaan

06.12.2021

Valmentajien Kunniamaininta Kari Ormolle.

Entinen huippu-uintivalmentaja Kari Ormo valittiin Valmentajien Kunniagalleriaan. Ormo on kehittänyt uintivalmennusta ja sen tekniikka-analyysia 1970-luvulta alkaen. Ormoa pidetään tekniikkanerona, joka on vienyt suomalaisen uinnin maailman huipulle.

”En osannut odottaa tällaista, se tuli aivan yllätyksenä. Mun kohdalla perustelut oli, että toin silloin 70-luvulla vedenalaisen järjestelmän valmennuksen tueksi”, Ormo kertoo.

Ormo kehitti yhdessä virolaisen Rein Haljandin kanssa vedenalaisen kuvausjärjestelmän, jossa ei pelkästään kuvattu uintitekniikkaa. Kuvausjärjestelmä tarjosi myös tietoa energisestä liikkeestä, jotta siitä voidaan tehdä mahdollisimman tehokasta.

”Me rakennettiin järjestelmä, millä saatiin tietoa käden ja olkapään nopeuksista, ja missä järjestyksessä liikkeiden tulee tapahtua, jotta nopeus ja voima kulkee oikein”, Ormo avaa kuvausjärjestelmää.

Valmentajien Kunniagalleria (eng. Hall of Coaching Excellence) on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen valmennukseen vaikuttaneille henkilöille. Kunniagalleriaan voidaan valita suomalainen tai Suomessa vaikuttanut henkilö, joka on toiminnallaan tuonut selkeää lisäarvoa valmennuskulttuuriimme sekä edistänyt valmentajien arvostusta.

Ormon lisäksi Valmentajien Kunniagalleriaan on valittu TUL:n seuroissa valmentaneet Reino Kosonen sekä Jaakko Kailajärvi.

Kosonen on tehnyt pitkän elämäntyön lentopallovalmentajana. Kosonen on ensimmäinen lentopallovalmentaja, joka kyseisen arvostuksen vastaanottaa. Hän valmensi urallaan muun muassa Suomen lentopallomaajoukkuetta, Pieksämäen NMKY:tä.

Kailajärvi oli ensimmäinen suomalainen painonnostaja, joka teki maailmanennätyksen tempauksessa. Urallaan hän edusti Tampereen Kisaveikkoja ja Tampereen Pyrintöä. Kailajärvi on toiminut Suomen Painonnostoliiton päävalmentajana vuosina 1976–1992 sekä johtokunnan jäsenenä toistakymmentä vuotta. 

Valmentajien Kunniagalleria löytyy osoitteesta: www.suomenvalmentajat.fi/valmentajien-kunniagalleria/.

Tietoja päivitetty 21.12.2021. Lisätty tiedot Reino Kososesta ja Jaakko Kailajärvestä.